Inspireret af dronningen? Sådan kvitter du smøgerne
Selvom du måske har røget i mange år, vil der stadig være sundhedsmæssige fordele ved at kvitte cigaretterne. Se her, hvordan du bærer dig ad.
Senest opdateret: torsdag 3. august 2023
Dronning Margrethe har lagt cigarretterne på hylden, selvom hun har pulset løs, siden hun var 17 år.
Tænker du stille for dig selv, at du også kan kvitte tobakken, når vores 83-årige dronning har gjort det, er du kommet det helt rigtige sted hen.
Det kan nemlig betale sig at stoppe med at ryge – uanset din alder.
Derfor er det aldrig for sent
Gevinsterne ved rygestop
- Kræft: Kræft udvikles langsomt. Der går ofte ti til tyve år, fra man udsættes for et giftstof, til kræften giver symptomer. Efter rygestoppet vil din risiko for en række kræftformer være mindre, end hvis du røg. I løbet af ca. 15 år vil risikoen for lungekræft nærme sig en aldrig-rygers. Risikoen for kræft stiger dog generelt med alderen.
- Blodpropper: En af årsagerne til blodpropper er åreforkalkning, som er aflejringer i blodårerne. De er lang tid om at forsvinde helt. Med en sund livsstil med motion og fornuftig kost, vil risikoen for blodpropper dog blive fuldstændig normal ca. fem år efter et rygestop.
- Lungefunktion: Som ryger vil du muligvis have tabt unormalt meget af din lungefunktion. Lungefunktionen falder altid med alderen, men hos rygere går det hurtigere. Efter et rygestop vil din lungefunktion fremover falde i normalt tempo. Den tabte lungefunktion kan du ikke genvinde, men hvis du begynder at være mere fysisk aktiv, kan du udnytte den tilbageværende lungefunktion bedst muligt.
- Levetid: Rygere som ryger hele livet, mister i gennemsnit ti leveår. Hvis man stopper som halvtredsårig, mister man gennemsnitlig fire år, og hvis man stopper som tresårig, mister man gennemsnitlig syv år.
Ældre ryger mindre
En rapport over danskernes rygevaner fra sidste år viser, at den højeste andel af personer, der ryger, ses blandt de 15-29-årige, hvor 25 % ryger dagligt eller lejlighedsvist, mens 20 % ryger dagligt eller lejlighedsvist blandt de 30-59-årige og 13 % af dem over 60 år.
For de ældre over 60 er der sket et mindre fald i andelen, der ryger enten dagligt eller lejlighedsvist, fra 15 % i 2020 til 13 % i 2022.
Dette kan skyldes et fald i daglig rygning i denne aldersgruppe. I 2020 var det 13 %, der røg dagligt, mens det i 2022 er 11 %.
Rygestopmetoder
Brug af nikotinerstatning
Nikotinerstatning er for dem, som får abstinenser, når de prøver at holde op, og som får tilbagefald på grund af abstinenserne.
Nikotinerstatning er ikke et mirakelmiddel, men kan være en hjælp de første uger. Nikotinerstatning skal bruges rigtigt, dvs. i fuld dosis og med de rigtige teknikker – ellers kan bivirkninger forhindre en positiv effekt.
Plaster foretrækkes frem for de andre produkter, men alle produkter anbefales som mulige hjælpemidler. Rygere som ryger mindre end 10 cigaretter om dagen bør ikke bruge nikotinerstatning.
Brug af Zyban og Champix
Rygestoppiller har formentlig samme virkningsgrad som nikotinerstatning. På grund af bivirkninger og fordi rygestoppillerne er receptpligtige, er nikotinerstatning det farmakologiske førstevalg.
Hvis erstatning er prøvet og ikke har haft ønsket effekt, kan de to øvrige produkter prøves. Egen læge skal ordinere Zyban og Champix.
Alternative metoder, f.eks. akupunktur, homøopati, zoneterapi
For det første kan vi med ret stor sikkerhed sige, at der ikke findes nogen mirakelkure. Dvs. kure, hvor man uden anstrengelse eller indsats kan holde op med ryge – fordi et eller andet mirakelmiddel gør arbejdet.
Men når det er sagt må man også sige, at vi generelt ikke ved om de “alternative” metoder virker. Det er dels fordi, de ikke er testet godt nok, idet der ofte ikke er undersøgelser nok til at kunne sige noget.
Der er imidlertid ikke noget, der overbeviser om, at de skulle virke lige så godt som de metoder, der er veldokumenterede.
Nedsat forbrug, lejlighedsvis rygning osv.
Kan generelt ikke anbefales. Helbredsgevinsterne er for små fordi:
- giftvirkningen er stor ved selv 1 – 5 cigaretter om dagen
- man inhalerer mere end tidligere, og får derfor mere røg i sig ved hvert sug end før
- meget få mennesker kan fortsætte rygning på lavt forbrug – man trapper op igen
Som eksperiment og overvejelse kan man sagtens sænke sit forbrug, men så er det som led i at sine overvejelser om et endeligt rygestop.
Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen
Først publiceret: tirsdag 20. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:19