Du skal kunne betale med kort når samfundet lukker ned.

Nationalbanken: Du skal kunne betale med kort i krisetider

Danmark forbereder sig på at sikre kortbetalinger, selv når digitale systemer svigter, for at garantere adgang til basale fornødenheder.

Senest opdateret: søndag 14. juli 2024

Danskerne betaler primært digitalt, hvor ca. 90 procent af de fysiske betalinger i 2023 var digitale.

Den digitale betalingsinfrastruktur er sikker og robust, men der er behov for et betalingsberedskab i tilfælde af alvorlige hændelser, der kan forstyrre systemerne – som for eksempel et cyberangreb.

Derfor arbejder Betalingsrådet, der hører ind under Nationalbanken, for et samfundsdækkende betalingsberedskab baseret på offline-kortbetalinger.

De fleste voksne danskere har allerede betalingskort, der kan foretage offline-betalinger. Dette beredskab vil sikre, at borgerne kan betale for basale fornødenheder, selvom internettet er nede.

Status og fremadrettet arbejde

Aktuelt kan 82 procent af danskere over 18 år med et betalingskort foretage offline-betalinger.

Der arbejdes på at udvide kapaciteten for at sikre betalinger i mindst en uge i dagligvarekæder og apoteker. Arbejdet forventes færdigt ved udgangen af 2024.

Det bør du være obs på

  1. Hav et betalingskort, der kan bruges offline: Danskerne opfordres til at have mindst ét betalingskort, der kan foretage offline-betalinger, altså kortbetalinger der ikke kræver forbindelse til betalingssystemerne i betalingsøjeblikket. De betalingskort, der kan bruges offline i Danmark, er:
    • Dankort: Alle Dankort og co-badgede kort (Visa/Dankort og Mastercard/Dankort) med forbrugsgrænse op til 20.000 kr.
    • Mastercard: De fleste Mastercards, afhængig af banken, med forbrugsgrænser op til 3.000 kr.
    • Visa: Har generelt ikke offline-autorisation, men kan bruge udskudt autorisation. Arbejdes på at inkludere i beredskabet.
  2. Husk pinkoder: Det er vigtigt at kunne huske pinkoden til betalingskortet, da offline-betalinger ofte kræver pinkodeindtastning for at verificere transaktionen lokalt på terminalen.
  3. Overvej at have kontanter: Selvom fokus er på kortbetalinger, anbefales det også at have et mindre beløb i mønter og små sedler, som en backup i tilfælde af, at kortbetalinger ikke er mulige.
  4. Følg myndighedernes beredskabsråd: Beredskabsstyrelsen har udarbejdet råd for at hjælpe borgerne med at kunne klare sig selv i op til tre døgn. Dette inkluderer at have tilstrækkelige forsyninger af vand, mad, medicin og andre nødvendige artikler.
  5. Vær forberedt på længerevarende nedbrud: I tilfælde af alvorlige hændelser, hvor digitale betalinger ikke fungerer normalt, skal borgere være forberedte på at kunne opretholde deres forbrug af basale fornødenheder i mindst en uge.

Disse råd hjælper med at sikre, at danskerne kan betale for nødvendige varer og tjenester, selv hvis der opstår problemer med den digitale betalingsinfrastruktur. ​

Først publiceret: søndag 14. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret søndag 14. juli 2024 kl. 14:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.