Skab juleglæde: 17 aktiviteter til en magisk julestue med børnebørnene
Her får du tips og tricks til at holde en magisk julestue for børnebørnene med brunch, kagebagning, klipning af julepynt og små sjove konkurrencer.
Senest opdateret: fredag 29. november 2024
Julen er en særlig tid, hvor vi skaber minder og værner om de traditioner, der binder generationerne sammen. En måde at gøre det på, er at holde “julestue” for de små.
For børnebørnene kan der være noget helt magisk ved at komme til en formiddag med julestue i køkkenet hos bedsteforældrene. Her kan I samles om bordet med nissehuer og lave alt fra småkagebagning og konfekt til klipning af julepynt.
En julestue er særligt velegnet for børn under 10 år, der har masser af energi og begejstring for at klippe, klistre og bage.
Det skal du huske
Små børn under 6 år vil typisk elske de simple aktiviteter som at dekorere småkager eller lave havregrynskugler. Børn fra 7 til 10 år synes det er sjovere med mere udfordrende aktiviteter som at flette julestjerner eller bygge en nisselandsby. Sørg for at opgaverne passer til barnets alder.
Julebrunch før julestuen
Start dagen med en lille julebrunch for både børn og voksne. Her er nogle forslag til, hvad der kan serveres:
- Små pandekager med syltetøj.
- Nybagte boller med smør og ost.
- Æbleskiver med sukker og syltetøj.
- Frugtsalat med æbler, pærer og vindruer.
- Små skåle med nødder og tørret frugt.
Julede drikkevarer
- Til børnene: Varm kakao med flødeskum, børnevenlig gløgg (uden alkohol) eller appelsinjuice med et strejf af granatæble.
- Til bedsteforældrene: Varm æblecider med kanel, julete med appelsin og nelliker eller kaffe med en smule kanel for et julet twist.
Husk også at med små børn omkring bordet er det vigtigt at tage hensyn til sikkerheden. Brug LED-lys i stedet for levende lys, som giver samme hyggelige effekt uden brandrisiko. Hold også en god afstand mellem varme bageplader og de små hænder, og sørg for at overvåge aktiviteter, hvor børnene håndterer sakse, lim eller glasurer.
Børn kan have svært ved at koncentrere sig i længere tid. Derfor bør julestuen kun vare mellem 2 og 3 timer, alt efter børnenes alder.
Start eventuelt med en hyggelig julebrunch, og fordel aktiviteterne med små pauser undervejs.
17 hyggelige aktiviteter til julestuen
Her er 17 forslag til aktiviteter, der passer til en hyggelig julestue med børnebørnene samt idéer til mad, drikke og musik, der sætter den perfekte ramme, så alle kommer i den rigtige julestemning.
1 Bagning af pebernødder
Lad børnene hjælpe med at trille små kugler af den krydrede dej, som de derefter placerer på bageplader. Resultatet er både lækkert og sjovt at lave sammen.
2 Småkager i julefigurer
Lav en portion dej til brunkager eller jødekager og brug udstiksforme som hjerter, stjerner og juletræer. Efter bagning kan kagerne pyntes med glasur og krymmel.
3 Dekoration af honningkager
Bag eller køb honningkager på forhånd. Pynt dem med glasur, perler og små chokoladefigurer, mens I hygger jer med at snakke om julens traditioner.
4 Rul konfektkugler
Lav kugler af marcipan og nougat, og dyp dem i smeltet chokolade. Børnene kan derefter trille dem i krymmel eller hakkede nødder.
5 Lav havregrynskugler
Denne nemme opskrift er perfekt til børn. De kan røre dejen sammen og trille kuglerne i kokos eller krymmel, mens de synger en julesang.
6 Lav snebolde af marengs
Pisk marengs og sprøjt små “snebolde” på bagepapir. Efter bagning kan de bruges som pynt på desserter eller nydes som de er.
7 Fold flettede julestjerner
Lær børnene at lave flettede stjerner. Start med brede strimler for at gøre det lettere, og brug stjernerne som julepynt eller gavepynt.
8 Klip julehjerter
Lav traditionelle flettede julehjerter af glanspapir. Prøv forskellige farver og mønstre, og hæng dem på træet eller i vinduerne.
9 Lav papirengle
Brug silkepapir eller glanspapir til at lave små engle. Pynt dem med glimmer og ophæng, så de kan hænge som julepynt.
10 Pynt glas med sne
Gamle syltetøjsglas kan forvandles til lanterner. Dyp kanten i hvid maling eller kunstig sne, og sæt et LED-fyrfadslys i midten.
11 Mal julekugler
Giv børnene gennemsigtige julekugler og akrylmaling. De kan også male kuglerne med glimmer eller små figurer for at skabe deres egen unikke pynt (kun velegnet til større børn)
12 Lav kræmmerhuse
Dekorer kræmmerhuse med glanspapir, bånd og klistermærker. Er juletræet i hus, kan i fylde dem med pebernødder eller småkager, og hænge dem på træet.
13 Byg en nisselandsby
Brug pap, grankviste og bomuldssne til at lave et julelandskab. Lad børnene tegne og klippe små nissehuse og figurer.
14 Lav en papirguirlande
Skær farvet papir i strimler, og lav en guirlande ved at hæfte strimlerne sammen som ringe. Hæng den op i stuen eller på juletræet.
15 Dekorer appelsiner med nelliker
Børnene kan lave mønstre med nelliker i appelsiner. Det dufter skønt og ser dekorativt ud på julebordet.
16 Lav julekort
Skab hjemmelavede julekort af karton og glanspapir. Lad børnene tegne og pynte kortene med glimmer og klistermærker.
17 Skriv et brev til julemanden
Hjælp børnene med at skrive eller tegne deres ønsker til julemanden. Læs det højt og opfyld nogle af ønskerne til gaver til juleaften. Gem selv brevet som et minde fra julen.
Sjove julelege til julestuen
Undervejs i julestuen kan det være en god ide at skabe lidt adspredelse og få lidt sjov mellem generationerne. Her er nogle forslag til julelege, som alle kan være med i alt efter alder på børnene.
Tegn en julesang: En person vælger en julesang og tegner en simpel tegning, der relaterer til sangen (for eksempel en klokke for “Bjældeklang”). De andre skal gætte sangen. Dette er en sjov og kreativ måde at bringe julemusikken i spil.
Juleords-kæden: Lav en liste med ord, der hører til julen (for eksempel sne, nisse, gran, klokke). Start med at sige ét ord, og den næste skal tilføje et nyt juleord. Fortsæt, indtil en deltager ikke kan finde på flere.
Slå en nisse: Lav en ternings-leg, hvor man tegner en nisse ved at slå med terningen. Hvert tal på terningen repræsenterer en del af nissen (for eksempel 1 = hoved, 2 = krop, 3 = hue osv.). Den første, der har tegnet hele nissen, vinder.
Forslag til julemusik til julestuen
En god stemning kræver den rette musik. Her er nogle børnevenlige juleklassikere, der passer perfekt til julestuen:
- “På loftet sidder nissen”
- “Højt fra træets grønne top”
- “Bjældeklang”
- “Nu’ det jul igen”
- Instrumental julemusik som “Jingle Bells” eller “Frosty the Snowman”.
Har du streaming, findes der et hav af playlister med julemusik til børn. Blandt andet denne på Spotify
Julehistorie i kæde: Start med en sætning, for eksempel “Det var juleaften, og nisserne skulle i gang med…” Hver deltager tilføjer en sætning til historien, indtil alle har bidraget. Det skaber sjove, fantasifulde fortællinger, som både små og store kan nyde.
Pynt et papir-juletræ: Giv børnene små små tegninger af julepynt, som skal klistres på en tegning af et juletræ, de selv skal lave. Dette er en nem og rolig aktivitet for især små børn.
Byg en julefigur: Giv børnene en lille portion modellervoks. Hjælp dem med at forme en snebold, en nisse eller en anden figur.
Du kan naturligvis også invitere børnenes forældre med til julestuen. Det kan være en stor mundfuld at stå alene med børnebørn og holde gang i en masse aktiviteter. Gør som det passer bedst.
God fornøjelse – og glædelig jul.
Holder du/i julestue med børnebørnene?
Hvordan julehygger i?
På hvilken måde hygger du/i med børnebørnene op til jul? Fortæl om det og giv tip videre til andre bedsteforældre på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: fredag 22. november 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 29. november 2024 kl. 08:24