Mugne fødevarer kan være kræftfremkaldende og skade arveanlæggene. Vær opmærksom på, at svampegiftene ikke forsvinder ved tilberedning.

Sådan undgår du uønsket kemi

Her er alt, hvad du bør vide om uønsket kemi i maden og finde film om blandt andet mug på maden og deforme nødder.

Senest opdateret: fredag 5. april 2024

I en tid, hvor mange af os gerne vil leve så sundt som muligt, er kosten en vigtig parameter i jagten på det sunde liv. 

Der er nogle forholdsregler, der er værd at tage i forhold til den mad, vi putter i vores mund, og som ikke kræver en alt for stor indsats. 

Hvordan undgår man akrylamid i kartoflerne?

Du kan for eksempel begynde med noget så simpelt som at stege pomfritter og ovnkartofler til gul – ikke til brun. 

Når du steger pomfritter, kartoffelbåde eller andre madvarer med mange kulhydrater til over 120 grader, så bliver der udviklet stoffet akrylamid. Kartoflerne får typisk en mørkere farve, jo mere akrylamid der dannes.

Akrylamid kan være kræftfremkaldende. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du:

  • Steger pomfritter og ovnkartofler gyldne og ikke brune.
  • Følg brugsanvisningen på pakken ved anvendelse af frosne pomfritter og kartofler.
  • Steg mad med kulhydrater/pomfritter under 175 grader. Her kan en frituregryde med temperaturindstilling fx være en hjælp.

Kan man bruge varm vand fra hanen til te og kaffe?

Varmtvandssystemer er ikke godkendt til drikkevand.

Varmt vand fra hanen er i kontakt med fx varmtvandsbeholderen, metalrør, plastrør, pakninger, smøremidler, messingfittings mv. Og varmt vand optager bedre metaller som kobber, nikkel, krom og bly. 

Bakterier vokser også hurtigere i varmt vand end i koldt, fx Legionella der kan give anledning til mild influenzalignende sygdom eller lungebetændelseslignende infektion, der i alvorlige tilfælde kan være dødelig hos svækkede patienter. 

Miljøstyrelsen anbefaler at du lader det kolde vand løbe lidt, før du drikker det. På den måde sikrer du dig, at vandet ikke har stået længe i installationerne. 

Kan man spise deforme nødder?

Kassér deforme og misfarvede nødder. Disse nødder kan have et højere indhold af svampetoksinet aflatoksin.

Svampetoksiner nedbrydes ikke ved tilberedning og kan ofte hverken ses eller smages. De har ikke nogen akut skadelig virkning, men eventuelle skadelige effekter (f.eks. kræft) opstår først efter længere tids indtag.

Det gavner din sundhed at spise 30 gram usaltede nødder dagligt.

Kan man spise mad med mug på?

Du kan godt spise hård ost med mug på, hvis du skærer mugpletten af, plus 1 cm rundt om det angrebne sted. 

Mælkeprodukter, fx fløde og cremefraiche, og bløde oste, fx smelteost og brie, skal altid kasseres, hvis de er angrebet af mug.

Brød med mugpletter skal altid kasseres, da skimm​​elsvampene kan have bredt sig til hele brødet, uden at det er synligt.

Hvis du ser ‘hvid pels’ på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sam​​men med evt. rester af jord.

Må man komme melamin i mikrobølgeovnen?

Dit kaffekrus af melamin med kold kaffe egner sig ikke til opvarmning af mad i mikroovnen. Plasten kan nemlig gå i stykker eller afgive uønskede kemiske stoffer, hvis den opvarmes eller udsættes for meget varme fødevarer (over 70 grader).

Du kan godt røre i en varm gryderet med en melamin grydeske, men lad den ikke koge med i retten.

Melaminplast kan afgive mere formaldehyd, når det er godt brugt og slidt, end når det er nyt. Derfor er det også fornuftigt at kassere melamin, når det er gammelt og slidt.

Først publiceret: torsdag 4. april 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 5. april 2024 kl. 11:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.