"Jeg synes jo bare det er skønt at kunne gøre en forskel", siger 87 årige Rita Weitling. Foto: Carsten Elert

Ildsjæl: Rita på 87 sætter sving i seniorerne

Da Rita Weitling gik på pension, gik hun i fagforeningen og satte blus på seniorarbejdet. 25 år efter er tempoet fortsat højt med banko, busture og spændende foredrag.

Senest opdateret: torsdag 15. februar 2018

Rita Weitling står i døråbningen til mødelokalet i fagforeningerne Metal og 3F’s hvide kontorbygning i det nordlige Haderslev.

Det er en råkold torsdag eftermiddag i februar og klokken er kvart i to. Det skæve tidspunkt passer, så de fremmødte seniorer kan nå frem til tiden med bybussen.

Rita smiler. Der bliver sagt ”hej” og ”hvordan går det” og ”tak for sidst”, mens der krammes og gives knus.

Medlemmerne er optaget af at få spændende oplevelser og ny viden som for eksempel foredrag

Indenfor i mødelokalet venter kaffe på kanden og det, som de næsten 50 deltagere er kommet for: Foredraget med tidligere redaktør Svend-Erik Ravn, der skal fortælle om de sønderjyske kvindernes indsats på hjemmefronten under 1. verdenskrig.

Rita Weitling

 • Formand for HK Seniorer Haderslev siden 1993
 • Med i bestyrelsen Faglige Seniorer Sønderjylland siden 1993
 • Uddannet kontorassistent
 • Født i 1930
 • Der holdes 25 års jubilæumsreception for Rita torsdag 22. februar kl. 14 – 16 i Metals lokaler på A. D. Jørgensens Vej 2 i Haderslev

Udenfor rusker den iskolde vind, mens folk sætter sig. Nu er det tid til nogle hyggelige timer sammen.

Vi er til endnu et arrangement hos HK Seniorer i Haderslev.

Dem er der nemlig mindst 20 af om året, og seniorklubben i den sønderjyske domkirkeby er blandt de mest aktive i landet.

De siger”genvalgt” hver gang

Det hele sat i scene af Rita Weitling, der er klubbens meget energiske formand. Og med 87 år på bagen også en af de ældste.

Og i år kan hun også fejre jubilæum. For i år det er 25 år siden, hun første gang blev valgt som formand for seniorernes klub i HK.

”Ja, er det ikke utroligt. På generalforsamlingerne bliver de ved med at sige ”genvalgt” år efter år, griner Rita Weitling.

Det holder de små grå i gang

Da hun gik på efterløn, var hun ikke sen til at melde sig i seniorarbejdet i HK. Hun blev klubbens kasserer i 1992 og året efter blev hun valgt som formand. Og er altså blevet genvalgt lige siden.

Det er glade mennesker, og jeg har gennem tiden altid haft nogle knaldgode bestyrelser.

”Det har jeg nu heller ikke haft noget i mod. For det er glade mennesker, og jeg har gennem tiden altid haft nogle knaldgode bestyrelser. Og så holder det de små grå i gang,” lyder det fra Rita.

HK Seniorer

 • I alle lokale HK-afdelinger findes et antal seniorklubber hørende under HK Seniorer Danmark
 • Alle HK-medlemmer, der er gået på pension eller efterløn kan overføres til HK Seniorer
 • De lokale seniorklubber afholder 5-7 forskellige arrangementer året
 • Aktiviteterne har både fagligt og socialt indhold
 • Du kan få mere at vide om HK Seniorer og finde din afdeling - klik her

Hun er en ildsjæl; en af de få der med hud og hår er engageret i arbejdet for at gøre noget for andre ældre. Og det kommer der rigtig mange aktiviteter ud af, der samler andre seniorer til fællesskabet i fagforeningen.

Ud over de mange eftermiddage med foredrag – mindst to om måneden bortset fra i sommerperioden – er der også banko to gange om året. Og så en årlig bustur til et spændende sted i Europa.

Mange kender jo hinanden

”Vi er altid omkring 50 seniorer til hver af klubbens forskellige arrangementer. Og jeg er der altid til at byde velkommen. Vi gør ikke så meget ud af banko; det er kun to gange om året – men det skal der også være plads til. Medlemmerne er mere optaget af at få spændende oplevelser og ny viden som for eksempel foredrag,” beretter Rita.

Det skal ikke være penge, der afgør, om man kan være med i fællesskabet.

På programmet til foredragene om eftermiddagene er blandt en tidligere militærmand, der har gjort tjeneste i Afghanistan, redaktøren af ”Æ Rummelpot”, sønderjysk humor-hæfte, og Helge Rude Kristensen, der gik 3.500 km fra Nordkap og hjem til Give.

Serie: Ildsjæle

”Mange kommer  en time før foredraget for at møde andre seniorer og få en sludder. Mange kender jo hinanden, så snakken går og alle får en hyggelig eftermiddag ud af det,” siger Rita.

Foredragene koster en rund ti-krone at deltage i. Også den årlige bustur er til en overkommelig pris.

”Det skal ikke være penge, der afgør, om man kan være med i fællesskabet og oplever noget med andre. Vi får tilskud fra HK, så vi kan holde økonomien på et rimeligt niveau,” fortæller Rita.

Den bedste bustur vi har haft

Og busrejsen er altid i uge 34. Så kan folk planlægge deres sommer efter det. Og hvert år lyder det fra deltagerne ”at det var den bedste bustur, de har haft”, fortæller Rita.

Det er altid sjovt, mange grin og humøret er højt hele vejen.

I år går busturen for eksempel til den vestlige del af Polen, og de fem dage koster 3.300 kroner for hver deltager. Og det inkluderer hotel, halvpension og adgang til flere seværdigheder.

Rita sammen med Vera, Ruth og Jørgen, der holder af at rejse ud på busture med seniorklubben.

”Vi har mange, der kommer igen og igen fordi busturene er en helt speciel oplevelse. Det er altid sjovt, mange grin og humøret er højt hele vejen. Ja, og så er der altid tid til en sang undervejs og turen slutter også hver gang med en aften med dans og fest. Der er altid indlagt besøg på diverse seværdigheder, men det er op til den enkelte, hvilket tempo man vil være med på. Har man bare lyst til at sidde og drikke en øl på torvet; ja – så er det også i orden,” fortæller Rita.

Seniorerne har blandt andet været i Østrig og Slovakiet. Og så naturligvis flere gange i Tyskland, for ”det er jo så stort et land med så mange fantastiske steder”, som Rita siger.

Skønt at være noget for andre

Aktiviteterne styrer Rita hjemmefra privaten i Haderslev, hvor hun bor med sin mand. Her har hun indrettet sig med et lille kontor med PC, telefon og ringbind.

Jeg synes jo bare det er skønt at kunne gøre en forskel

Og der er travlt. For ud over at passe hvervet som formand for HK-seniorerne i Haderslev sidder hun også med hovedbestyrelsen på landsplan. Hun er også næstformand i Faglige Seniorer sektion Sønderjylland og er med i seniorernes kommunalpolitiske arbejde.

”Der går ikke en dag, uden at der er et eller andet der har med fagforeningens seniorarbejde at gøre. Men jeg synes jo bare det er skønt at kunne gøre en forskel, som det hedder. Og være noget for andre,” lyder det fra Rita.

Trøster eller giver gode råd

Rita står også for tilmeldingerne til de mange arrangementer, og hun kender derfor de fleste medlemmer rigtig godt. Og hun lægger både øre og skuldre til seniorer, der oplever at miste deres partner eller har ondt i livet.

Mange har jo efter mange år knyttet venskaber i vores forening, og de bånd skal ikke rives over.

”Og det er også en del af mit virke. For jeg spørger jo ind til, hvordan det går. Og nogle gange, ja… så går det jo lidt skidt. Så får vi en snak, og jeg prøver at trøste eller give råd. Vi har jo kun hinanden, så sådan skal det være,” siger Rita.

Rita har sammen med sin mand to børn, 6 børnebørn og 12 oldebørn. Og Rita følger også med her på sms og er også med ude, når der er sport og andre fritidsaktiviteter

Aktiviteterne i HK’s seniorklub er udelukkende for medlemmer af HK og partnere. Men der er lavet den regel, at falder medlemmet bort, er partneren fortsat velkommen.

”Det fællesskab, som man bliver en del af, skal man jo ikke miste oven i det svære ved at miste sin hustru eller mand. Mange har jo efter mange år knyttet venskaber i vores forening, og de bånd skal ikke rives over,” siger Rita.

Oldebørn og en god veninde

At hun nu har været aktiv i sin fagforening som formand for seniorerne i 25 år var måske ikke noget, mange havde set komme. Som helt ung var hun ganske vist aktiv i HK’s ungdomsarbejde og som datter af en fagforeningsmand var ingen i tvivl om, at hun er opflasket med begreber som solidaritet og fællesskab.

Lige nu er vi ude og shoppe. Det kunne jo være, der var noget godt på udsalg.

Men da Rita fik børn – en søn og datter – gik hun hjemme. Siden fik hun deltidsjob på kontor – først på Flyvestation Skrydstrup og siden i teknisk forvaltning i Haderslev, hvor hun arbejdede 21 år frem til efterlønnen.

I dag er der 6 børnebørn og 12 oldebørn. Og Rita følger også med her på sms og er også med ude, når der er sport og andre fritidsaktiviteter.

”Det giver fuld valuta, at jeg har passet børnene, da de var små. Nu kan jeg så følge med i 3. generation og det er helt fantastisk”, fortæller Rita.

Slapper af med bøger om rejser

Så når fagforeningen og familien har fået sit, er der så tid til mere? Ja, svarer Rita, da journalisten kontakter hende på mobilen. Hun har nemlig lige været til frokost inde i byen med en veninde.

Jeg hygger jeg mig bedst med en sudoko eller bog

”Og lige nu er vi ude at shoppe. Det kunne jo være, der var noget godt på udsalg,” lyder det fra den superaktive 87-årige energibundt, der indrømmer, at i “fritiden” bliver der ikke så meget tid til fjernsynet derhjemme.

“Jeg følger lige med i nyhederne, men ellers hygger jeg mig bedst med en sudoko eller bog. ikke krimier – men bøger om rejser og fremmede lande. Så slapper jeg af.”

Først publiceret: torsdag 15. februar 2018
Artiklen er sidst opdateret torsdag 15. februar 2018 kl. 14:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.