Køber du mad online? Det skal du være opmærksom på
Køber du mad og drikke på internettet eller via apps? Tjek her, hvad du skal holde øje med.
Senest opdateret: mandag 29. april 2024
Mange af os handler efterhånden på nettet, når vi skal have et par nye bukser, en køkkenmaskine eller noget helt tredje.
Det er ikke det eneste, for nogle køber også fødevarer fra webshops på grund af for eksempel bekvemmelighed, billigere priser og et større udvalg.
Men du bør overveje at tage nogle simple forholdsregler for at undgå svindel.
Tjek om virksomheden er kendt af Fødevarestyrelsen
- Tjek, om det kosttilskud, du har kig på, er at finde på Kosttilskudsportalen og dermed er underlagt kontrol. Find Kosttilskudsportalen her.
- Tjek på findsmiley.dk, om virksomheden er registreret hos Fødevarestyrelsen.
Det har du krav på at vide
- Husk, at du for færdigpakkede fødevarer har krav på oplysninger om for eksempel varebetegnelse, ingredienser og nettoindhold, før du afslutter dit køb.
- Ved køb af fødevarer, som først tilberedes eller pakkes efter din bestilling, har du krav om oplysninger om allergener ved kontakt til virksomheden.
- Vær skeptisk, hvis noget lyder for godt til at være sandt. Det er ikke tilladt at sige, at en fødevare kan helbrede sygdomme eller eksempelvis give et lynhurtigt vægttab.
Vær på vagt over for fup
- Tjek, om virksomheden oplyser adresse og telefonnummer, for eksempel under sine handelsbetingelser. En manglende adresse, kan være tegn på fup.
- Tænk dig om en ekstra gang, før du bestiller fødevarer fra udenlandske hjemmesider. I EU har vi fælles fødevarelovgivning, som er med til at beskytte dig. At hjemmesiden ender på .dk er ikke en garanti for, at du handler med en dansk virksomhed.
- Lukkede grupper på sociale medier kan være et lyssky marked. Undgå at købe fødevarer fra virksomheder, der skjuler ejerens identitet eller kræver kontakt via private beskeder for køb.
Køber du mad online?
Først publiceret: fredag 5. april 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 29. april 2024 kl. 09:40