Fra vafler til salsa: Det vidste du ikke du kunne lave med æbler
Uanset om du er til det salte køkken eller desserter, kan du bruge æbler i madlavningen. Få to køkkenchefers anbefalinger til, hvad du kan kaste dig over.
Senest opdateret: torsdag 31. august 2023
Æbler er lækre i lune tærter og som frisk most.
Men faktisk er der et væld af muligheder for at bruge æblerne til mere end de velkendte klassikere.
“De kan bruges i både det søde og salte køkken, afhængigt af hvilket stadie du plukker dem på. Umodne æbler er sindssygt lækre til for eksempel skaldyr, mens modne æbler er gode til desserter,” siger Søren Birch, der er køkkenchef på Restaurant Alimentum i Aalborg.
Få hans og medejer af gourmetrestauranten Ghrelin Anders Kuk Kristensens bud på, hvad du kan lave.
1) Server med gelé og sauce
Vil du lave en ret til det salte køkken, kan du servere æblerne med en lækker gelé og sauce, fortæller Søren Birch.
Til saucen skal du bruge lige dele æbleeddike og æblemost. Til fire personer anbefaler Søren Birch en halv liter af hver. Det skal koge i en gryde, og saucen vil være klar, når boblerne er på størrelse med en tokrone.
Til geléen bruger du en deciliter æblecidereddike, to spiseskefulde sukker og et gram gellan, der kan bruges til at lave faste geléer. Det skal koge i omkring et minut, køles ned og blendes herefter til en flydende gelé.
Herefter tages kernehuset ud af æblerne, der pensles med geléen og steges, Æblerne steges på skæresiden på en tør pande. Ifølge Søren Birch må de gerne være en smule brændte på toppen. Efter stegningen hældes sauce over æblerne, der er gode som tilbehør til fisk.
2) Kast dig ud i granitéen
Mangler du tilbehør til for eksempel chokolademoussen, kan du lave en syrlig granité, som er en is, der vil smage af frisk æble, fortæller Søren Birch.
Til seks personer skal du bruge en liter æblemost og 200 gram sukker, der koges op og herefter fryses ned i en bøtte i et døgn.
Inden servering skrabes den med en gaffel over chokolademoussen, og så er desserten klar.
3) Find vaffeljernet frem
En anden dessert kan være denne vaffelopskrift, der også kan bruges som pandekagedej. Den anbefales af Anders Kuk Kristensen, der er medejer og køkkenchef hos Ghrelin i Aarhus.
“De er lækre at servere med en ahornsirup og friske æbler eller saltkaramel,” siger han.
Til vaflerne skal du bruge to store æbler – eller fire små – to store æg, fire deciliter havregryn og tre deciliter mælk.
Blend alle ingredienser bortset fra æblerne til en ensartet masse. Riv æblerne, og put dem i dejen.
Herefter kan du tilberede dejen på et smurt vaffeljern eller en pande, hvis du vil lave pandekager.
4) Lækker salsa til chipsene
Savner du en dip til dine nachos, kan du lave en æblesalsa, anbefaler Anders Kuk Kristensen.
Til salsaen skal du bruge fire store æbler, som du skræller og skærer i de ønskede tern, en halv deciliter limesaft, en-to grønne, kernefri jalapenos, en halv til en hel frisk, rød hakket chili, der er fri for kerner.
Du skal også bruge en håndfuld hakket persille, en halv håndfuld hakket mynte, revet ingefær efter smag, en spiseskefuld honning, en spiseskefuld æbleeddike, en halv teskefuld salt og sort peber efter smag.
Alle ingredienserne blandes sammen. Salsaen kan ifølge Anders Kuk Kristensen serveres rå, men kan også laves under lav opvarmning i en gryde.
Lav en frisk æblesorbet
* Til din æblesorbet skal du bruge: et kilo æblemost, 250 gram sukker, 200 gram glykose og 80 gram trimoline.
* Kog ingredienserne op, lad dem køle ned, og blend massen med 200 gram havesyre.
* Herefter sigter du massen og tilsætter fire blade husblas og 200 gram yoghurt, hvorefter den køres i en ismaskine.
* Herefter er isen klar til servering.
Kilde: Søren Birch, køkkenchef hos Restaurant Alimentum.
Først publiceret: torsdag 31. august 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 31. august 2023 kl. 22:40