Den nye virus-aktivitet er benævnt "Shampoo" og fungerer som en trojansk hest.

Pas på: Ny ondsindet virus inficerer din computer

Pas på ny ondsindet virus, du risikerer at installere, når du downloader links fra annoncer, spil og andre hjemmesider, du ikke ved er falske. Se her hvordan du kan undgå den nye virus - og hvad du skal gøre, hvis du er ramt.

Senest opdateret: tirsdag 26. september 2023

Så er den gal igen.

Flere netselskaber advarer mod ny såkaldt malware, som du risikerer at hente ned på din computer.

Det kan blandt andet ske, hvis du klikker på annoncer, der viser sig at være falske, og som istedet installerer ondsindede programmer, når du downloader fra links i falske annoncer, link i spil og andre sider.

Vær især opmærksom på pornosider.

Eksperter advarer

Advarslen om den nye virus kommer fra hjemmesiden SecurityUser.com og andre nyhedssider, der beskæftiger sig med cyberkriminalitet og IT-sikkerhed.

Siderne henviser til Check Point Software Technologies, der har netop udgivet den seneste Global Threat Index rapport for august. Den nye virus-aktivitet er benævnt “Shampoo” og fungerer som en trojansk hest.

“Bliver brugeren inficeret med Shampoo-kampagnen, bliver ofret narret til at køre VBScript-filer, der installerer ondsindede Chrome-udvidelser hos intetanende brugere. Når de er installeret, kan cyberkriminelle indsamle personlige data og forstyrre brugernes søgninger med endnu flere uønskede falske annoncer,” fremgår det.

Kan koste dig penge

Installation foregår gennem ChromeLoader, der bruges af kriminelle til at placere malware og uønskede, ondsindede softwareprogrammer.

I værste fald kan de ondsindede programmer aflæse dine aktiviterer, når du for eksempel handler på nettet og aflure kode med videre.

Sådan spotter du malware (video er på engelsk)

Sådan opdager du virus

Du kan have fået virus på din computer, hvis du oplever følgende:

  • Pop op-annoncer og nye faner, der ikke forsvinder
  • Din startside i Chrome eller din søgemaskine bliver ved med at skifte, uden at du har givet tilladelse til det
  • Uønskede Chrome-udvidelser eller -værktøjslinjer bliver ved med at vende tilbage
  • Din browser er kapret og omdirigerer til ukendte sider eller annoncer
  • Du får underretninger om en virus eller en inficeret enhed

Det skal du gøre

Hvis du ved et uheld har installeret ChromeLoader eller lignende potentielt uønsket software på din computer, er det vigtigt at få det fjernet med det samme og beskytte din computer mod eventuelle skadelige virkninger.

Her er nogle skridt, du kan følge:

Afinstaller ChromeLoader-programmet

Gå til “Kontrolpanel” (Windows) eller “Systemindstillinger” (macOS) og find programmet i listen over installeret software. Afinstaller det ved at vælge det og følge afinstallationsvejledningen.

Brug en pålidelig antivirus- og anti-malware-scanning

Kør en grundig scanning af din computer med en pålidelig antivirus- og anti-malware-software. Dette kan hjælpe med at identificere og fjerne eventuelle resterende skadelige filer eller komponenter.

Nulstil din webbrowser

Hvis ChromeLoader har ændret dine browserindstillinger, skal du overveje at nulstille din webbrowser til standardindstillingerne. Dette kan normalt gøres i browserens indstillingsmenu.

Ændr dine adgangskoder

Hvis du bruger browseren til at gemme adgangskoder, og du er bekymret for, at dine adgangskoder kan være blevet kompromitteret, bør du ændre dem for sikkerheds skyld.

Overvej at gendanne din computer til en tidligere tilstand

Hvis problemerne bliver ved og du ikke er i stand til at fjerne ChromeLoader eller dens virkninger, kan du overveje at gendanne din computer til en tidligere tilstand ved hjælp af et systemgendannelsespunkt eller en sikkerhedskopi, hvis du har en.

Opdater din sikkerhedssoftware og operativsystem

Sørg for, at din antivirus- og anti-malware-software er opdateret, og at dit operativsystem har de seneste sikkerhedsopdateringer installeret.

Forebyg fremtidige infektioner

For at forhindre lignende problemer i fremtiden skal du følge de tidligere nævnte råd om at undgå potentielt uønsket software og være forsigtig med, hvad du downloader og installerer på din computer.

Kontakt support eller IT-tekniker

Hvis du stadig har problemer med at fjerne ChromeLoader eller oplever andre problemer med din computer, kan det være en god idé at kontakte en professionel it-tekniker eller kundesupport for yderligere assistance.

Kilder: Google med flere.

Del advarsel med andre

Hjælp med at oplyse andre om den nye viris. Del advarslen via Faglige Seniorers Facebook-side.

Sådan undgår du virus på computeren

For at undgå at installere ChromeLoader eller lignende potentielt uønskede programmer (PUP'er) på din computer, skal du tage nogle forholdsregler og følge bedste praksis for sikker internetadfærd.

Her er nogle tips.

Download software fra pålidelige kilder

Hent software fra officielle websites eller kendte kilder som Microsoft Store, Apple App Store eller Google Play Store. Undgå at downloade fra tvivlsomme eller ukendte kilder.

Læs installationstrinene nøje

Når du installerer software, skal du tage dig tid til at læse hvert trin omhyggeligt. Vær opmærksom på, om der er ekstra software, der tilbydes som en del af installationen. Fravælg eventuelle ekstra tilbud eller uønskede programmer.

Brug en pålidelig antivirus- og anti-malware-software

Installér en pålidelig sikkerhedssoftware, der kan hjælpe med at opdage og blokere potentielt skadelige programmer, før de når din computer.

Opdater dine eksisterende programmer

Hold dine eksisterende software og operativsystem opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer. Dette reducerer sårbarheder, der kan udnyttes af malware.

Vær forsigtig med e-mail og vedhæftede filer

Åbn ikke e-mails eller vedhæftede filer fra ukendte afsendere. Vær især opmærksom på phishing-e-mails, der kan narre dig til at downloade skadelig software.

Brug en popup-blokker

Aktivér popup-blokkeren i din webbrowser for at undgå uventede popup-vinduer, der kan føre til uønskede downloads.

Undersøg online anmeldelser

Før du downloader eller installerer software, kan du søge efter anmeldelser og oplevelser fra andre brugere. Det kan hjælpe dig med at afgøre, om programmet er pålideligt.

Vær skeptisk over for "gratis" tilbud

Vær forsigtig med tilbud om gratis software, da disse ofte ledsages af uønskede programmer eller adware.

 

Først publiceret: tirsdag 19. september 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 26. september 2023 kl. 22:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.