Flere malinger afgiver kemikalier, der kan påvirke indeklimaet negativt. Vælg med omhu og luft grundigt ud.

Forbrugerrådet advarer: Din nye maling kan udlede uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk har testet 30 malinger. Og det viste, at en stor del af dem udled skadelige kemikalier, som kan påvirke sundheden og indeklimaet negativt.

Senest opdateret: torsdag 29. august 2024

En ny omgang maling gør typisk underværker.

Og for at gøre malingen mere holdbar indeholder den ofte forskellige kemikalier.

Men der kan være et problem.

For kemikalierne kan også være potentielt sundhedsskadelige og dårlige for miljøet, skriver Forbrugerrådet Tænk i en pressemeddelelse

En ny test udført af Forbrugerrådet og Teknologisk Institut viser, at mange malinger udleder uønskede kemikalier i luften i dagene efter påføring. Og det kan påvirke både sundhed og indeklima.

Giver akut svimmelhed og hovedpine

Testen indeholdt 30 forskellige hvide vægmalinger og træ/metal malinger.

Og resultaterne viser, at afgasningen af kemikalier er størst på selve maledagen og dagen efter, hvor stofferne kan forårsage akut svimmelhed og hovedpine.

Forbrugerrådet Tænk og Teknologisk Institut kommer også frem til, at udsættelse for nogle af de målte kemikalier kan føre til allergi. 

Forbrugerrådet: Dette er vigtigt at huske

  • Vælg en maling med bedst mulig kemi – se råd og test på tænk.dk
  • Brug handsker, når du maler. Maling kan nemlig både indeholde allergifremkaldende stoffer og være ætsende og er under alle omstændigheder ikke godt at få på huden.
  • Tjek, om der på etiketten er anbefalinger om brug af andre værnemidler og følg dem.
  • Luft ud med gennemtræk, både når du maler og i god tid efter. Udluftning er især meget vigtig i de første tre dage, men sørg også for jævnligt at lufte ud i de kommende uger, efter at du har malet. Det kan derfor være bedre at male om sommeren, fordi det er lettere at få luftet ud.
  • Vent med at tage rummet i brug – i hvert fald tre dage – indtil afgasningen er faldet meget.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Indeholdt dette og fik en bundplacering 

Forbrugerrådet Tænk har rangeret de 30 malinger i testen. 

Den er foregået ved, at malingerne blev testet i et laboratoriekammer, og luften er målt på flere tidspunkter for at vurdere afgasningen. Desuden er indeklimaet målt i tre nymalede hjem.

Ifølge Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder i Forbrugerrådet, er der store forskelle på malingerne, når det kommer til hvilke uønskede kemikalier, de indeholder eller afgasser.

To af malingerne klarer testen bedst og får derfor den højeste karakter, mens to malinger indeholder PFAS og får derfor en bundplacering i testen. 

Forbrugerrådet Tænk har ikke testet, hvor god malingen er til at dække væggen eller hvor slidstærk den er efterfølgende, lyder det.

Først publiceret: torsdag 29. august 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 29. august 2024 kl. 11:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.