Jeg kan ikke undvære en elscooter. Jeg har brug for den, både hvis jeg skal ned at handle, eller når jeg lufter hunden, fortæller 65-årige Kurt Rasmussen.

Ventetid på hjælpemidler eksploderet: Flere investerer selv og mister tilskud

Over de seneste ti år er ventetiden hos kommunen på tilskud til handicapbil vokset 28 procent. Også for elscootere er den strøget til himmels, og flere risikerer at miste kommunens tilskud ved selv at lægge ud.

Senest opdateret: tirsdag 28. maj 2024

På ti år er ventetiden på afgørelse om tilskud til handicapbil i kommunerne steget med 28 procent, og det tager nu i gennemsnit 41 uger. Det selvom antallet af ansøgninger i perioden faktisk er faldet også med cirka 28 procent.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Der føres ikke statistik over ventetiden på samtlige hjælpemidler og “forbrugsgoder”, som elscootere eksempelvis hører ind under, men også her kan ventetiden være lang.

Kurt Rasmussen fra Hørning i Skanderborg Kommune har ventet på svar fra kommunen siden august sidste år – og venter stadig.

Få mere at vide om tilskud til hjælpemidler

Som senior kan du søge din kommune om bevilling til hjælpemidler.

Det kan for eksempel være en rollator, en kørestol, et gangstativ eller et forhøjet toiletsæde.

Det kan også være kropsbårne hjælpemidler som brokbind, støttekorset og paryk.

Læs mere i Seniorhåndbogen om hjælpemidler og hvordan du søger støtte

“Jeg kan ikke undvære en elscooter. Jeg har brug for den, både hvis jeg skal ned at handle, eller når jeg lufter hunden. Hvis ikke jeg har den, kommer jeg aldrig ud af huset,” fortæller Kurt Rasmussen, der sandsynligvis kan se frem mod at skulle vente en del uger endnu.

I Skanderborg Kommune er sagsbehandlingstiden på handicapbil 86 uger – altså over halvandet år og over dobbelt så meget som landsgennemsnittet på 41 uger.

Selvom der ikke laves opgørelser over sagsbehandlingstiden for elscootere, vurderer Firmaet Pegasus Elscooter – der forhandler elscootere over hele landet – at det er på omtrent samme niveau som handicapbiler.

Risikerer at miste mulighed for tilskud

Ifølge forhandleren får den lange ventetid flere til at investere selv og så søge det økonomiske tilskud hos kommunen efterfølgende.

Det kan dog resultere i afslag, for tilskuddet kan ikke fås, hvis man selv har lagt ud.

“Vi har godt samarbejde med mange af landets kommuner, men ventetiden er simpelthen alt for lang i mange tilfælde – ofte omkring et år, og behovet hos borgeren er jo typisk akut. Den lange ventetid strider også imod kommunernes målsætning om at holde borgerne længst muligt i eget hjem,” siger Peter Blom, direktør hos Pegasus Elscooter.

“Søger man tilskud hos kommunen til en elscooter, skal man virkelig være opmærksom på, at man ikke kan få det, hvis man allerede har været ude at investere i en selv. Det fungerer altså ikke bagudrettet. Derfor har vi gjort det muligt at leje en elscooter i mellemtiden, for det har nemlig ingen indflydelse på kommunens afgørelse,” forklarer Peter Blom i en pressemeddelelse.

Jeg kan jo ikke sidde herhjemme i halvandet år

65-årige Kurt Rasmussen har været afhængig af en elscooter for at komme rundt de seneste år grundet senfølger af corona. 

Sygdommen ramte ham i 2020, hvor han var indlagt i 74 dage på intensiv afdeling og lå i respirator.

Efter at have arbejdet som handicapchauffør for udfordrede børn, fik han anerkendt coronaen som en arbejdsskade med mengrad 46.

I dag er han førtidspensioneret, og han er glad for at have muligheden for at leje en elscooter.

“Det er en del penge, man kan få i tilskud, måske 10.000 kroner, så det vil jeg jo gerne have, men jeg kan jo ikke sidde herhjemme i halvandet år og vente. Derfor er jeg enormt glad for, at jeg kan leje min elscooter i mellemtiden,” siger Kurt Rasmussen.

Han hoster meget som en naturlig senfølge, og i starten blev jeg forpustet bare af at tale.

“Det kan jeg heldigvis meget bedre nu – og min hukommelse og koncentration er desværre også meget påvirket. Min gang er generelt besværet, men jeg kan godt gå lidt også op ad trapper, men så er jeg også færdig bagefter,” fortæller Kurt Rasmussen.

Hvad har du oplevet?

Har du oplevet at vente på at få hjælpemiddel og/eller tilskud til hjælpemiddel?

Fortæl om om det til redaktør Brian Pabst på mail: bp@fagligsenior.dk eller skriv og del din erfaring på Faglige Seniorers Facebook-side. 

Først publiceret: tirsdag 28. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 28. maj 2024 kl. 23:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.