Gendyrk køkkenaffaldet: Alt fra ingefær til popcornmajs kan spire igen
Mindsk dit madspild, og dyrk gratis grønt ved at plante den rynkede søde kartoffel eller stubben fra spidskålen.
Senest opdateret: mandag 8. april 2024
Det kræver hverken et væld af tid eller stor botanisk viden at gendyrke dit køkkenaffald.
“Der er overraskende mange af de ting, som man skærer fra, som kan stikkes ned i urtepotter eller i køkkenhaven, hvis man har sådan en,” siger Persille Ingerslev, der er forfatter til bogen “Gendyrk”.
Det eneste, du skal bruge for at komme i gang, er noget helt almindeligt pottemuld, nogle urtepotter med hul i bunden, så vandet kan komme ud, og en plads i solen – gerne en vindueskarm.
Det kan du dyrke
Forårsløg er nok det nemmeste at få til at gro igen, lyder det fra Persille Ingerslev.
“Det tager lige så lang tid at smide bundene fra forårsløgene ned i jorden som i biospanden, og det gode ved dem, er, at de også vokser i vintermånederne,” siger hun.
Har du mod på mere, kan du forsøge at gendyrke spidskål. Her skal du blot tage den hårde stub, der er tilbage, når du har fjernet alle bladene, og putte den i en urtepotte med fugtig jord.
“Kål vokser langsomt, men det lønner sig. Du kan plukke af planten i flere år. Går planten i stok, bliver den dog bitter,” siger Persille Ingerslev.
Ingefær er også en mulighed
Samme metode virker med ingefær, hvis du har en klump tilovers, fortæller hun.
“Ingefær vokser proportionalt med det, den vokser i. Så gendyrker du den i en lille potte, får du en bonsaiagtig vækst, men bruger du en stor krukke, får du en kæmpe plante, der kan blive op til to meter høj.”
Stænglerne fra ingefærplanten kan i øvrigt spises. Det samme gælder bladene på den klatreplante, der vokser op, hvis du gendyrker en sød kartoffel.
“De smager mildt af spinat,” siger Persille Ingerslev.
Sød kartoffel
Den søde kartoffel puttes i et glas vand. Efter et par måneder, hvor du periodisk skifter vandet, vil du se den sende spirer til vejrs og rødder til bunds.
Herfra kan du begynde at knække spirer af og sætte dem i vand, hvor de sætter nye rødder. Når de har gjort det, planter du dem i jord.
“På den måde kan du faktisk få tre- til firehundrede planter ud af en enkelt sød kartoffel,” fortæller Persille Ingerslev.
Med et lille fed hvidløg kan du også kreere purløg med hvidløgssmag. Stik bare fedet ned i fugtig jord, så vil der komme grønne spirer frem, som kan klippes af som purløg og bruges som topping på en omelet eller i en dip til chips.
Popcornmajs kan også bruges
Har du en rest økologiske popcornmajs liggende bagest i skabet, skal du endelig heller ikke smide dem ud, mener Persille Ingerslev. Put dem i en urtepotte, og vent 14 dage.
“Så får du nogle helt bløde spirer, som er hysterisk hvinende søde. Især børn synes, det er sjovt at kunne dyrke deres eget fredagsslik. Bliver spirerne over ti centimeter høje, begynder de dog at blive træede og bitre i smagen,” siger Persille Ingerslev.
For hende er gendyrkning en daglig glæde.
“Det er gratis mad, grøn omstilling og haveterapi i egen vindueskarm. Og når du laver mad af ting, du selv har gendyrket, spiser du det op, fordi det gør en forskel, at du faktisk har lavet det selv,” siger hun.
Høst frø fra kølekirkegården
* Den overmodne aubergine, du har glemt i bunden af køleskabet, rummer tusindvis af frø, som du kan pille ud og lægge til tørre på et stykke køkkenrulle. Når frøene er tørre, putter du dem i et kaffefilter og gemmer dem til foråret, hvor de kan forspires.
* Kikærter og linser kan du også få til at spire på ny. Det gør du ved at lægge dem i blød i noget vand, som du skifter hver dag.
* Chaifrø kan gro ligesom karse, hvis du sår dem på fugtigt vat.
Kilde: Persille Ingerslev, indehaver af hjemmesiden "Persilles Hjemmedyrk" og forfatter til bogen "Gendyrk".
Først publiceret: fredag 18. august 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:17