Giv træværket omkring huset en gennemgang for skader. Har det taget skade, bør det udbedres, inden du maler på det.

Tjek træværkets tilstand efter sidste års rekordnedbør

Vejret byder op til en forårsinspektion af dit træværk, som meget vel kan have taget skade af sidste års massive vandmængder.

Senest opdateret: mandag 1. april 2024

Forårssolen titter mere og mere frem, og det giver lejlighed til at tjekke huset godt igennem for forskellige skader, som er dukket op i løbet af vinteren.

Eksempelvis kan du kigge efter slitage på dit træværk, som er meget udsat for vind og vejr.

Det siger bygningssnedker Claus Justesen, der arbejder som uddannelsesleder på tømreruddannelsen på erhvervs- og gymnasieskolen Next.

“Vinteren er hård for træet, på en anden måde end eksempelvis sommeren er, hvor træet tørrer ud,” siger han og fortsætter:

“Har du for eksempel et hegn stående ude, er det godt lige at få det kigget igennem, især efter vi fik så meget regn sidste år.”

Her er det bedst at male udendørs træværk

  • Det udvendige træværk er som regel tørt nok til at blive malet fra maj til september. En lun og tør dag i august er nok mest ideel.
  • Husk, at det helst ikke må have regnet i over en uge.
  • Du kan tjekke træets fugtighed med en fugtmåler, inden du maler. Fugten i træet skal være under 15 procent. Du kan købe en måler i de fleste byggemarkeder. Hos nogle farvehandlere kan du også låne en.

Kilde: Videncentret Bolius.

Vådt år tærer på træet

2023 var det vådeste år nogensinde, hvor der faldt hele 972,7 millimeter nedbør.

Det er 28 procent over gennemsnittet fra 1991-2020.

Derfor bør du holde et vågent øje med dit træværks helbredstilstand.

“Træet kan blive helt gennemvædet af vand, og hvis det er det i en længere periode uden at lå lov til at tørre ud, kan det godt tage skade og rådne,” siger Claus Justesen.

Det kan også blive et problem, hvis du har planer om at peppe træværket en smule op med maling. Malingen hæfter nemlig ikke, hvis træet ikke er tørt.

“Maler du på vådt træ, løfter malingen sig bare. Så vent, til det mindst er ti grader varmt udenfor,” siger Claus Justesen.

Dette kan du godt male over

Hvis der er tydeligt råd i træværket, anbefaler Jonas Stenbæk, der er sektionsleder i Træ og Biomaterialer ved Teknologisk Institut, at du udskifter det, og ikke bare maler det over.

“Er der derimod en lille smule råd, og vil du af en eller anden grund gerne skyde udskiftningen et år eller to, så kan du godt male over det. Men du vil skulle reparere det på et tidspunkt,” siger han og tilføjer:

“Hvis der er tale om råd i træfacaden på et hus, er det mere alvorligt, end hvis der eksempelvis er tale om et hegn.”

Når du så engang har fået udskiftet det rådne træ med noget nyt, anbefaler Jonas Stenbæk, at du beskytter det godt med træbeskyttelse, så det kan stå imod al slags vind og vejr.

Først publiceret: tirsdag 26. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 1. april 2024 kl. 16:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.