Hylderne i kiosker, supermarkeder, på tankstationer og i fitnesscentre bugner af proteinbarer i glittet indpakningspapir.

Proteinbarer: Er de virkelig sunde – eller bare smart markedsføring?

Mange tror, at proteinbarer er sunde, men sandheden om deres indhold og effekt kan overraske.

Senest opdateret: fredag 7. februar 2025

Mange tror, at en proteinbar er et sundt valg efter træning, men realiteten er, at de ofte indeholder lige så mange kalorier som almindeligt slik.

Salget af proteinbarer er steget kraftigt de seneste år, men ifølge eksperter er der kun få, der reelt har brug for dem.

Samtidig risikerer producenterne at bryde loven, når de markedsfører barerne som sunde, skriver Politiken.

Hvad er protein, og hvem har brug for ekstra?

Protein er kroppens byggesten, og vi får det primært gennem kød, æg, mejeriprodukter, bælgfrugter og nødder.

En voksen har typisk brug for 0,8-1,5 gram protein per kilo kropsvægt om dagen – og kun hvis man træner meget intensivt, kan behovet stige til omkring 2 gram.

De fleste danskere får dog allerede nok protein gennem deres daglige kost, viser flere undersøgelser.

Proteinbarer er ofte bare slik

Søren Lavrsen, ernæringsfysiolog og ekstern lektor ved Syddansk Universitet, arbejder med eliteidrætsudøvere og siger, at selv de professionelle sjældent mangler protein.

“Selv de, der træner meget hårdt, får dækket deres behov gennem kosten. Det er sjældent, at en proteinbar er nødvendig,” forklarer han.

Ifølge eksperterne er proteinbarer i bund og grund bare slik i forklædning.

“De ligner slik, smager som slik og har et højt kalorieindhold – ofte fra fedt og mættet fedt,” siger Søren Lavrsen.

Mange barer markedsføres som “uden tilsat sukker”, men indeholder stadig mange kalorier.

En rugbrødsmad med hytteost og kylling giver lige så meget protein, færre kalorier og langt flere vitaminer og fibre.

Fødevarestyrelsen advarer mod proteinbarer

Fødevarestyrelsen mener, at proteinbarer bør begrænses ligesom slik, kage og chips og advarer mod, at de erstatter sundere fødevarer i kosten.

“Snacks kan tage plads fra de næringsrige fødevarer, vi har brug for,” skriver styrelsen i en udtalelse.

Der er dog enkelte tilfælde, hvor en proteinbar kan give mening, for eksempel hvis en elitesportsudøver har to daglige træningspas og har svært ved at nå at spise nok rigtig mad.

“Men det gælder ikke for os andre, der træner et par gange om ugen,” siger Søren Lavrsen.

Først publiceret: torsdag 6. februar 2025
Artiklen er sidst opdateret fredag 7. februar 2025 kl. 15:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.