Du kan programmere termostaterne til ferietilstand, så temperaturen er lav, når du er ude at rejse, og kan vende hjem til en behagelig temperatur i boligen.

Kan det betale sig at skifte til smarte termostater? Få svaret her

Der er flere fordele ved smarte termostater, blandt andet en lavere varmeregning. Se listen her.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

I de her digitale tider har du måske allerede hørt om smarte termostater, der gør det nemmere at styre temperaturen i dit hjem?

Uanset hvad bør du alligevel læse med, for her er nogle overvejelser, som kan hjælpe dig med at afgøre, om det kan betale sig at skifte til smarte termostater.

Det, der adskiller smarte termostater fra helt almindelige termostater, er, at førstnævnte kan styre temperaturen automatisk, da det er en digital termostat, der enten via wifi eller bluetooth er koblet til en app på telefonen. 

Fordele

1. Fjernstyring: En af de mest markante fordele ved smarte termostater er muligheden for fjernstyring. Man kan nemt ændre temperaturindstillingerne via en smartphone-app, uanset hvor man befinder sig. 

2. Energioptimering: Smarte termostater kommer ofte med indbyggede funktioner til at optimere energiforbruget. Ved at lære brugerens adfærd og rutiner kan termostaterne automatisere temperaturændringer og sikre, at varmen kun er aktiv, når det er nødvendigt. Dette kan føre til betydelige besparelser på energiregningen over tid.

3. Tidsplanlægning: Brugerne kan oprette detaljerede tidsplaner for opvarmning baseret på deres daglige rutine. Dette gør det muligt at automatisere temperaturændringer og optimere energiforbruget.

4. Integration med andre enheder: Mange smarte termostater kan integreres med andre smarte hjemmeenheder, som f.eks. smarte lys, sikkerhedssystemer og stemmestyrede assistenter, herunder Amazon Alexa eller Google Assistant.

5. Et bedre indeklima
I stedet for at gå og huske på at skrue ned for varmen, når du lufter ud eller går i seng om aftenen, får du automatisk en passende temperatur i hjemmet. F.eks. de anbefalede 18 grader, hvis du vil spare energi.

6. Spar penge
Alene funktionen nat- og dagstyring udgør omtrent halvdelen af de penge, du kan spare ved at skifte til de smarte termostater. Flere producenter lover næsten en halvering af energiforbruget, men de tal skal du dog tage med et gran salt, da de tager udgangspunkt i helt gamle radiatorventiler uden termostater. Prik gerne til producenten eller leverandøren og hør, hvad du reelt kan spare i forhold til dine gamle termostater. I mange tilfælde er det snarere 5-10 procent, du sparer.

Hvornår er det en god idé at udskifte dine gamle termostater?

Det er en god idé at overveje udskiftning af dine gamle termostater, hvis:

  • Dine gamle termostater er fra før år 2000. For de helt gamle termostater kan du typisk tjene pengene ind på 3-4 år, mens en 10 år gammel termostat først er tjent hjem efter ca. otte år.
  • Du ønsker at optimere energiforbruget og have mere kontrol over dit opvarmningssystem.
  • Du ønsker at drage fordel af fjernstyring og automatiserede funktioner for øget bekvemmelighed.

Kilde: Bolius.dk

Først publiceret: mandag 22. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.