Stikket på fastnettet kan trækkes endegyldigt i 2030.

Nu er det slut med fastnettet

I mere end 140 år har danskerne ringet til hinanden på en fastnettelefon. Det slutter snart.

Senest opdateret: tirsdag 2. april 2024

Har du en fastnettelefon, er du en af de 430.000 danskere, der tilhører en æra, som det er helt slut med i 2030.

Danskerne har kunnet ringe til hinanden på fastnettelefonen siden 1882, men nu har TDC Net besluttet at udfase kobbernettet herhjemme.

I første omgang er der tale om at lukke 10 centraler på det fastnet, der har holdt danskerne forbundne i mere end 140 år. 

Af de ti centraler, der er valgt i første omgang, ligger de syv i Nordsjælland, én ved Roskilde, én ved Greve og én nær Odense.

De næste 28 bliver meldt ud i april.

Giver ikke længere mening

I de senere år er nye, hurtigere teknologier kommet til, og i højt tempo skifter kunderne derfor det gamle kobber ud med lynhurtige bredbåndsforbindelser.

Fra den første kobberforbindelse blev installeret i 1882 og frem til 2001 gik det udelukkende fremad for kobbernettet. Her nåede nettet sin største udbredelse med 3,8 millioner abonnenter.

Med fiber- og mobilnet i fremmarch er antallet af kobberkunder dog siden faldet støt, og ved begyndelsen af 2024 er blot cirka 430.000 tilbage – 162.000 telefonikunder og 293.000 bredbåndskunder. 

“De senere år har danskerne imidlertid tilvalgt nye, lynhurtige bredbåndsløsninger og valgt kobbernettet fra. Vi står i dag i en situation, hvor det ikke længere giver mening at fastholde kobbernettet i Danmark,” siger Robert Dogonowski, kommerciel direktør hos TDC NET. 

Han fortæller videre, at der også er truffet beslutning om, hvilke telefoncentraler der bliver de næste til at lukke og understreger, at der ligesom ved de ti første centraler vil være tydelig kommunikation fra tele- og internetudbyderne til kunderne i de berørte områder.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til, at det snart ikke længere er muligt at have en fastnet-telefon?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 20. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. april 2024 kl. 15:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.