FN’s ældredag: Der mangler 14 millioner ansatte til at tage sig af aldrende befolkning
Mange ældre, især i udviklingslande, har ikke adgang til pleje. På FN’s Ældredag 1. oktober er der fokus på behovet for uddannelse af plejere til ældresektoren og en styrket indsats for at sikre værdige liv for ældre.
Senest opdateret: onsdag 2. oktober 2024
Verden står over for en hastigt aldrende befolkning. I dag lever mennesker længere end nogensinde før. Den gennemsnitlige levealder er nu over 75 år i halvdelen af verdens lande. Det er 25 år mere end i 1950.
De store forandringer i klodens demografi skaber nye udfordringer inden for pleje og støtte til ældre. I følge FN mangler der globalt omkring 13,6 millioner plejearbejdere.
Det er der fokus på 1. oktober, som er FN’s internationale ældredag med temaet: “Aldring med værdighed: Betydningen af at styrke omsorgs- og støttesystemer for ældre over Hele Verden”.
Flere ældre på kloden
Den aldrende befolkning verden over er resultatet af faldende fødselsrater og øget levealder.
- I dag forventes mennesker, der når 65-årsalderen, at leve yderligere 16,8 år i gennemsnit.
- I 2018 nåede verden en milepæl, da antallet af ældre mennesker for første gang oversteg antallet af børn under fem år.
- Ved udgangen af 2030 vil ældre globalt set overstige antallet af unge, og antallet af ældre vil være dobbelt så stort som antallet af småbørn.
Kilde: FN
Dagen markeres over hele verden og i Danmark har mange kommuner og ældreråd arrangementer, der har FN’s ældredag som tema
“Behovet for både formel og uformel pleje er steget betydeligt; især for personer med kroniske lidelser som demens. Det har skabt et stort pres på sundhedssystemerne verden over. Desværre har plejesektoren ikke fulgt med. Mange ældre, især i udviklingslande, har derfor ikke adgang til kvalitetspleje. FN’s Ældredag understreger behovet for uddannelse af plejere og en styrket indsats for at sikre værdige liv for både ældre og deres plejere,” siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer, der med over 260.000 medlemmer er Danmarks 2. største ældreorganisation.
FN opfordrer til, at de enkelte landes plejesektorer respektere ældres rettigheder, værdighed og selvbestemmelse, mens det omgivende samfund skal arbejde på at sikre, at alle ældre modtager den nødvendige omsorg og støtte i fremtiden.
Store krav til velfærden
Temaet for årets ældredag er særligt relevant for de udfordringer, vi står overfor i Danmark. Med en hastigt voksende ældre befolkning følger en øget efterspørgsel på sundheds- og plejeydelser, som stiller store krav til vores velfærdssystem, understreger Mette Kindberg
“En central politisk debat handler om, hvordan vi tilpasser ældre- og sygeplejen til den demografiske udvikling. En del af løsningen er en ny ældrereform, der skal sikre, at ældre får større medbestemmelse over deres egen pleje, og at de møder faste medarbejdere i hjemmet,” siger hun.
Antallet af danskere over 80 år vil stige til over 422.000 i 2030.
En analyse fra Kommunernes Landsforening viser, at hvis det nuværende serviceniveau skal fastholdes i 2030, kommer der til at mangle mere end 19.000 medarbejdere til hjemmehjælp og plejeboliger i kommunerne.
Ny struktur
Sundhedsstrukturkommissionen har også fremlagt anbefalinger til en ny struktur for sundhedsvæsenet, hvor en af hovedspørgsmålene er, om ældreplejen fortsat skal varetages af kommunerne.
Samtidig arbejder kommunerne på flere initiativer, herunder brug af velfærdsteknologi, udenlandsk arbejdskraft og inddragelse af civilsamfundet, for at imødekomme behovene i fremtidens ældrepleje.
Hvad mener du?
Hvad er dine bud på en løsning af de udfordringer, som flere ældre betyder globalt – og i Danmark?
Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: mandag 30. september 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 2. oktober 2024 kl. 10:05