Aftalen skal blandt andet sikre forbrugerne bedre priser på medicin.

Regeringen løfter sundhedsvæsenet med to milliarder

Milliarder til regionerne skal blandt andet være med til at afbøde lange ventetider og høje medicinudgifter.

Senest opdateret: lørdag 1. juni 2024

Regeringen og Danske Regioner har indgået en ny økonomiaftale for regionerne i 2025.

Med aftalen løftes regionernes økonomi næste år med 2,1 milliarder kroner, der blandt andet skal være med til at bremse de stigende medicinudgifter.

Aftalen indeholder også en ulighedspulje på 100 millioner kroner, der skal være med til at forbedre lægedækningen.

Midlerne skal gå til “finansiering af særlige initiativer” og vil blive fordelt mellem to regioner, Region Sjælland og Region Nordjylland, hvor der er mindre end tre læger per 1000 indbyggere.

Ifølge Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland, kommer det økonomiske løft “bestemt ikke” til at løse den store ulighed i sundhedsvæsnet.

“Men det er et enormt vigtigt skridt,” siger han.

Regionsrådsformanden glæder sig over, at man med aftalen viser, at man på tværs af regionerne og sammen med regeringen kan prioritere og bekæmpe uligheden – ikke mindst i Region Sjælland.

Glad ældreminister

Også ældreminister Mette Kierkgaard (M) er glad for aftalen.

“VI giver regionerne et markant realløft af økonomien. Det betyder, at regionerne får bedre mulighed for at yde omsorg for syge og plejekrævende borgere. Jeg er også meget tilfreds med aftalens fokus på innovation og teknologi som eksempelvis dosispakket medicin, så vi frigør arbejdskraft og bruger mindre tid på at tælle piller i vores ældrepleje, siger ministeren blandt andet.

Aftalen i overskrifter

Her kan du læse en række af aftalens hovedelementer:

* Den regionale driftsramme til sundhed løftes med 2,1 milliarder kroner i 2025. Det er det største løft i 14 år.

* Aftalen indebærer også et ekstraordinært løft af regionernes driftsramme til sundhed i 2024 på 600 millioner kroner, som skal være med til at afbøde store medicinudgifter.

I 2023 måtte regionerne bruge 1,4 milliarder kroner mere på tilskudsmedicin, end man gjorde året før. Det er 1,1 milliard kroner mere, end der var budgetteret med i økonomiaftalen med staten.

* Aftalen indebærer også en række styringsredskaber på medicinområdet, der skal bidrage til bedre priser på medicin for borgere og regioner samt sikre et mere rationelt medicinforbrug.

* Regionerne skal selv nedbringe administrationsudgifterne med 104 millioner kroner.

* 111 millioner kroner skal gå til behandlingskapaciteten på kræftområdet. Pengene afsættes, efter at det er blevet afdækket, hvordan der har været lange ventetider på behandling for kræftpatienter.

* Samlet set er niveauet for de regionale anlægsudgifter på 7,35 milliarder kroner i 2025.

* I 2025 reserveres 100 millioner kroner af det aftalte løft til en etårig ulighedspulje, som fordeler midler til regioner med mindre end tre læger per 1000 indbyggere, til finansiering af særlige initiativer til at forbedre lægedækningen og øvrige sundhedstilbud.

* I aftalen er der forudsat et teknologibidrag på 371 millioner kroner, som skal prioriteres til øget behandlingskapacitet i regionerne.

Læs aftale om regionernes økonomi 2025

Først publiceret: lørdag 1. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret lørdag 1. juni 2024 kl. 13:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.