Sæsonen er startet: Sådan undgår du skimmelsvamp
Det er vigtigt at være opmærksom på fugt i boligen, da faldende temperaturer hen over efteråret kan invitere skimmelsvamp indenfor.
Senest opdateret: Wednesday 18. September 2024
Nu hvor vejret bliver koldere og danskerne tænder for varmen, er det afgørende at fjerne fugten fra vores bygninger og indeklima.
Fugt fra luften kan opfugte især kolde overflader, hvilket kan resultere i skimmelsvamp. Derfor er det ekstremt vigtigt at sikre god ventilation, er rådet fra Teknologisk Institut.
Husk at lufte ud
“Det er især vigtigt i forbindelse med vores fokus på energibesparelser. På Teknologisk Institut har vi set flere tilfælde, hvor ønsket om energibesparelser har ført til, at folk ikke lufter ud og det har igen ført til fugtskader,” siger Britt Haker Høegh, seniorspecialist på Teknologisk Institut.
“Samtidig har vi set flere eksempler på, at folk har skruet ned for varmen. Det er en særdeles dårlig kombination, da den reducerede temperatur ligeledes øger risiko for fugtskader. For at opnå fordelene ved energibesparelser er det altså afgørende at sikre god ventilation.”
Det tager tid at fjerne fugt
Med de usædvanligt høje temperaturer i september måned har vi oplevet et højere vandindhold i luften sammenlignet med sidste år på samme tid. Det høje vandindhold i luften påvirker også materialerne, så fugtindholdet i vægge, tag og terrændæk ligeledes er højt.
Det er afgørende, at materialerne regelmæssigt og hurtigt kan afgive denne fugt, da faldende udetemperaturer får fugtniveauet i konstruktionerne og på indvendige overflader til at stige. Og det kan i værste konsekvens føre til skimmelsvampevækst.
Korrekt udluftning
Britt Haker Høegh anbefaler at lufte ud regelmæssigt og flere gange dagligt. Det bidrager til et sundt indeklima og fjerner overskydende fugt.
God ventilation er 2-3 gange dagligt med 5-10 minutters gennemtræk i bygningen med mindst et vindue per lokale helst på vidt gab, samtidig med at de indvendige døre står åbne.
Hvis dørene klapper i, så luk ikke dørene, men sæt dem fast med en dørstopper i stedet for.
Jævn temperatur i hele boligen
Man skal også være opmærksom, hvis man har ubenyttede rum, hvor man skruer helt eller delvist ned for temperaturen.
Dette er ikke en god idé, da det er vigtigt at opretholde en jævn temperatur i hele boligen for at minimere risikoen for skimmelsvampevækst.
Temperaturforskellen mellem to lokaler kan nemlig medføre et højt fugtniveau i det kolde rum og øge risikoen for skimmelsvampevækst på overfladerne.
Når fugten udfordrer
På trods af regelmæssig udluftning oplever mange alligevel, at der er kondens i kanten af ruderne. Det kan hænge sammen med, at isoleringsevnen af ruderne ikke er så god.
“Det bedste man kan gøre, er at tørre fugten væk. Vi anbefaler, at man tørrer fugten væk med fx toiletpapir og smider papiret ud i toilettet. På den måde får man fjernet fugten helt fra indeklimaet,” forklarer Sofie Marie Kristensen, som arbejder med fugt og skimmelundersøgelser på Teknologisk Institut.
Hvad gør man med pletter?
Hvis man opdager pletter i for eksempel ydervægshjørner, er der også hjælp at hente.
Er der tale om et mindre område, så kan man i første omgang prøve at holde det nede ved at vaske af med et desinfektionsmiddel og vaske efter med rent vand.
Kan man ikke få bugt med, at der opstår nye pletter, eller der er tale om et større område, bør man overveje at inddrage en professionel til at få lavet en fugt og mikrobiologisk vurdering af forholdet.
Er du god til at få luftet ud i din bolig?
Først publiceret: Thursday 12. October 2023
Artiklen er sidst opdateret Wednesday 18. September 2024 kl. 09:13