Ifølge en ny undersøgelse fra Energistyrelsen er det blot 46 procent af danskerne, som ved, at der er energibesparelser at hente ved at gøre rent.

Grundig forårsrengøring giver energibesparelser

Energistyrelsens energispareekspert, Matilde Grøn Bjørneboe, deler her en række tips til, hvor man kan tage fat, hvis man også vil opnå energibesparelser med sin rengøring.

Senest opdateret: tirsdag 11. april 2023

For mange mennesker er forår ikke kun lig med lunere vejr, men også et gensyn med gulvmoppe, skuresvamp og støvsuger. Det er nemlig også tid til forårsrengøring.

Og det er ikke kun et rent og indbydende hjem, der venter på den anden side. En grundig rengøring kan nemlig også have betydning for energiforbruget i hjemmet.

Her er der penge at spare

Her er Matilde Grøn Bjørneboe tips til 3 steder, hvor du kan opnå energibesparelser, hvis du gør hovedrent:

3 ting, du kan gøre ved fryser og køleskab:

  • Som tommelfingerregel bør man afrime fryseren, når der er cirka 5 mm rim. Det plejer at svare til 1-2 gange om året, så det kan fint klares sammen med forårsrengøringen.
  • Udover afrimning kan man få en besparelse ved at rengøre bagsiden af køleskabet og fryseren. Der samler sig en masse støv på de bugtende rør, og det giver en ekstra belastning på kølesystemet, som øger dets energiforbrug.
  • Endelig kan du tjekke om temperaturen i køleskabet er sat til 5 grader og fryseren til -18 grader. Så bruger du ikke unødig energi på at køle unødvendigt meget ned.

2 ting, du yderligere kan gøre i køkkenet

  • Afkalk elkedlen og kaffemaskinen – et tykt kalklag isolerer varmelegemet, så der skal mere energi til at varme vandet. Og faktisk vil en nyafkalket maskine ikke bare mindske energiforbruget – maskinen holder længere, kaffen smager bedre og tevandet varmes hurtigere op.
  • Rens emhætten – man tænker måske ikke over det til hverdag, men masser af støv, fedt og stegeos samler sig i emhætten og stopper den til. Det betyder, at emhætten skal køre på et højere trin for samme effekt, hvilket både giver et højere energiforbrug og mere støj.

1 ting, du kan gøre ved tøjvask

  • Hæng en snor op i haven. Vi går mod lysere og varmere tider. Det betyder, at du har mulighed for store energibesparelser ved at finde tørresnoren frem og tørre vasketøjet udendørs i stedet for i tørretumbleren.

Først publiceret: tirsdag 11. april 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 11. april 2023 kl. 13:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.