Jeg kommer snart hjem. Bog af Ole Sohn.

Jeg kommer snart hjem

Foredraget handler om den danske udvandring til Rusland i perioden fra 1866 til 1917, der bragte flere tusinde unge danske landmænd, mejerister, telegrafister og handelsfolk til Rusland og Sibirien, og har utilsigtet fået en ny aktualitet, eftersom en del af handlingen foregår i Donbass i Østukraine.

Senest opdateret: mandag 1. juli 2024

Ole Sohn fortæller om en bondefamilie fra Nordjylland som emigrerede i 1910 til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Kort efter ankomsten blev de ramt af den ene ulykke efter den anden. I dyb armod vendte familien hjem igen, men måtte efterlade deres unge søn som tjenestedreng på et russisk gods. Familien mistede kontakten med ham, men otte år senere dukkede han op igen – nu som officer i Den Røde Hær. I mellemtiden havde han mødt både Lenin og Khrusjtjtov og set døden i øjnene flere gange.

Kom og hør om denne families dramatiske og usædvanlige skæbne fra 1890 til 1952, og få samtidig et indblik i tidens Rusland. Foredragets varighed er 60-90 minutter, med efterfølgende mulighed for spørgsmål.

Book foredraget med rabat gennem Faglige Seniorer og oplev en spændende rejse gennem tid og historie.


Foredraget kan bestilles via: 
ole@sohn.dk

Søg støtte hos Velux-fonden

Velux Fonden og Faglige Seniorer har indgået en aftale om støtte til blandt andet klubber og foreninger under Faglige Seniorer. Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, når du søger støtte.

Søg støtte fra Velux-fonden her

Om bogen “Jeg kommer snart hjem”:

Igen har Ole Sohn gravet dybt i russiske og danske arkiver.

En dansk bondefamilie emigrerer i 1910 til Sibirien for at etablere en forretning i tilknytning til et danskejet slagteri i Kurgan. Efter en lovende start rammes forretningen af konkurs, og familien rejser dybt forarmet hjem igen.

Dog må de efterlade deres 15-årige søn, Poul, på et russisk gods som tjenestedreng, da der ikke er råd til togbilletten. De hjemvendte forældre mister hurtigt kontakten til sønnen.

Da 1. verdenskrig bryder ud, tror familien, at sønnen er død. Men han overlever både verdenskrigen, revolutionen og borgerkrigen. I de skæbnesvangre år arbejder Poul bl.a. sammen med Nikita Khrusjtjov i Donbass-området (det nuværende Østukraine), og han møder de nye sovjetledere Lenin og Trotskij.

I Danmark går der ikke en dag uden, at moderen med megen selvbebrejdelse tænker på den efterladte søn.

Udfordringer, kærlighed, længsel og tragedie ætter på uventet vis sine spor i denne dokumentarberetning.

Begivenhederne, der skildres, er indtruffet, og personerne og deres navne er autentiske.

Først publiceret: torsdag 20. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 1. juli 2024 kl. 14:59

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.