Det bliver fra 2026 ekstra attraktivt at have et job, hvis man er seniorer og er omkring folkepensionsalderen.

Aftale: Skattelettelser på vej til seniorer i arbejde

Skatteaftale betyder, at seniorer i arbejde kan se frem til et ekstra beskæftigelsesfradrag og en forhøjelse af den såkaldte seniorpræmie. Det får ros med på vejen fra Faglige Seniorer - men kritik for at overse folkepensionisterne.

Senest opdateret: fredag 15. december 2023

Det bliver mere attraktivt for seniorer at fortsætte med at arbejde helt frem til folkepensionsalderen og et par år efter.

Regeringen og partierne bag en ny skatteaftale er enige om at indføre et ekstra beskæftigelsesfradrag for seniorer, der har to år eller mindre til folkepensionsalderen.

Samtidig forhøjes seniorpræmien for seniorer, der arbejder op til to år efter folkepensionsalderen.

Udvikling med flere seniorer i job

De to ekstra gulerødder til seniorer i job glæder Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer, der har over 260.000 medlemmer fra en række FH-fagforbund.

Kritik: Folkepensionister overset

Den helt almindelige folkepensionist er ikke blevet tilgodeset i regeringens skattereform. Og det rejser stor kritik hos Faglige Seniorer, der længe blandt andet har ønsket en bedre og mere fair regulering af folkepensionen.

“Folkepensionisterne har et økonomisk efterslæb i forhold til den øvrige befolkning, og med skattereformen risikerer vi yderlighed ulighed. Det kunne indførelsen af en regulering af folkepensionen, så den følger den aktuelle lønudvikling, have rettet op på. I stedet frygter vi, at pensionisternes økonomi bliver forringet set i forhold til andre grupper i Danmark,” siger landsformand for Faglige Seniorer, Mette Kindberg.

Hun anerkender, at der fra 2025 sker en forhøjelse af ældrechecken på 4.800 kroner fra de nuværende 19.200 kroner, som Foletinget tidligere har vedtaget.

“Det glæder vi os over, for det gavner de 300.000 allermest økonomisk udsatte folkepensionister. Men det gavner ikke det store flertal, som også er ramt på pengepungen med stigende priser og renter. Her havde vi en forventning om, at regeringen ville bidrage med hjælp,” siger Mette Kindberg.

Faglige Seniorer har tidligere stillet 5 forslag til regeringen, som du kan læse HER.

“Det danske arbejdsmarked er ved at forandre sig. Allerede i dag arbejder langt over 100.000 seniorer, selv om de har ret til folkepension. Men også i den gruppe, der har planlagt at trække sig tilbage før pensionsalderen, er der stor lyst til at forlænge tilknytningen til arbejdsmarkedet. Regeringens skattereform taler lige ind i den udvikling. Og det skal de have ros for,” siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer.

Ekstra beskæftigelsesfradrag

Konkret betyder skattereformen at der gives et ekstra beskæftigelsesfradrag for seniorer, der arbejder de sidste to år frem de kan gå på folkepension på 5.400 kroner om året fra 2026. Fradraget forhøjes yderligere i 2029 og 2030.

Fradraget udgør 1,4 procent af arbejdsindkomsten – eller maksimalt 5.400 kroner.

Det ekstra beskæftigelsesfradrag til seniorer kommer oven i forhøjelsen af det almindelige beskæftigelsesfradrag, som alle lønmodtagere får, og som gælder allerede fra 2025.

“Det øgede beskæftigelsesfradrag, som nu indfører to år før pensionsalderen, peger i den rigtige retning, fordi det vil få nogle til at blive lidt længere. Det er godt for økonomien, men styrker også den enkeltes trivsel. Vi ved at arbejdslivet betyder enormt meget for vores trivsel og at de seniorer, der fortsat er på arbejdsmarkedet, trives bedre end dem, der må trække sig tidligere,” siger Palle Smed.

Forhøjelse af seniorpræmien

Forhøjelsen af seniorpræmien vil komme alle til gode, som arbejder et eller to år efter folkepensionsalderen. I dag er præmien på 45.400 kroner det første år og 27.000 kroner det andet år.

Præmien gives ved arbejde mindst 30 timer om ugen. 

Fra 2026 vil beløbet stige 50.400 kroner det første år og 30.000 kroner i det andet. I 2029 vil beløbet få endnu et hak op, så præmien der første år bliver på 59.000 kroner og det andet år 35.000 kroner.

“Det er rigtig fint med en forhøjelse af seniorpræmien, men det havde været bedre, hvis der også var blevet plads til en præmie til de mange seniorer, der ikke ønsker at fortsætte på fuldtid. Der er nemlig et enormt potentiale blandt titusindvis af pensionister, der gerne vil arbejde, men kun på nedsat tid. Så mit gode råd til politikerne er, at de ikke skal fokusere så meget på fuld tid, når der uddeles seniorpræmier,” lyder det fra Palle Smed.

Øger arbejdsudbud

Skatteaftalen er indgået mellem regeringen, De Radikale, De Konservative, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne

Aftalen betyder også, at beskæftigelsesfradraget for alle, der er i arbejde, stiger fra 41.800 kroner om året til 51.700 kroner i 2026 og til 56.200 kroner i 2029.

Det ventes, at den samlede skattereform vil øge arbejdsudbuddet med 5.300 personer i 2030.

Myter og fordomme hos arbejdsgivere

Direktøren i Faglige Seniorer gør opmærksom på, at bedre økonomiske incitamenter for seniorerne til at blive på arbejdsmarkedet ikke gør det alene.

Der er alt for mange myter og fordomme om seniorer på arbejdsmarkedet og forældede strukturer, der modarbejder seniorernes ønsker om at blive lidt længere, mener Palle Smed,

“Oveni de økonomiske ordninger skal vi huske, at virksomhederne og kommunerne også skal åbne sig for seniorerne. Pengene er blot et element i en større kabale. Vi er også nødt til at sikre en langt større fleksibilitet i virksomhederne og få skabt rum og plads i vagtplaner, sådan at de ofte beskedne ønsker, seniorerne møder frem med kan imødekommes,” siger han.

De forlod forhandlinger

Forhandlingerne om reformen gik ind i sin afsluttende fase onsdag aften. Her valgte SF, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at forlade forhandlingerne.

Liberal Alliance har hele vejen igennem sagt, at partiet ikke vil lægge stemmer til toptopskatten. Dansk Folkeparti savnede mere fokus på pensionister, mens SF ønskede flere penge til velfærd.

Se aftalen HER (pdf-fil)

Du kan beregne, hvad skattereformen betyder for dig – læs mere HER

Ros for at droppe forringelse

Faglige Seniorer giver tomlen op for, at regeringen for kort tid siden droppede deres forringelse af seniorpensionen.

“Det er godt – både af hensyn til dem, der har brug for at trække sig tidligere tilbage, fordi det værker i led og lemmer, men også fordi det fastholder et vrangbillede af de mange seniorer, der både kan og vil fortsætte til langt op i alderen,” lyder det fra direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til skatteaftalen – godt og dårligt?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 14. december 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 15. december 2023 kl. 11:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.