2,4 millioner danskere forventer i år at tage på sommerferie i udlandet, og et stort antal styrer direkte mod lande, der hærges af hedebølge.

Skal du på ferie i hedebølgen? Følg disse råd

Hvis du har booket ferien sydpå, kan det være en meget god idé at være forberedt på den hedebølge, der hærger i dele af Middelhavsområdet lige nu.

Senest opdateret: mandag 1. juli 2024

Hvis du har købt en rejse til Grækenland, Italien eller et af de andre Middelhavslande, kan du være sikker på at få masser af sol. Temperaturerne stiger nemlig kraftigt i det sydlige Europa, og i Grækenland har flere turister allerede mistet livet i hedebølgen.

Alvoren er ikke til at tage fejl af, men hvad skal man egentlig stille op, hvis ferien allerede er bestilt.

Kan man afbestille? Og hvordan skal du forholde dig til varmen, hvis du alligevel skal afsted? Få svar på det og meget mere her.

Kan man afbestille rejsen, hvis det er for varmt?

Hvis du sidder med flybilletter i hånden, og hedebølgen er kommet bag på dig, kan det godt være lokkende at afbestille rejsen.

Det kan dog ikke lade sig gøre, også selvom du har købt en afbestillingsforsikring, da du bookede ferien.

Ifølge selskaberne Gjensidige og Europæiske Rejseforsikring, som Tv 2 har talt med, dækker afbestillingsforsikringen kun, hvis man er forhindret i at rejse. Den dækker til gengæld ikke, hvis man som privat rejsende vil afbestille på grund af varmen.

Det samme gælder Tryg og Alm. Brand. Det kan kun lade sig gøre, hvis Udenrigsministeriet anbefaler, at man ikke rejser til det givne land.

“Hvis det nu bliver så varmt, at Udenrigsministeriet anbefaler, at man bliver hjemme fra Grækenland, så kan man afbestille sin rejse til Grækenland og få en erstatningsrejse. Vi har dog aldrig oplevet Udenrigsministeriet fraråde rejser på grund af en hedebølge,” siger Jan Graversgaard fra Alm. Brand.

Alle de fire rejseselskaber dækker udgifter til akut lægehjælp i tilfælde af hedeslag eller en slem solskoldning.

Sådan undgår du at få hedeslag

Nu hvor du alligevel ikke kan afbestille rejsen sydpå, bør du være ekstra varsom, for ældre er ekstra udsat for at få solstik og hedeslag. Det hænger sammen med, at ældre mennesker har sværere ved at regulere kropstemperaturen.

Husk dette, hvis du bevæger dig udenfor:

 • Ifør dig let og løstsiddende tøj på.
 • Beskyt dig mod solen ved at bære en hat eller ved hjælp af en paraply/parasol.
 • Drik rigeligt med vand, før du går ud i varmen. Fortsæt med at drikke vand jævnligt i løbet af dagen og spis saltholdige fødevarer. Hold dig til vand eller sportsdrik med tilsatte salte. Drik ikke særlig meget te, kaffe, cola eller alkohol. Disse drikke har nemlig en vanddrivende effekt og bidrager dermed til vandtabet fra kroppen.
 • Skal du træne eller udføre andre fysiske aktiviteter, bør du gøre dette i de køligere tidspunkter på dagen, det vil sige før klokken 10 om morgenen eller efter klokken 16 om eftermiddagen. Lad kroppen vænne sig til varmen i tre til fire dage, før du begynder at træne.
 • Ved fysisk aktivitet bør du tage mange pauser. Du bør drikke lidt vand omtrent hvert kvarter. Dette kan også gælde, selv om du ikke føler tørst. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får nok at drikke, kan du vurdere farven på din urin. Hvis urinen er lys og klar, drikker du tilstrækkeligt. Er den derimod mørkere, koncentreret og i sparsom mængde, bør du øge indtaget af væske.
 • Hvis du har en kronisk sygdom, bør du spørge lægen, hvordan du skal tackle heden. Det er væsentligt, specielt hvis du tager medicin, som øger risiko for hedeslag. Dog vil nogle personer have svært med at tåle store indtag af væske og derfor være mere udfordrede i balancen mellem væskemangel (dehydrering) og for meget vand i kroppen.

Kend disse advarselstegn

Der er grund til at være opmærksom, hvis huden er varm og man ikke sveder eller man har kraftig hovedpine og kvalme. Opstår disse symptomer skal man starte med at afkøle kroppen og drikke rigeligt med væske.

Andre tegn på hedeslag kan være:

 • Tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed
 • Angst, forvirring, dårlig kontaktbarhed
 • Besvimelse, kramper
 • Hurtig puls
 • Nedsat urinfunktion

Ved behov for lægehjælp er det vigtigt, at man kontakter sit forsikringsselskabs alarmcentral. 

Hvornår skal du søge hjælp?

 • Varm og tør hud med manglende sved
 • Forvirring eller tab af bevidsthed
 • Hyppige opkast
 • Åndenød eller åndedrætsbesvær

Først publiceret: tirsdag 18. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 1. juli 2024 kl. 22:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.