Både løb og gang kan give store sundhedsmæssige fordele – det handler om at finde det, der passer bedst til dig og din krop.

Gå eller løb – hvad er bedst for helbredet og forbrændingen?

Få svar på det evige spørgsmål: Hvordan forbrænder jeg flest kalorier? Og hvad er bedst for helbredet?

Senest opdateret: tirsdag 15. oktober 2024

Når det kommer til kalorieforbrænding, er det faktisk distancen og ikke tempoet, der betyder mest. Om du går, jogger eller løber 1 km, forbrænder du omtrent det samme antal kalorier som din vægt i kilo.

En person på 70 kg forbrænder altså cirka 70 kalorier per kilometer, uanset hastighed, forklarer forskningsleder Bente Klarlund Pedersen.

Det betyder, at hvis personen går eller løber 5 km, vil denne forbrænde omkring 350 kalorier – men selvfølgelig bruger man forskellig tid på det alt efter, om du går eller løber.

Bonus ved høj intensitet

Selvom distancen er den samme, giver løb en ekstra gevinst, især hvis du løber i et højere tempo.

Når pulsen når op på 140-150, fortsætter kroppen med at forbrænde kalorier i flere timer efter træningen, fordi stofskiftet holdes forhøjet.

Denne “efterforbrænding” betyder, at hvis du løber i et hurtigt tempo, kan du få en større samlet kalorieforbrænding sammenlignet med, hvis du vælger at gå i roligt tempo.

Det gør løb til et effektivt valg for dem, der vil maksimere deres træningsudbytte på kort tid.

Fordele ved at gå

Selvom løb giver bonus i form af efterforbrænding, har gang mange andre helbredsmæssige fordele, der ikke skal undervurderes.

Gang er langt mindre belastende for kroppen og er derfor et ideelt valg for dem, der ønsker at passe på deres led eller har skader.

Regelmæssig gang er også fantastisk for hjertesundheden, reducerer stress, og kan let integreres i dagligdagen – for eksempel gennem en rask gåtur i nabolaget eller en tur i skoven med børnebørnene.

Fordi gang er en mere skånsom aktivitet, kan det også lettere blive en livslang vane.

Løb og mental velvære

For mange er løb ikke kun et spørgsmål om fysisk sundhed, men også mental velvære. Når du løber, frigiver kroppen endorfiner, de såkaldte “lykkehormoner”, som kan forbedre humøret og reducere stress.

Denne form for “løberus” kan være en stærk motivation for at komme af sted, især hvis man oplever dagligdags udfordringer eller blot ønsker en mental pause.

Hvis du har mulighed for det, kan en kombination af løb og gang være ideel – måske en rolig gåtur nogle dage og en kortere løbetur andre dage, afhængig af hvad kroppen har lyst til.

Hvad er bedst for dig?

Det vigtigste, når du vælger mellem at løbe eller gå, er at finde en motionsform, du nyder og kan holde ved.

Begge aktiviteter har store sundhedsmæssige fordele, og det at være aktiv er vigtigere end intensiteten af din træning.

Hvis du nyder at løbe og kan gøre det uden skader, vil løb give dig en ekstra kalorieforbrænding og et hurtigt boost til både krop og sind.

Hvis du derimod foretrækker at gå, kan du få lige så mange sundhedsfordele uden risikoen for belastning – og samtidig nyde den friske luft og naturens ro.

Først publiceret: mandag 7. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 15. oktober 2024 kl. 09:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.