"Jeg synes, man skal være hysterisk med køkkenhygiejnen, for derigennem kan man undgå mange sygdomme," siger Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

Undgå at gøre dig selv og dine gæster syge med din madlavning

Må du hakke grøntsager og skære rå kylling på samme skærebræt, hvis det hele alligevel skal i samme gryde? To eksperter giver dig svaret.

Senest opdateret: mandag 4. marts 2024

Et instagramopslag fra statsminister Mette Frederiksen den 25. februar 2024 skabte i den grad debat om god køkkenhygiejne.

Her havde en smilende statsminister nemlig lagt et billede op på det sociale medie, hvor hun var i gang med at lave mad med rå kylling og hakkede løg på samme skærebræt.

Det fik flere til tasterne, som mindede om vigtigheden i at holde de to ting adskilt, mens det ifølge andre var ligegyldigt. Det skulle jo alligevel i samme gryde.

Det må man aldrig

Spørger du kokkeunderviser Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen, findes det rigtige svar et sted i midten af de to lejre.

“Man må aldrig blande grøntsager og råt kød. Rent fagligt er det et no-go, og reglerne er klokkeklare,” lyder det fra kokkeunderviseren.

Han tilføjer dog, at der kan være noget om snakken med, at det hele ender i samme gryde.

“Man kan godt sige, at der ikke er noget galt med at hakke løg og kylling på samme skærebræt, men så skal løgene være helt rensede for eksempelvis jord og alt muligt andet, og stykkerne skal efterfølgende kommes i en gryde og varmebehandles.”

“Jeg vil dog aldrig nogensinde gøre det, heller ikke hvis det skal i samme gryde og opvarmes alligevel. Kokkeeleverne får det også banket ind fra dag ét,” slår han fast.

Skab gode vaner

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl handler det om at skabe nogle gode vaner i køkkenet, når det kommer til hygiejne.

Han peger på, at hvis du har det på rygraden at holde tingene adskilt, kommer du ikke til pludselig skabe en sundhedsrisiko for dig selv en dag, du ikke lige tænker over det.

“Det kan være svært at vide, om eventuelle jordbakterier er vasket helt væk. Hold hellere tingene adskilt, så du er på den sikre side, og du ikke får det krydskontamineret,” siger han.

Og netop at holde grøntsager og kød adskilt er også noget, som Thomas Bjarnsholt, der er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, praktiserer hjemme i sit køkken.

“Det er en god tommelfingerregel. Både når man laver mad selv, men især når man serverer mad for andre,” siger han.

Tag ringe af

Bakterieeksperten er enig med kokkeunderviseren i, at der som sådan ikke er noget problem i at hakke løg og kylling på samme skærebræt – så længe det opvarmes tilstrækkeligt.

“Det er, når delene bruges hver for sig, at der er et problem. Der kan være potentielle sygdomsfremkaldende bakterier i utilberedt kød, og grøntsager kan indeholde jordbakterier,” siger han.

“Nogle jordbakterier er farlige for os. Nogle sporeformede af slagsen kan være sværere at komme af med igen, og det kan potentielt ende galt. Men de fleste af dem giver nok blot godt ondt i maven og diarré.”

Ud over bakterier i maden skal du ifølge Thomas Bjarnsholt også være påpasselig med at have smykker og ringe på i køkkenet.

Her kan der nemlig gemme sig mange sygdomsfremkaldende bakterier.

“Vi ser det tit i madlavningsprogrammer, at deltagerne har ringe på. Tag dem hellere af, når du står i køkkenet.”

Hold orden i køkkenet og køleskabet

* Rengør skærebrættet og kniven med varmt vand og sæbe. Det er især vigtigt, hvis du ordner grøntsager samme sted, som du ordner kødet. Få det vasket godt og grundigt, inden du går videre med arbejdet.

* Skift dine karklude ofte. Der kan hurtigt ophobe sig bakterier i en daggammel karklud.

* Sæt altid kødet højere i køleskabet end grøntsagerne. Det er meget værre at få jordbakterier i kødet end omvendt.

* Har du renset, pillet og ordnet grøntsagerne, skal de også placeres højere oppe.

* Adskil tingene i køleskabet, og pak dem ordentligt ind i emballage.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

Først publiceret: torsdag 29. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 4. marts 2024 kl. 12:32

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.