Disse pensionsbrølere kan koste dig dyrt
Pensionsopsparinger er måske ikke lige alles foretrukne godnatlæsning. Derfor får du her nogle af de største fodfejl, mange laver, som kan koste på kistebunden.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Der er mange ting at holde styr på, når det kommer til din pensionsopsparing.
Her er nogle af de største brølere, vi laver, ifølge to pensionseksperter.
1. For lav investeringsrisiko
Bliver din pensionsopsparing investeret efter din egentlige risikovillighed, eller er den i virkeligheden for lavt sat?
Størrelsen af det løbende afkast har stor betydning for, hvor mange penge du kan stå med senere, fortæller privatøkonom i PFA Pension Camilla Schjølin Poulsen.
“Al investering kommer dog med en risiko for tab, og det vigtigste er her at få gennemgået sin risikoprofil, så man tager netop så meget risiko, at ens afkast bliver tilfredsstillende.”
“Men du skal ikke tage mere risiko, end at du fortsat sover godt om natten i de urolige perioder,” siger hun.
Ifølge Camilla Schjølin Poulsen er det vigtigste, at du ikke går i panik undervejs, men holder fast i investeringerne både i gode og dårlige tider, fordi det giver det bedste afkast over tid.
“Tjek gerne din investeringsprofil løbende, eksempelvis hvert andet år, for vores interesse for investeringer og holdning til risiko kan sagtens ændre sig undervejs i livet,” siger hun.
2. Du får ikke foretaget løbende tjek af pensionen
Hvis ikke du løbende laver et tjek af sin pensionsordning, risikerer du, at pensionsopsparingen ikke passer til dit behov.
“Når det gælder opsparingen, så forventer de færreste danskere at gå væsentligt ned i levestandard som pensionist,” fortæller kunderådgivningschef i Sampension Anne-Louise Lindkvist.
“Men hvis du ikke har styr på, om du er på rette vej med opsparingen i forhold til at kunne få den pensionstilværelse, som du drømmer om, så kan der vente en ubehagelig overraskelse, når den tid kommer.”
3. Opsparinger flere steder
Har du pensionsopsparinger hos flere selskaber, skal du måske overveje at samle dem.
“Det kan koste dyrt på pensionsopsparingen i sidste ende, hvis man har pensioner flere steder eksempelvis som følge af jobskift,” siger Anne-Louise Lindkvist fra Sampension.
“For det betyder, at man også betaler omkostninger i forskellige selskaber, hvilket over årene kan løbe op i mange tusinde kroner.”
Beregninger fra Sampension viser, at hvis du som 25-årig kan samle dine pensionsordninger og eksempelvis spare 1500 kroner i administrationsgebyrer om året, får du 72.000 kroner ekstra opsparing ved pensionering.
Laver du manøvren som 35-årig får du 51.000 kroner ekstra, og gevinsten ved at samle pensionerne som 45-årig og 55-årig er på henholdsvis 33.000 kroner og 17.000 kroner.
4. Dobbeltbeskatning af ratepension
Ratepensionen er en privat pensionsopsparing, der bliver udbetalt løbende over en årrække.
Den kan bruges som erstatning for arbejdsindtægt, når du går på pension, og det er muligt at få fradrag af indbetalingerne.
Men du skal passe på med at betale mere end årets maksimum.
“Det er groft sagt penge ud ad vinduet, hvis du år efter år indbetaler mere til ratepension, end du kan få fradrag for,” siger Anne-Louise Lindkvist.
“For det betyder, at de indbetalinger, som overstiger fradragsgrænsen, bliver dobbeltbeskattet, da der også skal betales skat af udbetalingen.”
Fem ting der også kan koste dig på pensionen
* Du går først meget sent i gang med din opsparing.
* Du skruer ikke op for din opsparing i perioder i livet, hvor du har penge til det.
* Du udnytter ikke de skattemæssige fordele, som pensionsopsparingen giver, eksempelvis fradrag i topskatten og det ekstra pensionsfradrag.
* Du har ikke undersøgt, om aldersopsparing bør tilknyttes.
* Du sætter din pensionsudbetaling i gang uden at søge rådgivning og dermed eksempelvis modregnes unødvendigt i folkepensionstillægget eller går glip af en masse afkast.
Kilde: privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen, PFA Pension.
Først publiceret: mandag 23. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:34