Særligt én gruppe af ældre har gavn af bofællesskaber, viser ny rapport fra VIVE.

Seniorbofællesskaber tiltrækker en bestemt type

Seniorbofællesskaber skaber gode rammer for samvær og tryghed. Beboerne er imidlertid generelt ressourcestærke mennesker, der i forvejen er glade for fællesskaber.

Senest opdateret: torsdag 31. august 2023

Seniorbofællesskaber er ikke automatisk en genvej til en god alderdom for alle ældre.

Det viser en ny rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som har dykket ned i den populære boform for seniorer.

Interessen for seniorbofællesskaber vokser, og det samme gør efterspørgslen på en bolig i et bofællesskab, der har fokus på ældres behov.

Desuden har man fundet ud af, at det med alderen bliver mere og mere vigtigt, hvordan man bor, og at seniorbofællesskaber giver ældre bedre rammer for at dyrke fællesskab og socialt samvær.

Ikke for alle

Når det så er sagt, er det ikke ensbetydende med, at seniorbofællesskaber er en mirakelkur mod ensomhed og vanskeligheder i alderdommen. Kigger man på beboerne i bofællesskaberne, består de nemlig af især én gruppe ældre – nemlig etnisk danske, ressourcestærke ældre.

“Hvis du i forvejen er socialt aktiv, udadvendt, har et godt helbred og en god økonomi, så er et bofællesskab en investering i en aktiv alderdom. Men det er ikke en boform, alle ældre vil have gavn af, og derfor kan man ikke bare rulle bofællesskaber ud som et automatisk værn mod ensomhed,” siger projektchef Gunvor Christensen, der er hovedforfatter til rapporten.

Bofællesskaberne skaber altså rammerne for det gode naboskab og samvær og bidrager dermed til, at de ældre får en bedre alderdom.

Men de gevinster, der tyder på at være ved bofællesskaberne, skyldes formentlig også den type mennesker, der vælger denne boligform.

Hjemmehjælp

Samtidig viser rapporten, at beboere i seniorbofællesskaber får hjemmehjælp til personlig pleje i samme omfang som andre ældre og endda i lidt højere grad til praktisk hjælp.

Ved udgangen af 2022 fandtes der 289 seniorbofællesskaber herhjemme med sammenlagt 6.291 boliger. 15.733 borgere har på et eller tidspunkt fra 1995 til 2022 boet i seniorbofællesskab.

Først publiceret: onsdag 30. august 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 31. august 2023 kl. 09:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.