Overvej dine muligheder, før du indfrier dit boliglån tidligt. Tag i den forbindelse også en samtale om emnet med din bankrådgiver.

Skal du indfri dit boliglån? Fordele og ulemper

Tidlig indfrielse af boliglån kan spare dig penge – men det er ikke altid den bedste løsning.

Senest opdateret: onsdag 18. september 2024

Det kan være fristende som boligejere at overveje at indfri ens boliglån før tid.

Men det er ikke altid en nem beslutning, da der både er fordele og ulemper at tage i betragtning.

Her får du de vigtigste faktorer i det spørgsmål, så du kan træffe en beslutning, der passer til din økonomiske situation.

Fordele ved tidlig indfrielse

At indfri dit boliglån tidligt kan give en følelse af økonomisk frihed og tryghed, fordi du slipper for den månedlige ydelse og de løbende renteomkostninger.

Og over tid kan det betyde store besparelser, især hvis dit lån har en høj rente.

Når lånet er betalt ud, har du mere rådighedsbeløb hver måned, som du kan bruge på andre ting – det kan være rejser, hobbyer, forbedringer af dit hjem eller simpelthen at nyde livet mere. 

Ulemper ved at betale før tid

Selvom tidlig indfrielse kan virke attraktivt, er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle ulemper.

Mange realkreditlån har en såkaldt “indfrielsesgebyr”, som kan gøre det dyrere at betale lånet ud før tid. Dette gebyr kan variere afhængigt af lånetype og din aftale med realkreditinstituttet.

Desuden kan du miste likviditet, hvis du bruger en stor del af din opsparing på at indfri lånet – og det kan blive et problem, hvis der opstår uventede udgifter, som for eksempel reparationer på huset eller sundhedsudgifter.

Alternativt kunne du også overveje at investere pengene et sted, hvor du kan få et højere afkast end renten på dit boliglån, hvilket potentielt kunne give dig flere penge på længere sigt.

Hvad skal man også overveje?

Inden du beslutter dig for at indfri dit boliglån tidligt, bør du grundigt overveje din økonomiske situation, dine fremtidige planer og lånevilkårene.

Det kan være en god idé at konsultere en finansiel rådgiver, som kan hjælpe dig med at beregne de konkrete tal og give dig skræddersyet rådgivning baseret på din situation.

Hvis du nærmer dig pensionsalderen, kan det for eksempel være relevant at overveje, hvordan en tidlig indfrielse vil påvirke din økonomi på længere sigt.

Måske vil du få mere ud af pengene ved at investere dem eller bruge dem til at sikre en højere livskvalitet.

Først publiceret: onsdag 4. september 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 18. september 2024 kl. 09:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.