-Det er den største gave jeg kan give  Lone, siger 78-årige Poul Nyrup. Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Poul Nyrup laver fond til minde om sin hustru

Det er helt i Lones ånd, siger Poul Nyrup om "Lone Dybkjær Scolarships", der støtter unge, fattige kvinder i Asien til at videreuddanne sig.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

Det er lidt over to år siden Lone Dybkjær døde 80 år gammel den 20.juli 2020, og nu har hendes enkemand, tidligere statsminister Poul Nyrup, mindet hende på den smukkeste måde og helt i Lone Dybkjærs ånd.

Nemlig med en fond i hendes navn, “Lone Dybkjær Scolarships”, som støtter unge, fattige kvinder i Asien til at videreuddanne sig på Asian University for Women i Bangladesh – et universitet som hun ovenikøbet selv var med til at oprette i sin tid.

“Det er den største gave jeg kan give  Lone,” sagde 78-årige Poul Nyrup og fortalte om hvordan kvinde- og minoritetsrettigheder var en mærkesag for den tidligere miljøminister Lone Dybkjær gennem hele hendes liv.

Hvad nu?

“Da jeg mistede Lone, skete der det, som der sker for andre, som har mistet deres allerkæreste: Hvad nu? Hvad bruger man nu sit liv til?,” sagde han til Billed-Bladet ved lanceringen af fonden.

Gennem årene har Poul Nyrup gjort et stort arbejde for psykisk sårbare unge, efter hans egen datter, Signe, tog sit eget liv i august 1993 efter flere år med voldsom psykisk sygdom.

Men efter hustruen, Lone Dybkjærs død, spurgte han sig selv om han ikke kunne gøre noget mere, noget andet.

Ville ændre verden

Kort før sin død havde Lone Dybkjær selv sagt, at hun håbede, at hun ville blive husket for at prøve at ændre verden, og derfor passede det så flot, da Poul Nyrup blev spurgt om han havde lyst til at oprette et legat for kvinders uddannelse i Lones navn.

“Den eneste måde jeg kan udfylde romrummet på, er at gøre noget. Det at kunne videreføre Lones arbejde så konkret, som jeg kan nu, er en stor glæde og en stor lykke for mig. Jeg ved, at hun kigger ned på os nu og siger “Okay, der er i orden”.

Poul Nyrup var netop blevet socialdemokratisk statsminister få måneder før datteren døde. Året efter, i 1994, giftede han sig meget overraskende med Lone Dybkjær, der var radikal folketingsmedlem og tidligere miljøminister.

Efter brylluppet stillede hun i stedet op og kom ind i Europa-Parlamentet, så ægteparret ikke skulle arbejde sammen på Christiansborg.

Læs mere om Lone Dybkjærs Scholarships HER

Først publiceret: tirsdag 6. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.