Ved at træne disse muskelgrupper regelmæssigt gennem hele livet kan man opretholde en god funktionsevne, bevare bevægeligheden og forbedre livskvaliteten.

Disse 5 muskler skal du træne hele livet

Her er en guide til de vigtige muskler, som du bør træne hele livet for at bevare din funktionsevne, så du kan klare dig selv så længe som muligt.

Senest opdateret: tirsdag 7. maj 2024

Når vi når en vis alder, er det vigtigt at vedligeholde vores kroppe og bevare styrken til at klare dagligdagens opgaver.

En af nøglerne til dette er at træne de rigtige muskelgrupper.

Lår

Dine lår spiller en afgørende rolle i at opretholde mobilitet og bevægelighed. Disse muskler er ansvarlige for at bøje og strække dine knæ, hvilket er vigtige for at gå, stå op og klare trapper.

Baller

Dine ballemuskler er nogle af kroppens største og stærkeste muskler. De spiller en vigtig rolle i at stabilisere hoften og bidrage til bevægelse i benene. Stærke ballemuskler hjælper med at opretholde en god kropsholdning, forebygge smerter i ryggen og gøre daglige aktiviteter som at gå, stå op og løfte lettere.

Ryg

Rygmusklerne er vigtige for at kunne opretholde en god kropsholdning, stabilitet og styrke i ryggen. Ved at træne rygmusklerne kan man reducere risikoen for rygsmerter og problemer relateret til dårlig kropsholdning. Stærke rygmuskler bidrager også til at få en god balance og forhindre faldulykker.

Arme

Træning af armmusklerne er vigtig for at bevare funktionel styrke og mobilitet i overekstremiteterne. Stærke armmuskler gør det lettere at udføre opgaver som at løfte, bære, trække og skubbe genstande. Desuden kan styrketræning af armmusklerne bidrage til at forhindre muskelsvind og bevare en sund knogletæthed.

Bryst

Træning af brystmusklerne hjælper med at opretholde styrke og stabilitet i overkroppen. Brystmusklerne spiller en vigtig rolle i at udføre daglige aktiviteter som at løfte, bære og skubbe genstande. Stærke brystmuskler kan forbedre kropsholdning og give en følelse af styrke og selvtillid.

Tre øvelser til at træne lår, balder, ryg, bryst og arme

Stolstigning (lår, balder)

Placer en stol bag dig. Stå foran stolen med fødderne i hoftes bredde afstand. Sænk dig langsomt ned mod stolen, som om du skal sætte dig, og hold balderne tæt på stolen. Pres derefter gennem hælene og stræk benene for at rejse dig op igen.

Gentag øvelsen 10-12 gange for at styrke lår og balder.

Rygstrækning (ryg)

Stå med fødderne i hoftes bredde afstand og placér hænderne på lænden med fingrene pegende nedad. Træk skuldrene tilbage og bøj langsomt bagud i lænden, mens du holder blikket fremad. Hold denne position i et par sekunder og vend tilbage til startpositionen.

Gentag øvelsen 8-10 gange for at styrke rygmusklerne og forbedre kropsholdningen.

Bænkpres (bryst, arme)

Sid på en træningsbænk med fødderne fladt på gulvet og en håndvægt i hver hånd. Løft vægtene op til skulderhøjde, med albuerne bøjet ud til siderne. Pres vægtene opad, indtil armene er næsten strakte, og sænk dem derefter langsomt ned igen.

Gentag øvelsen 8-10 gange for at styrke bryst- og armmusklerne.

Hvis håndvægte er for tunge, kan du starte med lettere genstande som vandflasker eller konsultere en træningsekspert for at tilpasse øvelsen til dine behov.

Først publiceret: onsdag 21. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. maj 2024 kl. 15:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.