Videokonsultationer blev en mulighed under coronapandemien, men lægerne ved stadig ikke nok om, hvornår det er hensigtsmæssigt at have patienter igennem på video.

Læger om videokald i lægevagten: Det er et kæmpe eksperiment

Det var en fejl at indføre videokonsultationer i lægevagten uden først at undersøge metoden ordentligt, lyder det nu fra Dansk Selskab for Almen Medicin.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Lægerne famler i blinde, når de bruger videokald i lægevagten, og det kan risikere at koste dyrt.

Sådan lyder det nu fra lægernes faglige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, der mener, at det var en fejl at rulle videokonsultationer ud i hele landet som et redskab, vagtlægerne kan bruge.

“Det er et kæmpe eksperiment,” siger formand Bolette Friderichsen til Radio4 Morgen.

“Jeg synes ikke, at man skal indføre flere nye teknologier, uden at det er ordentligt forskningsmæssigt belyst,” siger hun.

Ved ikke nok

Hun mener ikke, at det var tilfældet, da videokonsultationer første gang blev en mulighed under coronapandemien, og ifølge hende ved lægerne stadig ikke nok om, hvornår det er hensigtsmæssigt at have patienter igennem på video.

Det risikerer at kunne få konsekvenser, mener hun.

Du kan høre et længere interview med Bolette Friderichsen i Radio4 Undersøgers podcast FOKUS her.

Videopkald går galt

Udmeldingen kommer, efter at Radio4 de seneste dage har beskrevet flere sager, hvor videoopkald hos vagtlægen er gået galt. I to af sagerne har vagtlæger fået kritik fra Sundhedsvæsnets Disciplinærnævn for at have overset tegn på alvorlig sygdom.

“De her to eksempler er jo typiske eksempler på, at når man ruller en teknologi ud, som ikke er ordentligt undersøgt, og man beder lægerne om at gøre deres erfaringer selv, så kan der ske sådan nogle ting,” siger Bolette Friderichsen.

Der pågår lige nu forskning i brugen af videokonsultationer i lægevagten, men ifølge Bolette Friderichsen skulle den forskning have været lavet, inden videokonsultationer blev udrullet i stor stil.

“Der er ikke nogen, der har undervist os i, at farver ikke kan vurderes på video – fordi der er ikke nogen, der har undersøgt det,” siger hun.

10.000 flere konsultationer

De seneste år har der været en stigning i brugen af videokonsultationerne i lægevagten, og alene i Region Midtjylland, hvor de to vagtlæger, der har fået kritik, er fra, blev der i første halvdel af 2023 foretaget 47.776 videokonsultationer. Det er over 10.000 mere end året før.

Mens Region Midtjylland og PLO vil have flere videokonsultationer, så der vil blive færre fysiske konsultationer, mener Bolette Friderichsen derimod, at den nuværende situation risikerer at få konsekvenser for både patienter, pårørende og læger.

Hun frygter, at det vil kræve “dyrt købte erfaringer,” at hver enkelt læge selv skal prøve sig frem.

“Det er jo synd for både lægerne, og for dem det er gået ud over og deres pårørende,” siger hun.

Efterlyser klare retningslinjer

I dag er det op til et lægefagligt skøn, om der er grundlag for en videokonsultation, men flere sundhedsordførere i Folketinget har i kølvandet på sagerne efterlyst klare retningslinjer.

Radio4 har forsøgt at få en kommentar fra formanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), men regionen henviser til Danske Regioner, hvor formanden også hedder Anders Kühnau.

Her har det ikke været muligt for Radio4 at få et interview inden for deadline.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til, at læger bruger videokonsultationer? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 18. september 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.