De fleste fødder udsættes gennem hele livet for monotone belastninger, især i forbindelse med gang og løb.

Stor guide: Sådan passer du bedst på dine fødder

Vores fødder skal bære os gennem hele livet, derfor er det vigtigt at passe godt på dem. Få gode råd til, hvordan du bedst passer på dine fødder og lav fodøvelser, der styrker dem.

Senest opdateret: tirsdag 26. september 2023

Det er ikke altid, at vi giver vores fødder lige så meget pleje og opmærksomhed som resten af kroppen, men jo ældre vi bliver, desto mere slid kommer der på vores fødder.

Derfor kan man godt få problemer med fødderne, når man kommer op i årene, men der er heldigvis nogle ting, du selv kan gøre for at værne om dine fødder.

4 gode råd til sunde fødder

1. Vask fødderne dagligt, eventuelt i et kort fodbad med ph-neutral sæbe. Det må dog ikke blive for varmt og for langt. Derudover skal de tørres grundigt efterfølgende og især mellem tæerne.

2. Hvis du har tør hud, kan du smøre fødderne med creme dagligt. Dog ikke mellem tæerne, da fugten har svært ved at fordampe, og det øger risikoen for svamp og revner.

3. Skift strømper hver dag. Benyt gerne strømper i naturmaterialer som uld og bomuld, da huden ånder bedst i dem.

4. Klip dine negle efter behov. Det er nemmest efter bad. Når du klipper neglene, så klip dem altid lige over og ikke ned i siderne, da det øger risikoen for nedgroede negle. Du kan i stedet file siderne af neglene med en neglefil.

8 gode fodøvelser

Foruden pleje er det også vigtigt at udføre daglige øvelser, der forbedrer balancen og styrker føddernes muskler, ledbånd og ikke mindst kredsløb.

De følgende otte øvelser kan udføres af alle ældre med eller uden fodproblemer, da de både forebygger og afhjælper diverse problemer. Er balancen dårlig, kan det anbefales at anskaffe sig et vippebræt at udføre øvelser på.

Øvelse 1

Vip fødderne skiftevis op og ned. Øvelsen styrker kredsløbet til og fra fødderne.

Øvelse 2

Tæerne krummes så meget som muligt. Dernæst spredes og strækkes tæerne.

Øvelse 3

Læg en fodrulle eller en massagebold på gulvet og massér en fod af gangen. Sæt foden på fodrullen eller bolden og bevæg foden, så hele foden arbejdes igennem fra hæl til tæer.

Øvelse 4

Stå med begge fødder på gulvet. Løft hælene så kun tæerne belastes. Øvelsen styrker lægmusklerne, der er med til at opretholde fodens svangbue.

Øvelse 5

Stå med begge fødder på gulvet. Foden gøres “kortere” ved at trække storetåen baglæns. Tåen skal blive i gulvet. Svangen vil herved løftes og strammes.

Øvelse 6

Læg en blyant eller et stykke krøllet papir på gulvet. Blyanten eller papiret samles op med tæerne. Gør øvelsen skiftevis med den ene og den anden fod. Øvelsen styrker fodens tværbue.

Øvelse 7

En blyant lægges parallelt med indersiden af den ene fod.

Storetåen føres nu over med blyanten (uden at hele foden flyttes), så tåen kommer til at ligge parallelt med denne. Tåen må gerne løftes lidt under bevægelsen, hvis dette er lettere. Øvelsen træner musklen på storetåen og modvirker knystdannelse.

Øvelse 8

Stå ret op og ned. Kig lige ud – fokuser evt. på et bestemt punkt på væggen. Løft så det ene ben op fra gulvet, og hold balancen, så længe som muligt. Øvelsen gentages på det andet ben.

Ved denne øvelse, der fremmer balancen, kan man med fordel stå ved et bord eller en stabil stol, som man kan gribe fast i, hvis man skulle miste balancen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen 

Først publiceret: tirsdag 19. september 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 26. september 2023 kl. 22:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.