Ordfører-klummen: Seniorer tager stort ansvar i vores velfærd
Mange seniorer tager stadig et stort slæb på arbejdsmarkedet efter de har nået folkepensionsalderen. Det skal både anerkendes og belønnes, skriver Socialdemokratiets ældreordfører, Annette Lind.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Vi har hørt det igen og igen. Kommuner og regioner har svært ved at rekruttere medarbejdere til velfærdsområderne. Blandt andet til ældreplejen.
De nyeste tal viser, at omkring hvert fjerde forsøg på at rekruttere en social- og sundhedsmedarbejdere eller en social- og sundhedsassistent er forgæves.
Ser vi på hele landet, er det flere tusinde stillinger, hvor der mangler en medarbejder med de rette kvalifikationer. Det kan selvfølgelig mærkes ude i vores velfærdssamfund. Ældre, der måske ikke får den pleje, de egentlig havde behov for. Det går ud over de ældre – og over de øvrige medarbejdere, som måske skal løbe endnu stærkere, fordi der mangler kollegaer.
Ordfører-klummen
Faglige Seniorer mener, at der er brug for langt mere politisk fokus på seniorerne i Danmark.
Det kan være emner som seniorers muligheder på arbejdsmarkedet, seniorers sundhed, seniorboliger, ældrepleje og meget, meget mere.
Derfor har vi inviteret udvalgte ældre- og beskæftigelsesordførere fra Folketingets partier til på skift at skrive indlæg til “ordfører-klummen” i Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Derfor har vi i Socialdemokratiet og regeringen udpeget netop manglen på medarbejdere på blandt andet sundheds- og ældreområdet til en af de vigtigste opgaver, vi skal have løst. For uden dygtige medarbejdere, så har vi ikke noget velfærdssamfund.
Og her tror jeg på, at seniorerne på vores arbejdsmarked spiller en meget vigtig rolle.
Det er ikke noget, vi lige kan løse med et snuptag.
Uddannelser og lønløft
Vi vil blandt andet styrke erhvervsuddannelserne, for eksempel social- og sundhedsskolerne. Vi har gjort det muligt at tage en uddannelse på 110 procent dagpenge inden for blandt andet nogle af de velfærdsområder, hvor vi mangler arbejdskraft. Og vi vil gøre op med bureaukratiet i den offentlige sektor og give tilliden tilbage til medarbejderne, så de kan bruge tiden på at være sammen med de ældre, frem for på at udfylde kontrol skemaer.
Vi sagde før folketingsvalget sidste år, at vi ville afsætte tre milliarder kroner til bedre løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor.
I løbet af efteråret har regeringen indledt forhandlinger med kommuner, regioner og de faglige organisationer om at sikre et lønløft til nogle af de områder inden for vores velfærdssektor, hvor vi har særlig stor mangel på arbejdskraft.
Seniorer på banen
En anden vigtig opgave er selvfølgelig at få seniorerne på banen! Så ud over det, vi gør for generelt at øge tilskyndelsen til at arbejde i velfærden, så skal vi også se, om vi kan gøre noget målrettet for pensionisterne.
Vi ved, at rigtig mange gerne vil arbejde, også efter at de er gået på pension. Ikke nødvendigvis lige så meget som de har gjort hidtil. Men alle bidrag er vigtige, når vi skal have enderne til at nå sammen.
For det er en stor omvæltning at gå fra at et arbejdsuge fyldt med mennesker omkring sig og så til at stemple helt ud.
Jeg har hørt fra flere, der er gået på pension, at de efter noget tid finder ud af, at de faktisk savner arbejdet, kollegaerne og fællesskabet, og derfor starter op på arbejde igen.
Mere attraktivt at arbejde
Vi har gjort meget, for at gøre det mere attraktivt for seniorer. Først og fremmest har vi fået vedtaget, at pensionister ikke længere skal modregnes i deres folkepension, når de selv eller deres ægtefælle arbejder.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
Tidligere oplevede mange, at en stor del af den ekstra lønindkomst blev ædt op af lavere folkepension. Det er selvfølgelig ikke vejen frem, når vi nu gerne vil have folk til at arbejde mere! Vi har også som en del af vores akutplan for sygehusvæsnet midlertidigt fjernet modregningen i efterløn for sygeplejersker.
Ud over at gøre det mere attraktivt at arbejde, så betyder ændringen også, at flere ældre får flere penge mellem hænderne i en tid, hvor rigtig mange er blevet presset af inflationen.
Det stiller selvfølgelig også krav til både stat, kommuner og regioner som offentlige arbejdsgivere om at indrette nogle rummelige arbejdsmarkeder, hvor der er plads til seniorer.
Nedslidte skal kunne trække sig
Samtidig anerkender jeg selvfølgelig, at der også er medarbejdere, som er slidte efter et langt arbejdsliv.
Vi har derfor netop i regeringen fundet penge til, at der nu er sikret ro om mulighederne for at trække sig tidligt tilbage. Så både Arne-pensionen og seniorpensionen fortsætter, som vi kender dem. Det giver tryghed for mange lønmodtagere.
Der er ikke én let løsning på, hvordan vi sikrer nok medarbejdere til velfærden i fremtiden. Men én ting er sikkert: Seniorerne spiller en vigtig rolle.
Hvad mener du
Hvad er din kommentar til Annette Linds ordfører-klumme? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: fredag 17. november 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 15:55