Der er mangel på arbejdskraft i ældreplejen, og derfor vil regeringen nu åbne døren for, at filippinere og indere kan blive sosu-hjælpere i Danmark.

Indere og filippinere skal være hjemmehjælpere i ældreplejen

Regeringen vil hente 1.000 sosu-hjælpere fra tredjelande. Det skal afhjælpe mangel på arbejdskraft i blandt andet ældreplejen.

Senest opdateret: mandag 8. april 2024

Op mod 1.000 social- og sundhedshjælpere fra tredjelande, altså lande uden for EU, skal have nemmere ved at få job i Danmark, og der skal rekrutteres sundhedspersonale fra Indien og Filippinerne, hvis der kan laves aftale med landene om det.

Det fremgår af en politisk aftale, som regeringen har præsenteret.

“Vi står på en brændende platform, og vi er nødt til at handle. Manglen på arbejdskraft er allerede i dag den største udfordring i forhold til sundhedsvæsenet og ældrepleje,” siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Kan der laves en aftale?

Konkret betyder aftalen, at man udvider positivlisten for faglærte med sosu-hjælpere. Listen er en liste over job inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft. Sygeplejersker og sosu-assistenter står allerede på listen.

Det er regeringen samt De Radikale, SF, De Konservative og Liberal Alliance, som har indgået aftalen.

Den skal ifølge partierne aflaste sundhedsvæsnet og ældreplejen, hvor der er mangel på arbejdskraft.

At hente sundhedspersonale fra Indien og Filippinerne har regeringen allerede luftet tidligere.

Nu skal der så “indledes en dialog” med landene, fremgår det af aftalen. Det betyder, at det skal undersøges, om der overhovedet kan laves en aftale om rekruttering og uddannelse af sundhedspersonale.

Genvej for læger og sygeplejersker

De seneste år har der i medierne været mange beretninger om mangel på arbejdskraft på sygehuse og i ældreplejen. Og det billede ændrer sig ikke i fremtiden ifølge regeringens beregninger.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Ifølge Finansministeriets beregninger vil der nemlig i 2035 mangle op mod 15.000 sosu’ere.

Aftalen rummer også en række andre tiltag. Der skal eksempelvis også indføres en genvej for læger og sygeplejersker fra lande uden for EU, så de hurtigere kan bidrage til det danske sundhedsvæsen.

Sprogkrav bliver også lempet. Kravet om påkrævede minimumkarakterer for opfyldelse af sprogprøvekravet inden for 12 måneder ved forskellige prøver afskaffes. Det gælder for alle faggrupper.

Hvad mener du?

Hvad siger du til, at du kan få hjemmehjælp af en person fra Indien, Filippinerne eller et andet 3. verdensland.

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side. Du kan også skrive til redaktør Brian Pabst på mail: bp@fagligsenior.dk

FOA: Positivt – men vigtigt at ældre er trygge

Fagforeningen FOA – der organiserer blandt andet SOSU’er – er positivt indstillet overfor at der hentes arbejdskraft fra udlandet til blandt andet hjemmeplejen.

”Både sundheds- og ældreområdet er presset på grund af medarbejdermangel, og hvis vi kan afhjælpe en del af problemet ved at ansætte nogle flere dygtige udenlandske kolleger, er vi i FOA positivt stemt,” siger Tanja Nielsen, formand for social og sundhedssektoren i FOA.

Det er dog vigtigt at sikre, at fagligheden er i orden, og at danskkundskaberne er på et nogenlunde niveau:

”De ældre borgere, der får hjælp i dag, kan ikke andre sprog end dansk, og derfor er plejeren nødt til også at kunne begå sig på dansk. Kommunikationen er meget vigtig, når sundhedspersonalet holder øje med borgernes ve og vel, men den er også vigtig for borgerens følelse af tryghed,” siger Tanja Nielsen og tilføjer, at udenlandske sundhedspersoner desuden skal have kulturel forståelse og sikres ordentlige vilkår.

Først publiceret: torsdag 25. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 8. april 2024 kl. 11:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.