Undgå svindel: Sådan får du hemmeligt nummer
Telefonsvindlere går ofte efter navne, der forbindes med den ældre generation. Se her, hvordan du får hemmeligt nummer – og fjerner dine oplysninger fra nummeroplysningen.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
”Goddag, det er fra banken”.
Selv om banken ikke vil henvende sig til dig på telefonen og bede dig om koder, konto og kreditkort, er der desværre fortsat mange, der falder for tricket, når der er en telefonbandit i røret.
Og det er oftest ældre, der plasker i.
Det viser de hundredvis af artikler, som Faglige Seniorers nyhedsbrev skriver om telefonsvindel.
Kriminelle leder efter dit navn
Sagen er nemlig den, at telefonsvindlere crawler forskellige telefonoplysnings-tjenester for navne, der typisk tilhører personer i de ældre aldersgrupper.
Det kan være navne som Ruth, Inger og Margrethe eller Jørgen, Knud og Erik.
”Det er vores indtryk, at gerningsmændene via Krak og lignende finder personer, der har navne, som viser, at de kan være fra den ældre generation. Derfor har vi blandt andet set flere med navnet Else blandt ofrene. I nogle tilfælde finder svindlerne så også via Facebook oplysninger om personernes fødselsdato”, siger Randi Mortensen fra det kriminalpræventive sekretariat i Midt- og Vestsjællands Politi.
Sådan gør de kriminelle
Telefonsvindlerne opererer ifølge politiet typisk ved at køre til en et givent område, ringe ofrene op og overbevise dem om, at der risiko for, at deres bankkonto bliver hacket, og at man derfor skal oplyse sin adgangskode.
I nogle tilfælde bliver pengene overført direkte til andre konti, men ofte møder en mand ”fra banken” op på adressen kort efter og henter vedkommendes dankort.
Svindleren i telefonen bliver på linjen for at forvirre den ældre mest muligt og holder også forbindelsen, indtil medgerningsmanden er nået ned til nærmeste dankortautomat for at hæve pengene.
Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi
Så nemt skjuler du dig
Du kan med en lille indsats forebygge, at du – eller pårørende – bliver udsat for kriminalitet via telefonen.
Det hedder ”hemmeligt nummer”, ”udeladt nummer” eller ”skjult adresse”.
På den måde undgår du, at andre kan slå dit navn, adresse og telefonnummer eller i hvert fald begrænse mængden af oplysninger om dig på Krak, 118.dk, nummeroplysningen og lignende tjenester.
Du kan selv kontakte dit teleselskab og bede om at få skjult dit nummer og adresse. I løbet af nogle dage vil ændringerne blive opdateret på nummer-søgningstjenester som 118.dk, oplysningen 118 og Krak.
Fjern dine oplysninger
Du har også mulighed for at få fjernet telefonnummer, navn og adresse ved at henvende dig direkte tjenesterne.
Det gælder blandt andet krak.dk, der er en af de største søgetjenester. Det kan du gøre direkte her (du skal bruge NemID).
Vil du gøre det endnu sværere for de kriminelle, så skal du naturligvis også se på, hvilke oplysninger du lægger ud om dig selv på for eksempel sociale medier. For eksempel dit telefonnumer.
Del med andre
Du kan gøre andre opmærksom på, hvordan man kan få hemmeligt nummer, ved at dele artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side. Her kan du også komme med dine egne tip.
Vælg hvad du vil
Hemmeligt Nummer
Vælger du at få Hemmeligt Nummer, så vil dit navn og adresse stå på sider som for eksempel Krak og 118.dk. Dit nummer vil ikke blive vist.
Udeladt Nummer
Vælger du Udeladt Nummer, så vil hverken dit nummer, navn eller adresse blive vist på sider, som for eksempel Krak og 118.dk.
Hemmelig adresse
Vælger du hemmelig adresse, er det kun dit navn og nummer, som bliver vist på for eksempel Krak og 118.dk. Din adresse bliver ikke vist.
Kilde: YouSee
Først publiceret: fredag 13. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:35