Fristen for at rette årsopgørelsen for 2023 er den 1. maj 2024. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Se om du bør skyde over eller under på næste forskudsopgørelse

Om du skal sætte din indkomst lidt højere eller lavere end forventet på forskudsopgørelsen, afhænger af din løn, lyder det fra ekspert.

Senest opdateret: tirsdag 19. marts 2024

Pulsen stiger, i takt med at du nærmer dig adgang til årsopgørelsen. På den anden side bliver det nemlig afsløret, om du bliver mødt med et rødt eller grønt tal.

Det kan være svært at ramme lige i nåleøjet med sin forskudsopgørelse. Og hvis du igen og igen oplever, at du skal have penge op ad lommen, kan det være, du skyder ved siden af med din indkomst.

Et af de spørgsmål, som virksomheden Skatteguiden ofte får, er, om man skal sætte sit indkomstbeløb højere eller lavere for en sikkerheds skyld.

Skatteguiden er en app, hvor man blandt andet kan få et estimat af sin årsopgørelse, inden den bliver frigivet.

Kommer an på din indtægt

Ifølge jurist i Skatteguiden Kristoffer S. Olesen er der dog god grund til forvirringen – svaret er nemlig ikke entydigt, men afhænger af din indtægt.

“Ligger du i indkomstgruppen mellem 50.000 og 423.000 i 2024, er det bedre at sætte tallet lidt lavere end højere,” siger Kristoffer S. Olesen.

Det skyldes beskæftigelsesfradraget, som beregnes ud fra din lønindkomst. Jo højere din løn er, jo højere er beskæftigelsesfradraget.

“Hvis du på din forskudsopgørelse siger, at du forventer at tjene 300.000 kroner, men du virkeligheden kun kommer til at tjene 250.000, så har du faktisk fået glæde af et for højt beskæftigelsesfradrag i løbet af året. Og det skal du jo så betale tilbage.”

Topskattegrænsen

Ligger du på topskattegrænsen, så sæt i stedet din forventede indkomst lidt højere. Det skyldes, at du kan komme i klemme med de 15 procent i ekstra skat, som du kan ende med at skulle betale.

“Har du sagt til din forskudsopgørelse, at du forventer at tjene 500.000 kroner, så laver Skat beregningen ud fra, at du ikke skal betale de 15 procent og tager højde for det resten af året,” siger Kristoffer S. Olesen.

“Men tjener du over topskattegrænsen, så er der lige pludselig penge, som du skal betale ekstra 15 procent skat af. Og har du ikke fortalt det til beregneren, har den ikke taget højde for det i løbet af året.”

Ifølge Skattestyrelsen fik godt 3,8 millioner borgere udbetalt i alt omkring 25,5 milliarder kroner i overskydende skat sidste år.

Det er godt 6650 kroner per borger. Godt og vel 800.000 endte med at skulle betale 6,4 milliarder retur i restskat.

Så mange gætter rigtigt

* Lidt over 75 procent af skattepligtige borgere står til at få penge tilbage, mens lidt under 25 procent skal betale restskat.

* 0,4 procent af borgere har ramt plet med et resultat på 0 kroner.

* Det er de 60-69-årige, som hyppigst skal betale restskat.

Kilde: analyse foretaget af Skatteguiden. Tallene er et øjebliksbillede fra 11. marts 2024. De vil muligvis ændre sig, i takt med at flere indberetter deres fradrag.

Først publiceret: tirsdag 19. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 19. marts 2024 kl. 09:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.