Jeg kommer snart hjem. Bog af Ole Sohn.

Foredrag med Ole Sohn: Jeg kommer snart hjem

Foredraget handler om den danske udvandring til Rusland i perioden fra 1866 til 1917, der bragte flere tusinde unge danske landmænd, mejerister, telegrafister og handelsfolk til Rusland og Sibirien, og har utilsigtet fået en ny aktualitet, eftersom en del af handlingen foregår i Donbass i Østukraine.

Senest opdateret: fredag 4. oktober 2024

“Jeg Kommer Snart Hjem” – En dansk udvandrerfamilies dramatiske skæbne

Foredraget Jeg Kommer Snart Hjem handler om den danske udvandring til Rusland i perioden fra 1866 til 1917, hvor flere tusinde unge danskere – landmænd, mejerister, telegrafister og handelsfolk – søgte nye muligheder i Rusland og Sibirien. Dette emne har på tragisk vis fået ny aktualitet, da en del af historien udspiller sig i Donbass, Østukraine – et område, der nu igen er i krigens centrum.

Ole Sohn vil fortælle om en nordjysk bondefamilie, der i 1910 emigrerede til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Efter en lovende start blev familien ramt af konkurs og blev tvunget til at vende hjem til Danmark, men uden deres 15-årige søn, Poul, som de måtte efterlade på et russisk gods som tjenestedreng. I årene der fulgte, mistede familien kontakten med ham og troede, at han var død under 1. verdenskrig.

Søg støtte hos Velux-fonden

Velux Fonden og Faglige Seniorer har indgået en aftale om støtte til blandt andet klubber og foreninger under Faglige Seniorer. Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, når du søger støtte.

Søg støtte fra Velux-fonden her

Men Poul overlevede både verdenskrigen, den russiske revolution og borgerkrigen. I disse dramatiske år arbejdede han tæt sammen med Nikita Khrusjtjov i Donbass-området og mødte ledende skikkelser som Lenin og Trotskij. Han opnåede endda en betroet stilling i de nye sovjetmyndigheder og blev officer i Den Røde Hær. Imens hjemsøgte tanken om den efterladte søn hans mor i Danmark hver eneste dag.

Foredraget giver indblik i familiens dramatiske skæbne, som strækker sig fra 1890 til 1952, og kaster samtidig lys over det turbulent Rusland i første halvdel af det 20. århundrede. Publikum vil opleve en rørende og gribende fortælling om kærlighed, længsel og tragedie, baseret på virkelige begivenheder.

Bogen Jeg Kommer Snart Hjem har modtaget flotte anmeldelser:

  • Weekendavisen: “En gribende fortælling, som man har svært ved at lægge fra sig.”
  • Ekstra Bladet: “Går både i hjerte og hjerne.” *
  • Fyens Amtsavis: “En af virkelighedens romaner.”

Kom og hør denne bemærkelsesværdige fortælling og få samtidig et unikt indblik i den danske udvandringshistorie og de voldsomme politiske omvæltninger, som ændrede verden. Foredraget varer 60-90 minutter og afsluttes med en spørgerunde.

Bestil foredraget med rabat gennem Faglige Seniorer og oplev en fascinerende rejse gennem tid og historie. Foredraget kan bestilles via: ole@sohn.dk.

Tag med på denne historiske rejse og dyk ned i en families dramatiske skæbne i en tid, hvor drømme, håb og kærlighed blev sat på hårde prøver i både Rusland og Danmark.


Foredraget kan bestilles via: 
ole@sohn.dk
www.sohn.dk

Først publiceret: torsdag 20. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 4. oktober 2024 kl. 14:36

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.