Regeringen vil styrke det frie valg og give private leverandører mulighed for at byde ind på en større del af opgaverne i ældreplejen, hvis borgerne ønsker at bruge det.

Ældrelov: Private aktører skal have “fair vilkår” i ældreplejen

Regeringen vil give bedre vilkår for private aktører i ældreplejen. Det skal ske med ny afregningsmodel.

Senest opdateret: fredag 26. januar 2024

Private leverandører skal have “fair vilkår”, når de ønsker at byde på velfærdsopgaver i ældreplejen.

Det er blandt tiltagene for at udvide det frie valg for ældre, der er et stort tema i regeringens forsinkede og længe varslede udspil til en ny ældrelov.

“Derfor vil vi komme med en række initiativer, som skal sikre en fair afregning,” siger økonomiminister Stephanie Lose (V) til Ritzau.

“Det er forudsætningen, når vi styrker det frie valg og sørger for, at private leverandører får mulighed for at byde ind på en større del af opgaverne i ældreplejen, hvis borgerne ønsker at bruge det,” siger ministeren.

Rydder bøvl af vejen

Konkret vil regeringen med en ny model for afregning sørge for, at der kommer en ensartet sats i alle kommuner, hvilket der ikke er i dag, hvor kommunerne hver især selv beregner en sats for indirekte udgifter.

Den nye model skal gøre det mere gennemskueligt for private leverandører, når de ønsker at byde på en opgave.

“Det er komplekst område, og jeg tror både kommunerne og de private virksomheder synes, det kan være svært at finde rundt i. Derfor prøver vi nu både at rydde noget bureaukrati og bøvl af vejen og gøre det nemmere at navigere i for både virksomheder og kommuner,” lyder det fra Stephanie Lose.

Flere valgmuligheder

Videre skal der derfor oprettes en uafhængig central enhed, der skal sikre at kommunerne afregner private leverandører korrekt.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

“Vi har et ønske om, at i de situationer, hvor der er uenighed om afregning, eller private virksomheder har en oplevelse af, at afregningen ikke fungerer, som den skal – at man der har en uafhængig central enhed, som kan være med til at sikre en korrekt afregning og til syvende og sidst give virksomhederne mulighed for at klage,” siger Stephanie Lose.

Tiltagene skal i sidste ende give “de ældre nogle flere valgmuligheder” ved, at flere private leverandører ønsker at byde sig til i ældreplejen.

“Det kan bidrage til at skabe en sund konkurrence om at levere sunde tilbud,” siger økonomiministeren.

Vi får talt ældrepolitik

Regeringens fulde udspil til en ny ældrelov er endnu ikke præsenteret, men en lang række delelementer er løbende blevet præsenteret af forskellige ministre i medierne.

Og det er der en årsag til, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

“Fordelen ved den måde, vi har gjort det på, er, at vi har talt ældrepolitik over et par uger i Danmark, og det trænger området til,” sagde hun til Ritzau.

 

Først publiceret: fredag 26. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 26. januar 2024 kl. 14:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.