Jo ældre, man er, jo tættere kommer man på den deadline, hvor man skal bruge pengene og dermed skal øge sin opsparing,

Højere cifre på lønsedlen? Tænk på din pension

Det luner, når der stryger flere penge ind på lønkontoen. Men mange glemmer at tænke over, at der skal afsættes nok til pensionen, når lønnen stiger. Og jo ældre man, er, jo mere skal man øge sin opsparing.

Senest opdateret: tirsdag 26. september 2023

Du får nok julelys i øjnene, når cifrene på lønsedlen får et hak opad.

Men faktisk kan en lønstigning ende med at koste dig på levestandarden, når du skal nyde dit otium.

For mange glemmer, at deres indbetaling til pensionen helst skal stige tilstrækkeligt, når lønnen stiger tilsvarende.

Sådan lyder det fra pensionsselskabet Sampension.

“Mange har oplevet stigende inflation, og at det er blevet dyrere at leve. Og her kan en lønstigning hjælpe på den faldende købekraft,” siger kunderådgivningschef Anne-Louise Lindkvist og fortsætter:

“Men mange bruger også flere penge, når lønnen stiger. Og der er kun omkring 20 procent, der tager stilling til, om de skal afsætte noget af lønstigningen til pensionen,” siger hun.

Samme livsstil

I andet kvartal steg lønningerne i gennemsnit med 3,2 procent sammenlignet med samme periode sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Men selv om pensionsindbetalingerne skulle stige automatisk, fordi indbetalingerne hos mange udgør en fast andel af lønnen, så er det ikke altid nok.

For mange hæver løbende deres levestandard til det nye lønniveau og dermed også forventningen til livsførelsen, når de går på pension.

“Når man får en højere løn, kommer der et gab til det, man i en årrække har indbetalt fra en noget lavere løn. Det gab skal man sørge for at få elimineret, hvis man ønsker at videreføre den samme levestil, når man går på pension,” siger hun.

Halvdelen til pension

Kunderådgivningschefen anbefaler, at du afsætter halvdelen af lønstigningen til pensionsindbetalingen.

Der kan dog være forskel på, om du lige er trådt ind på arbejdsmarkedet eller nærmer dig dit otium.

“Jo ældre, man er, jo tættere kommer man på den deadline, hvor man skal bruge pengene og dermed skal øge sin opsparing,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Tilhører du den gruppe, anbefaler hun, at pensionsopsparingen øges med, hvad der svarer til selve lønstigningen plus en procent.

Sværere at få fat i pengene

Du kan også lave en almindelig opsparingskonto, som du kan få hjælp til at investere. Der er dog nogle økonomiske forskelle, du skal være opmærksom på.

Seniorklar? Se her

Er du seniorklar? Læs mere om, hvordan du forbereder dig til overgangen til tilværelsen som folkepensionist  - og hvilke muligheder du har, inden du træffer valget.

Læs mere HER

Du kan også få gode råd og vejledning på hjemmesiden Seniorklar

“Ved en almindelig opsparing kan banken eller pensionsselskabet investere pengene for kunden. Men når man har en pensionsordning, er der som regel et langt billigere pensionsafkast, end der er ved frie midler.”

“Man kan også risikere at bruge de frie midler på andet end pensionen. Det er sværere at få adgang til pengene, når man har en pensionsopsparing, hvis man skulle blive fristet til at forbruge opsparingen før pensionstidspunktet,” siger Anne-Louise Lindkvist.

 

Først publiceret: mandag 18. september 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 26. september 2023 kl. 22:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.