Du betaler rente på dit pensionistlån.

Pensionistlån: Kan renten trækkes fra i skat?

Staten har overtaget opgaven med at give seniorer lån til grundskyld, og renten beregnes fremover månedligt i stedet for årligt.

Senest opdateret: onsdag 6. marts 2024

Mange seniorer begyndte 1. januar 2024 at oparbejde gæld til staten. Fremover er det nemlig staten, der yder pensionistlån til betaling af ejendomsskatter. Hidtil er pengene til ordningen kommet fra kommunerne.

Samtidig sker der den ændring, at renter tilskrives månedligt i stedet for årligt. Men det vil ikke have særlig betydning i kroner og ører.

Til gengæld findes der en regel, som fortsætter uændret:
Renterne på pensionistlån kan IKKE trækkes fra i skat.

Se nærmere i punktet ”Renten” på denne side

Rabat på renterne

Men pensionistlånene fortsætter samtidig med en fordel: Staten giver et afslag i rentebetalingen på 25 %.

Det samme har kommunerne hidtil gjort, mens de har stået for pensionistlån.

Mange med huslån og andre lån i rimelig størrelse har i dag en skatteværdi på 33 % af fradrag for renter. For dem ville det være mere fordelagtigt, hvis pensionistlånene i stedet for afslag i rentebetalingen havde almindelig skattefradragsret.

Håndtering skifter

En anden ændring er, at pensionistlån fremover i høj grad skal håndteres via en særlig tast selv-side. Seniorer kan logge ind og søge om pensionistlån.

På siden kommer den eller de ejendomme, som man ejer, automatisk frem. Du kan så krydse af, hvilken du vil have pensionistlån til. Man kan kun få til for eksempel sommerhus eller helårshus. Kun pensionistlån til ét sted pr. borger.

Men de, som i dag har et pensionistlån hos kommunen, behøver ikke gøre noget. Deres aftale føres automatisk videre hos staten.

Det er også på tast selv-siden, man fremover kan se, hvor meget man skylder på blandt andet sit pensionistlån. De oplysninger begynder dog først at komme fra 2025.

Her kan du se Tast selv-siden om blandt andet pensionistlån 

2 slags boligskattelån

Pensionistlån er den ene af de to typer boligskattelån, der findes i Danmark. Den anden er indefrysningslån, hvor det offentlige yder penge til at betale stigninger i boligskatter.

Indefrysningslån er et tilbud til både pensionister og alle andre. De lån skal fremover især håndteres via forskudsopgørelsen på www.skat.dk.  

Man kan sætte gang i indefrysningslån eller stoppe dem. Det sker via forskudsopgørelsen. Det er en meget fleksibel ordning.

På indefrysningslån sker der en vigtig ændring. De har hidtil været rentefri, men inden så længe begynder der at blive tilskrevet rente.

Det er med de kommende renter på indefrysningslån som med renter på pensionistlån. De kan IKKE trækkes fra i skat. Men staten er gavmild og giver som kompensation et nedslag i de påløbne renter på 25 %.

De hidtidige indefrysningslån hos kommunerne vil stadig være rentefri.

Læs mere om indefrysningslån på  www.vurderingsportalen.dk/indefrysning

Først publiceret: tirsdag 5. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 6. marts 2024 kl. 21:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.