Det er særligt vigtigt at have styr på håndhygiejnen, når du laver mad, for at mindske risikoen for, at du og dine gæster bliver syge. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Se dem her: Hverdagens bakteriespredere

Bakterier er umulige at se med det blotte øje. Se her, hvor nogle af organismerne kan gemme sig i din hverdag.

Senest opdateret: tirsdag 2. januar 2024

Bakterier findes overalt. Nogle er “gode” og er gavnlige for kroppen, mens andre er “dårlige” og kan forårsage sygdom.

Og selv om mange af os fik godt styr på håndhygiejnen under corona, er der stadig områder i hverdagen, hvor de mikroskopiske organismer kan overraske os.

Her finder eksperterne luppen frem og ser nærmere på to af de steder.

1. Håndtørreren på det offentlige toilet

De fleste er vokset op med at vaske hænderne efter en tur på tønden.

Men rent hygiejnemæssigt er der forskel på, hvad du så gør efterfølgende, fortæller Thomas Bjarnsholt, der er professor Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

“Bruger du papir, tørrer du flest bakterier af, men bruger du varmeblæserne, hvirvler du sådan set bare bakterierne rundt i en sky omkring dig,” fortæller han.

“Bakterierne, som også kan stamme fra andre end dig selv, tørrer du sådan set bare ind i dine hænder igen.”

Derved vil risikoen for, at du går fra toilettet med bakterier på hænderne, typisk være større, hvis du bruger håndtørreren frem for papirservietter.

Også i de nationale infektionshygiejniske retningslinjer for håndhygiejne fra Statens Serum Institut anbefales det, at man ikke tørrer hænder med maskinel tørring.

Ifølge retningslinjerne kan varmluftshåndtørrere sprede mikroorganismer fra dine hænder og op til 1,5 meter ud i omgivelserne.

Anbefalingen fra seruminstituttet er i stedet at tørre hænder med et rent, hudvenligt og sugende håndklæde til engangsbrug.

Flergangshåndklæder kan nemlig også være et reservoir for mikroorganismer, står der.

2. Vielsesringen på fingeren

Et andet sted i hverdagen, som kan være en potentiel smittebombe, er din vielsesring, fortæller professor Thomas Bjarnsholt.

“Hvis folk har ringe på, når de laver mad, kan der gemme sig rigtig mange bakterier omkring ringen, og så kan maden blive kompromitteret,” fortæller professoren.

Det er sektionsleder Annette Perge fra Fødevarestyrelsen enig i. Det er nemlig rigtig svært at få sine hænder helt rene med smykker om fingrene.

“Det gode råd er at tage dine ringe af, inden du går i gang med madlavningen. Jo mere ru og kringlet, din ring er, jo flere bakterier kan der gemme sig,” siger hun.

Hun peger på, at det især kan være et problem med ringe og smykker, hvis du håndterer fersk kød.

“Har du hænderne i en rå kylling, kan du eksempelvis overføre campylobacter (bakterie, der giver mave-tarminfektion), selv om du vasker hænderne grundigt, inden du snitter grøntsagerne.”

“Står du med oksekød, kan du være uheldig at få E. coli-bakterien STEC, der også går under navnet burgerbakterien. Det er en alvorlig bakterie, der kan give nyresvigt,” siger hun.

Campylobacter er den bakterie, som flest mennesker bliver syge af i Danmark, og du skal ikke have så mange bakterier for at blive syg.

Bakterien var årsag til 5142 registrerede sygdomstilfælde i Danmark i 2022, viser tal fra Statens Serum Institut.

Hyppigste smittekilde

* Campylobacter er en bakterie, der giver mave-tarminfektion. Bakterien kan give diarré og generel utilpashed og smitte sker overvejende via mad.

* Den hyppigste smittekilde til infektioner med campylobacter er især fjerkræ.

* Campylobacter er i dag den væsentligste årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark.

* Tit bliver man smittet, fordi kyllingesaft fra den rå kylling kommer over på spiseklar madvarer.

* God hygiejne i køkkenet er den vigtigste forholdsregel, man som privatperson kan tage, og man bør være omhyggelig med at adskille råt kød fra mad, der er færdig og klar til at spise, som eksempelvis salat eller brød.

* Campylobacter dør ved normal varmebehandling af maden. Gennemstegt kød udgør derfor ingen fare.

Kilde: Statens Serum Institut.

Først publiceret: tirsdag 2. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. januar 2024 kl. 16:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.