Fysisk aktivitet kan nedsætte risikoen for demenssygdomme, fordi det lader os bevare de kognitive funktioner i hjernen bedre.

5 råd til at holde hjernen sund og undgå demens

Ligesom du kan holde kroppen sund ved at motionere og spise godt, kan du også gøre ting, for at holde hjernen sund.

Senest opdateret: tirsdag 22. marts 2022

Din livsstil og de valg, du træffer i ungdommen, har statistisk set stor indflydelse på, hvor hurtigt din hjerne går i forfald, og hvor høj risiko du har for at udvikle demens, når du bliver gammel, skriver Videnskab.dk.

Det kan altså virkelig betale sig at passe på sin hjerne, ligesom du varetager din sundhed på alle mulige andre områder, lyder det fra flere forskere, som her giver deres råd til, hvordan du holder hjernen sund.

En af de bedste måder at måle din hjernes sundhed er, om du udvikler demens, lyder det fra Kasper Jørgensen, Neuropsykologisk fagkonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens, til Videnskab.dk.

1. Pas på din hørelse

Hans første råd er at passe på hørelsen. En af de risikofaktor, som lader til at påvirke risikoen for demens mest er nemlig nedsat hørelse.

Undersøgelser, hvor forskere fulgte omkring 3.600 personer i op imod 20 år, viser, at dem med nedsat hørelse havde hele 90 procent forøget risiko for demens, uanset hvor gamle de var.

Derfor lyder rådet, at du først og fremmest skal passe godt på din hørelse, når du er ung, så du helt undgår høreskader.

Hvis skaden alligevel sker, skal du få fat i et høreapparat – så falder risikoen for demens, lyder Kasper Jørgensens råd til Videnskab.dk.

2. Stimuler hjernen

Råd nummer to er at stimulere din hjerne.

Den letteste måde at holde dig mentalt aktiv på er at have et afvekslende job, der udfordrer dig mentalt. Det kan være et job, hvor du skal løse en masse afvekslende opgaver eller nytænke løsninger, og som ikke er præget af gentagelser og forudsigelighed.

Hvis du har et job, der ikke stimulerer dig mentalt, kan du kompensere ved at dyrke nogle mentalt stimulerende fritidsinteresser.

“Her er det rigtigt godt med lidt ekstra hjernegymnastik. Øv dig på udenlandske sprog, lær at spille et musikinstrument, lyt til musik, vær sammen med venner, læs aviser og bøger, og deltag i foreningslivet. Lev et aktivt liv,” lyder det fra Åsa Fex Svenningsen, lektor ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

3. Få en god nats søvn

Råd nummer tre er også en forudsætning for, at vi kan holde hjernen i gang. Vi skal sørge for at få god og tilstrækkelig søvn.

“Vi ved, at søvn påvirker vores indlæring, og så lader søvn også til at rense vores hjerne for affaldsstoffer,” siger Thomas Alrik Sørensen, som er lektor ved Centre for Cognitive Neuroscience på Aalborg Universitet, til Videnskab.dk.

Hvis vi sover dårligt eller for lidt, ophober affaldsstofferne sig i stedet i hjernen, og det, mener forskere, kan højne risikoen for demens.

4. Drop smøgerne

Et andet rigtig godt råd, hvis du vil nedbringe din risiko for demens, er at lade være med at ryge, da rygning er forbundet med 60 procent øget risiko for demens.

“Der er lavet undersøgelser, der viser, at risikoen for demens falder signifikant ved rygestop. Den kommer ikke helt ned på niveauet fra før, du begyndte at ryge, men det viser, at det aldrig er for sent at holde op,” siger Kasper Jørgensen til Videnskab.dk.

“Cigaretter ville ikke blive godkendt, hvis de blev udviklet i dag. Det er nok en af de giftigste stimulanser, der findes, og rygning er en af de risikofaktorer, der er relativt let at gøre noget ved.”

5. Hold kroppen igang

Det sidste råd kommer fra Thomas Alrik Sørensen og går på, at du skal dyrke motion for at holde hjernen sund.

Flere befolkningsundersøgelser viser, at fysisk aktivitet kan nedsætte risikoen for demenssygdomme, fordi det lader os bevare de kognitive funktioner i hjernen bedre.

Hvis du af en eller anden årsag ikke bare kan gå ned i fitnesscentret eller løbe en tur, så peger studier også på, at noget så ligetil som en langsom gåtur kan gøre hjernen skarpere, modvirke forhøjet blodsukker og statistisk set bidrage til en længere levetid.

Ingen garantier

Selvom de 5 råd statistisk set kan nedbringe risikoen for demens, er der desværre ingen garanti for, at du undgår demens i alderdommen.

Cirka 60 procent af vores risiko for at udvikle demens er nemlig forudbestemt af vores gener. Det efterlader omkring 40 procent, som du i større eller mindre grad kan påvirke.

Alligevel er Thomas Alrik Sørensen ikke i tvivl om, at det kan betale sig at gøre noget aktivt for at passe på sin hjerne.

“Jeg vil altid råde til at forsøge at præge hjernen i en sund retning, for vores hjerne er det mest værdifulde organ, vi har,” siger Thomas Alrik Sørensen til Videnskab.dk, og fortsætter.

“Vi er vores hjerner, og det er et af de få organer, vi slet ikke kan klare os uden, så hvis jeg vidste, at jeg levede et liv, som skadede min hjerne, ville jeg overveje at ændre det.”

 

Først publiceret: onsdag 16. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. marts 2022 kl. 17:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.