Bankkontoen kan afsløre demens mange år før, at diagnosen stilles, viser ny undersøgelse.

Nye tegn på demens: Kludder i banken og nedsat taletempo

Hvis en ældre begynder at kikse med at få betalt regninger eller fjumrer med andet i økonomien, så kan det være et symptom på begyndende hukommelsesproblemer. Det samme kan nedgang i talehastighed – og hurtige skift fra emne til emne uden sammenhæng.

Senest opdateret: tirsdag 3. september 2024

En ellers omhyggelig senior får betalt en regning for sent. Måske er det nærmest aldrig nogen sinde før sket. Men det kan være det første symptom på, at hukommelsen er ved at svækkes.

Det konkluderer amerikanske forskere. De har sammenholdt meldinger fra kreditselskaber, banker og realkreditinstitutioner med oplysninger om sundhedsforhold.

Forskerne kan se, at der for mange begynder at gå kludder i betalinger og andet i økonomien flere år før en demensdiagnose. Det bliver helt skidt, lige inden sygdommen helt fastslås.

Derfor mener forskerne, at data fra finansielle virksomheder kan bruges til at finde de mennesker, der er i risiko for hukommelsesforstyrrelser. De kan så eventuelt komme i behandling på et tidligere tidspunkt.

Undersøgelsen er udført af den regionale ”nationalbank” i området omkring New York.

Tale kan tyde på Alzheimers

Men der kan også være andre tidlige tegn på, at hjernen svækkes.

Det viser en anden undersøgelse fra et universitet i Canada.

Hvis en senior gradvist begynder at tale langsommere, kan det være tegn på aldersforandringer i hjernen. Måske kan det på sigt være med til tidligt at diagnosticere Alzheimers.

I den seneste tid har der været med fokus på den afgående præsident Joe Bidens mentale tilstand. Han er gået i stå i sætninger, men er han ikke også begyndt at tale langsommere i forhold til bare før sidste præsidentvalg?

Det er videnskab.dk, der omtaler den canadiske undersøgelse.

Fyldt med guld

Forskerne hos den regionale nationalbank i New York ser blandt andet på, hvordan finansielle data kan udnyttes andre steder i samfundet.

De påpeger, at det er voldsom belastning at blive ramt af demens. Men det bliver endnu værre, hvis der i tiden op til diagnosen er opstået økonomiske problemer:

Forsinkede betalinger koster gebyrer og ekstra renter. Folk får sværere ved at låne, fordi de kreditvurderes lavere. I værste fald kan det ende med tvangsauktion.

Tager større risici

Det er ikke kun kiksede betalinger, der kan tyde på mulige begyndende hukommelsesproblemer. Måske tager den ældre flere risici, for eksempel køber usikre værdipapirer.

Eller de sælger pludselig gode aktier, som de ellers har sat pris på, og som har givet godt udbytte. De køber måske mærkelige ting eller hæver penge, som de egentlig ikke har brug for.

Begyndende hukommelsesproblemer kan også være en del af forklaringen på noget af den svindel, som rammer ældre. De lokkes i telefonen til tvivlsomme investeringer.

Hvad er det nu, det hedder?

Har du somme tider svært ved at finde ordet på en ting, du vil omtale? Eller navnet på en person du udmærket kender?

Det er helt naturligt og noget, som folk i alle aldre jævnligt oplever.

Men hvis det begynder at ske rigtig tit, så kan det være tegn på tidlige stadier af alzheimers.

Men nu mener forskerne i Canada, at talehastigheden er bedre som indikator på vores hjernes sundhed. Det vil i fremtiden måske kunne bruges til test, der skal afsløre hukommelsesproblemer på et tidligt tidspunkt. Sådan at behandling kan sættes ind hurtigere.

Hvad med Trump?

Der er ikke kun fokus på præsident Joe Bidens hjerne, men også på Trumps. Nogle forskere har konstateret, at der er ved at ske en ændring i hans taler.

Han skifter mere end tidligere fra emne til emne – som kun har få eller ingen forbindelse med hinanden. Det kaldes tangentialitet og er en af flere usammenhængende verbale vaner, der synes at være øget i Trumps tale i de senere år.

Ingen læger vil kunne stille en diagnose uden en undersøgelse. Men de siger, at visse ændringer i hans talestil er mulige tegn på kognitiv tilbagegang.

Trumps taleevner er omtalt i det medicinske tidsskrift STAT.

10 tidlige tegn på demens

  1. Glemsomhed
  2. Besvær med at udføre velkendte opgaver
  3. Problemer med at finde ord
  4. Forvirring vedrørende tid og sted
  5. Svigtende dømmekraft
  6. Problemer med at tænke abstrakt
  7. Vanskeligheder med at finde ting
  8. Forandringer i humør og adfærd
  9. Ændringer i personlighed
  10.  Mangel på initiativ

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens

Først publiceret: tirsdag 27. august 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. september 2024 kl. 08:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.