Den gennemsnitlige ønskede alder for at overgå til nedsat arbejdstid er omkring 65 år, viser undersøgelse.

Undersøgelse: Det kan få seniorer til at arbejde længere

Reduceret arbejdstid, fleksible arbejdstider, muligheden for hjemmearbejde og flere seniordage er noget af det, der kan få seniorer til at blive på arbejdsmarkedet. viser ny undersøgelse.

Senest opdateret: onsdag 6. marts 2024

En bedre balance mellem arbejde og fritid kan måske bidrage til, at flere danskere både kan holde til og får lysten til at arbejde til en højere alder.

Det mener seniorerne i hvert fald selv, viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Rapporten bygger på  besvarelser fra over 14.000 beskæftigede, der er over 50 år.

Seniorer: Fleksibilitet

Undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) tegner et billede af, at seniorer på det danske arbejdsmarked værdsætter og efterspørger større fleksibilitet og bedre balance mellem arbejde og fritid.

“Det er ikke alle seniorer, der er i stand til, eller har lyst til, at arbejde til en høj alder. For nogle handler det om, at det er svært at holde til arbejdet, mens det for andre handler om, at man gerne vil nå andet i livet end kun at arbejde. Derfor er det en god idé at overveje forskellige fleksibilitetsmuligheder,” lyder det fra Lars. L. Andersen, professor på NFA.

“Det er dog vigtigt at understrege, at der er forskel på mulighederne for fleksibilitet, afhængigt af hvad man arbejder med,” understreger han.

Læs rapporten her (PDF)

“Reduceret arbejdstid, fleksible arbejdstider, muligheden for hjemmearbejde og flere seniordage er noget af det, de beskæftigede +50-årige rapporterer som en del af løsningen, fortæller professor på NFA Lars L. Andersen, der er projektleder af SeniorArbejdsLiv og står bag rapporten.

Det ønsker seniorerne

I undersøgelsen svarer

  • næsten hver tredje (30%), at en bedre tilrettelæggelse af arbejdstiden ville kunne få dem til at arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig.
  • de 50+årige, at de ønsker nedsat arbejdstid, længere ferier og flere seniordage. Knap hver anden (49%) svarer, at de ønsker at gå ned i tid, mens kun 2% kunne tænke sig at gå op i tid.

Den gennemsnitlige ønskede alder for at overgå til nedsat arbejdstid er 64,8 år. Den ønskede gennemsnitlige arbejdstid ved denne alder er 20,5 timer om ugen.

Samtidig ville hver tredje (33%) arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis der var mulighed for længere ferier. Helt konkret skulle det være gennemsnitligt 10,9 ekstra feriedage om året.

Næsten hver anden (44%) ville arbejde til en højere alder, hvis der var mulighed for flere seniordage.

Skal kunne betale sig

En god balance mellem arbejde og fritid betyder samlet set mere end ekstra penge mellem hænderne, når vi snakker om at forlænge arbejdslivet. Man kan dog ikke se bort fra, at pengene også spiller en rolle, lyder det fra Lars L. Andersen.

Seniorklar? Se her

Er du seniorklar? Læs mere om, hvordan du forbereder dig til overgangen til tilværelsen som folkepensionist  – og hvilke muligheder du har, inden du træffer valget.

Læs mere HER

Du kan også få gode råd og vejledning på hjemmesiden Seniorklar

“Det koster selvfølgelig noget for den ansatte at gå ned i tid eller at have længere ferier, forstået på den måde, at man får tilsvarende mindre udbetalt. Det skal også kunne passe ind i arbejdspladsens rutiner og øvrige planlægning,” siger Lars L. Andersen.

27% af seniorerne ville ifølge undersøgelsen arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis det økonomisk bedre kunne betale sig.

Det gennemsnitlige ekstra beløb udbetalt efter skat skulle da være på 3.668 kroner om måneden.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner og bidrager til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark

Fakta: 

Folkepensionsalderen siden 2018 steget fra 65 til 67 år og vil yderligere stige til 68 år i 2030.

Hvad vil du?

Overvejer du at tage nogle flere år på arbejdsmarkedet? Og hvad skal der til?

Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 4. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 6. marts 2024 kl. 21:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.