Kaffe, te eller energidrik? Under alle omstændigheder bør voksne højst indtage 400 mg koffein pr. dag.

Hvor meget koffein er der i din kaffe, te eller energidrik?

For seniorer er det vigtigt at kende koffeinindholdet i de daglige drikkevarer. Kaffe, te og energidrikke har forskellige mængder koffein, og valget af drik kan påvirke din søvn og velvære.

Senest opdateret: torsdag 19. september 2024

En kop (25 cl) brygget sort filterkaffe indeholder omkring 125 mg koffein, hvilket gør kaffe til den mest koffeinrige af de tre drikke: Kaffe, te og energidrik.

Til sammenligning indeholder en kop sort te omkring 40 mg koffein, mens en energidrik af samme størrelse typisk rummer 80 mg koffein.

Det fremgår af et svar fra Fødevarestyrelsen til Folketingets Sundhedsudvalg.

Ifølge svaret kan koffeinindholdet i kaffe kan variere afhængigt af ristningen og brygningen, men det er generelt den drik, der giver det største koffeinboost.

Te som alternativ

For dem, der ønsker en mildere koffeinoplevelse, kan sort te være et godt alternativ, mens urtete er et koffeinfrit valg.

Energidrikke, som ofte forbindes med yngre generationer, indeholder en moderat mængde koffein, men de bør indtages med omtanke.

Kombinationen af koffein og andre stimulanser i energidrikke kan påvirke kroppen på forskellige måder –  især for seniorer.

Koffein påvirker søvnen

Som senior kan det være en god idé at vælge drikke med lavere koffeinindhold eller skifte til koffeinfri alternativer, især hvis koffein påvirker søvn eller giver uro. T

Te og urtete kan være gode alternativer til kaffe og energidrikke for at sikre en balanceret og rolig hverdag.

I følge Fødevarestyrelsens hjemmeside, bør voksne bør højst indtage 400 mg koffein pr. dag. Det svarer til cirka 4 kopper kaffe, når en kop indeholder 2 dl.

Ingen skadelig effekt

Der er ikke påvist skadelige effekter på lang sigt ved, at voksne får cirka 400 mg koffein om dagen.

Indtagelse af kaffe og te kan ifølge befolkningsundersøgelser nedsætte risikoen for udvikling af kognitiv svækkelse sent i livet.

 

Først publiceret: torsdag 19. september 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 19. september 2024 kl. 12:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.