"Jeg har altid i mit job kunnet lide at arbejde med organisation og at se folk trives ved at få ansvar, fortæller Birgitte Bendtsen, der er butiksleder i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på Amagerbrogade i København.

Tidligere folkeskolelærer: Arbejdslivet kan også genbruges

69-årige Birgitte Bendtsen er en af Folkekirkens Nødhjælps 3.000 genbrugsfrivillige - og har stor nytte af sin erfaring som tidligere folkeskolelærer.

Senest opdateret: onsdag 10. august 2022

Hvem gider lige være chef for et par og tredive kolleger til en løn på nøjagtig 0 kroner? Hvorfor ikke bare nyde pensionistlivet i stedet for det bøvl, der hører enhver arbejdsplads til?

Birgitte Bendtsen (69), der er tidligere folkeskolelærer og i dag butiksleder i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på Amagerbrogade 31 på Amager, tøver ikke med svaret.

“Jeg har altid i mit job kunnet lide at arbejde med organisation, at se folk trives ved at få ansvar, og så har jeg heldigvis en veludviklet pyt-knap. Vores ældste medarbejder er over 80 år, og den yngste går i 10. klasse, så en af mine udfordringer er at få alle til at fungere i de teams, der på skift passer butikken. Som frivillig kan man jo hurtigt bare sige farvel og ellers tak.”

Corona-tiden trækker stadig spor, så butikken mangler fortsat at komme op på fuldt blus igen. Og derfor er det ekstra vigtigt ikke at miste gode folk.

Genbrug fylder 50 år

De færreste ved det nok, men der stod Folkekirkens Nødhjælp over døren på den første danske genbrugsbutik. Den blev startet i Aarhus i 1972 af præsteparret Ruth og Herluf Andersen og eksisterer her i 50-året stadig.

Jubilæet markeres landet over fra 3. til 10. september.

At arbejde med genbrug kræver, at man godt kan lide at have med mennesker at gøre, at man synes, det er sjovt at vejlede kunder og at stå i kassen eller i kælderen for at sortere og sætte prisskilte på. Man behøver ikke elske alt, men – nøjagtig som på en arbejdsplads – må de enkelte teams finde ud af at fordele opgaverne.

“Jeg prøver derfor at sammensætte grupperne ud fra, hvad jeg fornemmer af kemi, og hvem der gerne vil ”ansættes” Dog ikke altid med ubetinget succes, og så må jeg jo forsøge at løse det så godt, det kan lade sig gøre,” lyder det fra Birgitte Bendtsen, hvis største hadeobjekt er kasser på gulvet. For forretningen må for alt i verden ikke virke rodet.

Svær overgang fra arbejdslivet

Når men forlader sin sidste arbejdsplads, går ting tabt. Følelsen af at have noget at stå op til og betyde noget for nogen er væk. Og næsten det værste: Ventilen for stort og småt i livet – kollegasnakken ved kaffen – er også historie. Her kan genbrugs-sammenholdet også noget, understreger Birgitte Bendtsen.

“En af vores frivillige sagde en dag, at det for hende var en lykkepille den dag, hun skulle i butikken. Nu kunne hun bruges til noget. Den slags gør mit job ekstra dejligt, ligesom de mange faste kunder der nogle gange kigger ind bare for at sige hej,” fortæller Birgitte Bendtsen

Folkekirkens Nødhjælp har 112 genbrugsbutikker rundt om i landet.

De cirka 3.000 frivillige som Birgitte & Co. skaffer et overskud på 24 millioner kroner til verdens fattige.

Serie: Ildsjæle

Først publiceret: onsdag 10. august 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 10. august 2022 kl. 13:05

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.