![](https://fagligsenior.dk/wp-content/uploads/2023/08/rygninggggg-683x385.jpg.webp)
Hvis du ryger stiger din risiko for psykisk sygdom
Nye tal fra Aarhus Universitet viser, at rygning øger risikoen for at udvikle depression med over 100 procent.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
De fleste af os ved, at rygning er usundt.
Men det er nok de færreste af os, der ved, at rygning faktisk også øger risikoen for psykisk sygdom.
Gennem de senere år har mere og mere forskning peget på, at der er en stærk sammenhæng mellem rygning og psykisk sygdom.
Forskerne har dog ikke været enige om, om vi bliver syge med depressioner eller andre psykiske sygdomme, fordi vi ryger, eller om vi ryger, fordi vi har brug for at lægge en dæmper på en latent psykisk sygdom.
Men det ved vi nu.
Sammen med to kolleger fra Canada har Doug Speed fra Aarhus Universitet vist, at rygning kan føre til depression og bipolar lidelse.
“Tallene taler deres meget tydelige sprog. Rygning er årsag til psykisk sygdom. Ikke den eneste årsag, men rygning øger risikoen for at blive indlagt med en psykisk sygdom med 250 procent,” siger han.
Nikotin ødelægger muligvis hjernen
Forskerne mangler stadig at finde den biologiske mekanisme, som gør, at rygning fører til psykisk sygdom.
En af teorierne er dog, at nikotinen hæmmer optag af signalstoffet serotonin i hjernen – og vi ved, at mennesker med eksempelvis depression producerer for lidt serotonin.
Når du tager en enkelt cigaret aktiverer nikotin produktionen af serotonin i hjernen. Det er blandt andet det, der gør, at du føler dig afslappet, når du har røget.
Men bliver du ved med at ryge, får nikotinen den modsatte effekt. Den hæmmer i stedet serotoninen – og det kan gøre dig ængstelig, ked af det og ustabil.
Kilde: Aarhus Universitet
Først publiceret: onsdag 30. august 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:43