Susan Hedlund. Leder af Kvartershuset i Sydhavnen. Foto. Stine Falkenberg Kehler

Susan Hedlund. Leder af Kvartershuset i Sydhavnen. Foto. Stine Falkenberg Kehler

Ildsjæl: Susans hjerte banker for Sydhavnens seniorer

Susan Hedlund er idekvinden bag en statue af Anker Jørgensen og ildsjælen i Kvartershuset – et sandt supermarked af aktiviteter for seniorer.

Senest opdateret: torsdag 15. februar 2018

Hun sidder helt oppe på toppen af den brede metaltrappe, der fører ind til Kvartershuset i det københavnske arbejderkvarter Sydhavnen i København. Øjnene spiller entusiastisk, mens hun snakker. Man kan både se og mærke det brændende engagement. Susan Hedlund er en af vores sjældne ildsjæle.

Med brillen kækt placeret i det blonde hår smiler hun imødekommende, rejser sig og rækker hånden frem: »Goddag og velkommen. Ja, det er så her Anker skal sidde. Her på trappen, mens han kigger ud på pladsen og gaden,« lyder det fra Susan Hedlund.

Anker Jørgensens Plads

55 år og leder af Kvartershuset i Sydhavnen og idekvinden bag statuen på trappen af tidligere statsminister Anker Jørgensen. 3. november blev en miniaturemodel afsløret ved en stor festlighed på pladsen foran huset; pladsen der måneden før var blevet døbt Anker Jørgensens Plads.

Dermed bliver vor tids mest folkelige statsminister hædret og får sit navn for altid sat ind det, der var hans kvarter og bydel indtil hans død i 2016 – 93 år gammel.

Susan Hedlund

  • Leder af Kvartershuset i Sydhavnen
  • Har været formand for LO-City
  • Freelance-job for HK’s ligestillingsarbejde
  • Tidl. tillidsrepræsentant Medlem af flere faglige bestyrelser i HK
  • Optaget i Kvindernes Blå Bog
  • Medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet
  • Medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Anker Jørgensens Plads ligger ud til Borbjergvej, hvor han boede i 45 år. Pladsen kommer dermed i selskab med andre gadenavne i Sydhavnen opkaldt efter socialdemokratiske mastodonter som Louis Pio, Peter Sabroe og Gustav Bang.

”Anker har betydet så meget for Sydhavnen. Han var en af vores egne til det sidste og beviste, at en arbejdsmand også kan ende som statsmand – også uden at miste jordforbindelsen. Han har om nogen fortjent, at der rejses en statue i det kvarter, han holdt af og færdedes i og var dus med de fleste,” fortæller Susan Hedlund.

Pengene til statuen – der bliver udført i bronze af den lokale skulptør Nanna Drewes Brøndum – bliver indsamlet fra private, fagforeninger og boligforeningen AKB, hvor Anker Jørgensen havde lejlighed. 700.000 kroner kommer statuen til at koste.

Susan Hedlund har selv mødt Anker Jørgensen flere gange i kvarteret, hvor hun har boet i snart en generation. Først som ung og senere, hvor hun blev faglig og politisk aktiv i HK og Socialdemokratiet. Og Anker Jørgensen kom også forbi Kvartershuset, som Susan Hedlund har været med til at starte i 2003 efter en ombygningsperiode.

Hovedkulds ind i arbejdet

I Sydhavnen bor rigtig mange ældre i små lejligheder og med små indkomster. Mange er kvinder og mange er ensomme. Eller måske snarere »var«. For i Kvartershusets tre etager – der er bundet sammen af trapper og en elevator – er der kaffe på kanden og et utal af tilbud målrettet bydelens befolkning over 60 år.

Gymnastik i Kvartershuset i Sydhavnen. Foto. Stine Falkenberg Kehler
Gymnastik i Kvartershuset i Sydhavnen. Foto. Stine Falkenberg Kehler

”Vi har over 1.200 brugere, der deltager i vores aktiviteter. Der er alt fra fællesspisning flere gange om ugen over gymnastik, kor, banko, strikkeklub, mindfulness, fitness til udflugter og rejser og meget, meget mere Der var en gang en borgmester, der sagde: ”Når jeg bliver gammel, så vil jeg blive gammel ude hos Susan.” Det er pænt sagt, men vi prøver vitterligt også at være med til at skabe muligheder for et så aktivt seniorliv som muligt,« fortæller Susan Hedlund.

Serie: Ildsjæle

Hun kom hovedkulds ind i initiativet med at starte et hus for Sydhavnens ældre, mens hun i starten af 00’erne var formand for bydelsrådet. Området var i forfald, men der blev afsat et større beløb fra kvarterløft-puljen, sociale fonde, lokale virksomheder og andre til at renovere bydelen og gøre den mere attraktiv.

Måtte selv skubbe på

Susan Hedlund mente, at der manglede et fælles aktivitetshus på det sted, hvor der faktisk tidligere havde været et hus for kvarterets beboere. Men hun måtte selv skubbe på, for at få projektet realiseret – og her brugte hun sine erfaringer fra bydelsrådet og det faglige arbejde. Og det gav til sidst pote og Kvartershuset blev en realitet og finansieret af de 12 boligafdelinger i AKB Sydhavnen. Her har hun så været leder i over 14 år. Huset er siden blevet renoveret med blandt andet den nye flotte trappe, hvor statuen af Anker skal stilles op. Det er sket med midler fra Realdania.

”Det var en sej proces – og er det løbende, for der er fortsat brug for at rejse midler, lobbye hos politikere, virksomheder og fonde. Men belønningen; det at vi har et velfungerende hus – ja, det er det hele værd,” smiler Susan Hedlund.

Det er et stort hjerte for samfundets svageste, indignationen over uretfærdighed og social skævhed og så ikke mindst lysten til, at gøre en forskel – ikke kun i ord, men i handling – der driver Susan Hedlund.

”Vi skal kunne rumme hinanden, for jeg tror, at fællesskabet gør livet bedre og lettere for os alle sammen. Men det må aldrig kun blive ved snakken. Ideerne skal omsættes til handling. At se, at det virker, det er det vigtigste for mig.”

Vi skal kunne rumme hinanden, for jeg tror, at fællesskabet gør livet bedre og lettere for os alle sammen

Susan Hedlund

Ved siden af jobbet som leder af Kvartershuset har Susan Hedlund også været medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne siden 2013 og har blandt andet været politisk ordfører. I sidder hun i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Så der er ikke mange timer for den aktive kvinde at holde fri. Men når hun gør det, så er det med en lydbog i ørerne – gerne en krimi – og så en tur til Spanien, hvor hun har sin ”lille hacienda”: Et mobilhome. Og så fire børnebørn, der er hendes et og alt.

Hygge i Kvartershuset i Sydhavnen. Foto. Stine Falkenberg Kehler
Hygge i Kvartershuset i Sydhavnen. Foto. Stine Falkenberg Kehler

På vej ud kommer vi gennem festsalen, hvor der er stablet op med stole til en fest i weekenden. Salen er udsmykket med vægmalerier fra Sydhavnen, der en gang også rummede et af Københavns store industrikvarterer. Og naturligvis er der også et maleri af Anker Jørgensen.

”Kvarteret forandrer sig. I dag er der næsten ingen industri, men nye og dyre etageejendomme med børnefamilier. Dem skal vi også være noget for, og derfor er der i dag også et stort legeland i Kvartershuset. Nogle begræder, at kvarteret visse steder er ved at være ”pænt” eller ”mondænt”, om du vil. Men det gør jeg ikke, for vi skal lade være med at være bange for dem, der ikke ligner. Det tror jeg, Anker ville være helt enig i,” siger Susan Hedlund.

 

Først publiceret: mandag 29. januar 2018
Artiklen er sidst opdateret torsdag 15. februar 2018 kl. 13:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.