Poul Nyrup Rasmussen får ingen løn for sit frivillige arbejde, men han synes, det giver ham en tårnhøj ”løn”, når han ser unge blomstre op. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Fordi man er pensioneret, behøver man jo ikke pensionere sit liv

Poul Nyrup Rasmussen fylder 80 år den 15. juni, men træner hver anden morgen og vinterbader. Som frivillig støtter han lærlinge og unge, som har det svært – og vil gerne have andre seniorer med i arbejdet.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

(Artiklen blev først bragt 26. decembember 2022)

Poul Nyrup Rasmussen har nået senioralderen. Men den tidligere statsminister sætter ikke tempoet ned.

Han står op klokken 6, og hver anden dag begynder med en tur i fitnesscentret. Han går også tit til vandet for at vinterbade.

Derefter skal han i gang med de mange aktiviteter, han stadig har gang i. Meget er frivilligt arbejde og navnlig til gavn for unge.

”Fordi man er pensioneret, behøver man jo ikke pensionere sit liv. Livet skal bruges. Det er det, man har det til,” siger Poul Nyrup Rasmussen.

Motion giver også fællesskab

Nu 80-årige Poul Nyrup Rasmussen har altid arbejdet meget. Han er stadig i gang med sine aktiviteter 40 timer om ugen – mindst. Det kræver styrke og kondition.

”Motion gavner ikke bare sundhed, men giver også et fællesskab med andre. Når du laver noget sammen med andre, lever du længere,” anviser Poul Nyrup Rasmussen.

Han tilføjer, at han ikke er kostfornægter. Han tager også gerne et glas rødvin. Ingen hysteri her.

Ikke tid til tv

Poul Nyrup Rasmussen vil gerne give håndværksfagene større prestige og derved skaffe flere faglærte.

Han er formand for bestyrelsen bag europamesterskaberne i håndværk, der finder sted i Herning i 2025. Han er også protektor for en indsats med at skaffe flere lærlinge til byggeriet af Femern-tunnelen til Tyskland.

Serie: Ildsjæle

Han yder desuden en stort indsats i Det Sociale Netværk/headspace Danmark. Det er et initiativ, der giver psykisk sårbare unge nogle at tale med. Tilbuddet findes mange steder rundt om i landet.

”Jeg har sjældent tid til at se tv.”

Kulturpris

I efteråret modtog Poul Nyrup Rasmussen en kulturpris for sin kamp for unge. Den kommer fra Dansk El-Forbund.

El-faget er et af de steder, hvor der er brug for mange flere lærlinge. Det kunne være fint være nogle af de mange unge, som har det svært og ikke er kommet videre i livet og arbejdslivet.

”Hvis det for lykkes at få Christian eller Anders i lære som elektrikere, efter de har været usikre på sig selv, så kan det ikke blive større. Hvis du giver noget, får du meget,” mener Poul Nyrup Rasmussen.

LÆS: Kulturpris til tidligere statsminister

Ingen golfklub

Poul Nyrup Rasmussen har mange kontakter fra sit hverv som statsminister. Hen kender også hundredvis af mennesker fra sin tid i fagbevægelsen og fra dengang han sad i EU-Parlamentet. Dem bruger han nu i indsatsen for unge.

Han prøver blandt andet at skaffe sponsorer til at finansiere initiativerne for unge.

Nogle ældre bruger tiden i golfklubber. Det må de selv afgøre. Men Poul Nyrup Rasmussen synes, livet er for kort til den slags.

”Der kommer ikke bedre erhvervsuddannelser af at møde op i en golfklub. Jeg vil hellere gøre noget, som for eksempel kan skaffe lærepladser. Livet skal bruges,” gentager Poul Nyrup Rasmussen.

Pas på – unge overtager politik

Politik blander Poul Nyrup sig ikke så meget i længere. I hvert fald ikke på eget initiativ. Men han svarer, hvis en eller anden spørger ham.

Han har også haft ekstra travlt i valgkampen til Folketinget. Han var ude med 14 forskellige ministre og også andre kandidater.

Der kom færre ældre ind i Folketinget denne gang. De lidt yngre generationer har i højere grad taget magten. Det har Poul Nyrup Rasmussen lagt mærke til.

”Skal vi ikke bare byde de yngre velkommen til Folketinget? Men seniorer skal da være på dupperne. Seniorer skal blande sig i, hvordan samfundet udvikler sig – og hvilke vilkår seniorerne får.”

Sådan får du livsglæde

Poul Nyrup Rasmussen er også involveret i Lone Dybkjær-fonden. Den er opkaldt efter hans afdøde hustru og støtter kvinders uddannelse i Asien. Målet er større ligestilling.

”Min egen datter havde det svært, og vi mistede hende. Med indsatsen for unge og for ligestilling går mine hjertesager og min personlige tilgang op i en højere enhed.

Jeg har set mange ældre sætte sig hen og tænde for fjernsynet – og dø kort efter. Der er mange muligheder for at gøre en frivillig indsats, ikke mindst til gavn for unge. Det giver livsglæde,” fortæller Poul Nyrup Rasmussen.

Først publiceret: mandag 26. december 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.