Folkepensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister kan stoppe indefrysningen og begynde at betale ejendomsskat. De kan også vælge at tilbagebetale et allerede optaget lån helt eller i portioner.

Renten på pensionistlån mere end fordobles

Lån hos det offentlige til betaling af grundskyld stiger kraftigt. Næste år er rentesatsen 3,57 %, og det er ny rekord for de sidste 17 år. Se her hvad du kan gøre.

Senest opdateret: lørdag 28. oktober 2023

I flere år har det været en god forretning. Men fra 1. januar 2024 falder gevinsten ved at låne penge hos det offentlige til at betale ejendomsskatter.

Renten på pensionistlån mere end fordobles fra 1,53 % til 3,57 %. Det meddeler Skattestyrelsen.

Det er den højeste sats siden i hvert fald 2007. Kun i 2011 har den også været over 3 %.

Læs også: Indefrysning af ejendomsskatter – rentesats 2024

Læs også: Lånerente for indefrysning af ejendomsskat  

Et tilbud til seniorer

Det er blandt andet folkepensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister med egen bolig, der kan få lån. Det har mange benyttet sig af.

Den voldsomme forhøjelse af renten sker samtidig med en ændring i systemet. Fremover er det staten, der via Skatteforvaltningen yder lånene.

Hidtil har det været kommunerne.

Fakta om skiftet

* Fra 1. januar 2024 overgår nuværende pensionistlåneordninger til SKAT, og Skatteforvaltningen vil automatisk oprette et nyt lån. Du skal ikke gøre noget. Det nye lån vil gælde fra skatteåret 2024.

* Din grundskyld opkræves derfor ikke via forskudsopgørelsen for 2024, men på forskudsopgørelsen kan du se, hvor meget du kommer til at låne i 2024.

* Gamle lån forbliver i kommunen. Alle pensionistlån hos kommunerne sættes i bero, men der vil fortsat blive tilskrevet renter. Hvis du sælger din ejendom eller i øvrigt ønsker at indfri dit pensionistlån, skal du kontakte kommunen.

Tvivlsom investering

Tilbage i 2021 var renten på ”pensionistlånet” kun 0,47 %. Blandt andet dengang var der seniorer, som spekulerede i at tage lånet, selv om de sådan set sagtens kunne betale deres grundskyld.

De investerede så penge i for eksempel aktier eller obligationer. Det kunne for nogle give et højere afkast end de 0,47 %.

Den fidus er mere usikker, når renten stiger til 3,57 %. Det er mere, end hvad der kan fås på opsparingskonti i banker med de højeste rentesatser.

Renter fryses også inde

Renten på lån til ejendomsskatter følger renten på realkreditobligationer. Den er gået kraftigt i vejret.

Låntagerne skal ikke betale den forhøjede rente her og nu. Den indefryses også i ejendommen.

Umiddelbart mærker låntagerne altså intet. Ud over at der kommer til at stå et højere rentebeløb på den opgørelse over indefrysningen, som de modtager hvert år.

Læs også i Seniorhåndbogen: Lån til ejendomsskatter i ejerbolig 

Højere indlånsrente

Folkepensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister kan stoppe indefrysningen og begynde at betale ejendomsskat. De kan også vælge at tilbagebetale et allerede optaget lån helt eller i portioner.

Men de skal tænke sig om, inden de gør det. Har låntagere lidt penge i overskud, så kan de – i stedet for at stoppe indefrysningen og tilbagebetale lånet – sætte beløbet ind på en højrentekonto.

Så kan de hurtigt få fat i dem igen, hvis de pludselig mangler penge. Det kan de ikke, hvis overskuddet er brugt til at tilbagebetale lån til ejendomsskatter.

Nogle seniorer skal foretage en ekstra overvejelse: En eventuel opsparing fremfor hel eller delvis indfrielse af lån vil blive betragtet som formue og kan påvirke ældrecheck og helbredstillæg.

Slut med lån til renovation og andet

Nogle kommuner har været large med deres pensionistlån. De har ikke bare givet seniorer lån til at betale grundskyld, men også til for eksempel vej- og kloakudgifter, renovation og/eller andre omkostninger. Men det er slut til nytår.

Når staten overtager långivningen, så skal ejerne selv dække de udgifter. De kan ikke længere få lån til udgifterne til renovation og de ejendomsbidrag, der hæfter på deres ejendom, for eksempel rottebekæmpelsesbidrag mv.

Anderledes rentefradrag

Lån til ejendomsskatter koster ingen omkostninger, kun renten. Lånet skal indfris, når boligen sælges.

Det giver ikke rentefradrag her og nu at tage lån til ejendomsskatter. Til gengæld gives der et nedslag i den samlede renteudgift, når lånet tilbagebetales.

Nedslaget er på 25 % af de påløbne renter. Det svarer til fradragsværdien af større renteudgifter i privatøkonomien.

Men borgere med kun en mindre negativ kapitalindkomst har en fradragsværdi af renter på cirka 33 %. Og folk med samlet positiv kapitalindkomst skal af med mindst cirka 37 % i skat af beløbet.

Fakta: Sådan er renten på pensionistlån steget

2020:    0,69 %

2021:    0,47 %

2022:    0,48 %

2023:    1,53 %

2024:    3,57 %

Først publiceret: tirsdag 24. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret lørdag 28. oktober 2023 kl. 11:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.