Regeringen skal lave bindende aftaler med kommunerne, som skal sikre, at vi får de små teams, der er den afgørende nøgle i reformen, lyder det fra Faglige Seniorers direktør, Palle Smed.

Faglige Seniorer om ældrereform: Fornuftig aftale

Faglige Seniorers største bekymring er, at mange kommuner ikke er dygtige nok til at føre regeringens intentioner ud i livet, skriver Faglige Seniorers direktør i en kommentar.

Senest opdateret: mandag 29. april 2024

Det er en rigtig fornuftig aftale et bredt flertal i Folketinget har indgået om en ny ældrereform.

Faglige Seniorers største ønske har været en ny organisering af ældreplejen i faste tværfaglige teams, fordi det vil være et opgør med et nidkært og ødelæggende styringssystem, som i alt for mange år har ødelagt arbejdsglæden og mange steder også kvaliteten i ældreplejen.

Den altoverskyggende udfordring er en katastrofal mangel på arbejdskraft, som truer med at vælte en af grundpillerne i vores velfærdssamfund.

Det vigtigste værktøj i den forbindelse er større frihed til medarbejderne og større respekt for deres faglighed, og det leverer reformen svar på. Det er helt nødvendigt, hvis vi skal blive bedre til at fastholde og rekruttere medarbejdere i ældreplejen.

Flere valgmuligheder

Faglige Seniorers andet store ønske, har været at frisætte de ældre og give dem flere valgmuligheder.

Det er jo ikke sådan, at vi mister vores forskellighed, blot fordi vi kommer lidt op i årene. Vi lever vores liv forskelligt, og vi har forskellige ønsker og behov og selv om det i dagligdagen kan virke som små ting, er det et fattigt velfærdssamfund, der ikke kan håndtere det, men er nødt til at millimeter-styre alting uden plads til sund fornuft.

Samlet set har politikerne leveret det, der kan blive et paradigmeskifte ikke bare i ældreplejen, men i vores velfærdssamfund i det hele taget med mindre kontrol og mere ansvar og tillid.

Falsk billede af handlekraft

Nu forestår opgaven med at udarbejde udkast til en ældrelov, ligesom politikerne også skal finde koblingen til sundhedsområdet, hvor den såkaldte Sundhedsstrukturkommission snart kommer med sine anbefalinger.

Men kommissioner er ikke orakler og vi skal huske, at politikerne ikke nødvendigvis skal følge anbefalinger fra en kommission, heller ikke selv om de selv har bedt om forslag og ideer. Også på det punkt må der forventes langvarige politiske forhandlinger.

Strukturforandringer er sjældent svar på alting, men tegner til gengæld et falsk billede af handlekraft. Ofte er svaret fra diverse kommissioner, at noget skal være større, men lige præcis på sundhedsområdet har vi vel snarere brug for løsninger, der ligger tættere på borgerne? Helt i tråd med tanken bag de små teams i ældreplejen, der skal sikre mere handlekraft til frontmedarbejderne og hurtigere og mere individuel hjælp til borgerne.

Er kommunerne dygtige nok?

Tilsvarende giver regeringens ældrereform heller ikke svar på alting. Ansvaret for ældreplejen ligger ude i kommunerne, og regeringen kan ikke både bryde med detailstyringen og samtidig give detaljerede svar på løsninger, der skal findes i kommunerne.

Derfor er det også Faglige Seniorers største bekymring, at mange kommuner ikke er dygtige nok til at føre regeringens intentioner ud i livet. Hvis ikke kommunerne for alvor river de nuværende systemer ned, så flytter nissen med og så henter vi ikke de store gevinster, der faktisk ligger i aftalen om en ny ældrereform.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Derfor foreslår vi i Faglige Seniorer, at regeringen laver bindende aftaler med kommunerne, som skal sikre, at vi får de små teams, der er den afgørende nøgle i reformen. Så vi vil holde øje med de kommuner, der får tingene til at lykkes.

Svært at dokumentere

Endelig mangler Faglige Seniorer svar på, hvordan regeringen vil dokumentere, at ældrereformen virker efter hensigten. Hvis ikke vi kender den reelle status på ældreplejen i hver enkelt kommune, bliver det rigtig svært at dokumentere om det går frem eller tilbage.

Læs aftale-teksten her

Læs aftalens fakta-ark her

Hvad mener du?

Deler du Faglige Seniorers bekymring for, om kommunerne er dygtige nok til at føre ældrereformen ud i livet?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 18. april 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 29. april 2024 kl. 09:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.