Det startede med møbler: Så blev Niels Jørgen formand
67-årige Niels Jørgen Sloth blev frivillig i Røde Kors som chauffør for møbel-genbrugsbutikken i Hadsund. Så fik han en opfordring – og blev afdelingens formand. ”Bare hjertet er med, er det ik’ så svært,” siger han.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Da Niels Jørgen Sloth for fire år siden besluttede sig for at sige farvel til arbejdsmarkedet efter et langt arbejdsliv som lærer, var det forholdsvis nemt.
Der skulle ske noget andet og nyt.
”Jeg havde egentlig ikke planlagt, hvad jeg præcist ville tage mig til, når jeg gik på pension. Men min hustru Jytte er frivillig i Røde Kors i Hadsund i arbejdet med at integrere flygtninge, og her begyndte jeg at hjælpe lidt til. Da der på et tidspunkt var brug for en chauffør til at køre møbler for Røde Kors genbrugsbutik i byen, blev jeg spurgt, om det var noget for mig. Jeg sagde ja – og så var jeg i gang,” fortæller 67-årige Niels Jørgen Sloth.
Naturligt valg at blive frivillig
Egentlig havde han besluttet sig for at gå på efterløn.
Men i stedet valgte han at hæve indbetalingen og gå på pension efter sammenlagt over 25 års virke på Vindblæs Friskole – heraf de seneste som skoleleder.
”Jeg har gennem mit arbejde som lærer altid set det som en opgave at hjælpe børn, der er udsatte og har det sværest. Og det ligger jo også i DNA’et i Røde Kors, at man er noget for andre. At man hjælper, hvor der er behov. Derfor er det en helt naturligt valg for mig at være frivillig her,” fortæller Niels Jørgen Sloth, der i dag er folkepensionist.
Kørte videre ind i bestyrelsen
Men for Niels Jørgen Sloth stoppede det frivillige arbejde ikke med at køre med genbrugsmøbler.
En dag blev han spurgt, om han ikke havde lyst til at afløse formanden for Røde Kors afdeling i Hadsund, der gerne ville geare ned.
”Det tænkte jeg, at det kunne jeg godt. Og sagde ja. Og blev efterfølgende valgt på generalforsamlingen. Det er godt to år siden, og det har jeg aldrig fortrudt,” fortæller Niels Jørgen Sloth.
Selv om han dengang ikke havde nogen erfaring med arbejdet i en Røde Kors-bestyrelse, kunne han trække på sin erfaring som lærer.
Og så fik han god hjælp af de andre medlemmer af bestyrelsen, der jo ved, hvordan møderne skal køre.
Tager ikke så meget tid
”Det handler jo om at organisere et møde, tage beslutninger og så gemme sludderen og sladderen til sidst. Sådan groft sagt. Det tror jeg egentlig, de fleste kan håndtere.”
Der bliver holdt møder en gang om måneden i bestyrelsen, der består af 7 medlemmer og to suppleanter. Mødet tager hver gang omkring to timer.
Desuden har hvert bestyrelsesmedlem en aktivitet, de varetager. Det kan være genbrugsbutikken, integration af flygtninge, familienetværk eller en anden aktivitet.
”Det tager ikke så meget tid – man bestemmer selv. Bare hjertet er med, er det ik’ så svært”, lyder det fra Niels Jørgen Sloth.
Frivillig i Røde Kors
Røde Kors Danmark består af 201 lokale afdelinger med hver deres bestyrelse og lokale aktiviteter under frivilligledelse.
Bestyrelserne beslutter og igangsætter aktiviteter, som imødekommer lokale sociale behov og tjener penge til den lokal og internationale hjælp.
Med flere end 35.000 frivillige er Røde Kors Danmark er stor og også alsidig organisation. Frivillige tilbyder hver dag støtte og hjælp til alt fra netværksfattige ældre til børnefamilier i en sårbar situation. Psykisk sårbare, hjemløse, flygtninge og døende er også blandt organisationens hovedmålgrupper.
Den største gruppe frivillige er engageret i en af de mere end 250 Røde Kors butikker landet over, som sælger genbrugstøj, -møbler og endda nogle steder: Byggematerialer.
Alle frivillige tilbydes løbende kurser relevant for deres engagement: introduktion til bestyrelsesarbejde, ledelse af frivillige, medmenneskelighed i praksis og meget andet.
Som frivilligleder har man desuden en fast tilknyttet konsulent, som er klar med inspiration, sparring og hjælp.
Først publiceret: lørdag 30. december 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:25